Wegetarianizm

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zamieścić temat niezwiązany ze Spirytyzmem, złożyć życzenia, zamieścić ogłoszenie o sprzedaży "nienawiedzonego" domu to miejsce jest właśnie dla Ciebie.

Re: Wegetarianizm

Postautor: stefan12 » 19 paź 2016, 07:02

No to się zdecyduj, piją tam mleko, czy nie piją :lol:
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Estia72 » 19 paź 2016, 15:53

stefan12 pisze:No to się zdecyduj, piją tam mleko, czy nie piją :lol:

Stefan nie w takich ilosciach jak w europie czy ameryce....u nas masz wszelkiej masci przetwory mleczne zaprawiane chemia a dodatkowo laduja nam cudowne mleczko w produkty spozywcze przetworzone gdzie nawet przez mysl nie przeszlo by Ci ze tam moze sie znajdowac. Poszukaj na google jakie ilosci mleka i przetworow spozywaja mieszkancy krajow wysoko rozwinietych w porownaniu z innymi krajami a wtedy sie wypowiadaj :) ;)
"Na poczatku Bog ktory jest plomieniem stworzyl Niebo i Niebian"
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: OneNight » 19 paź 2016, 17:14

Mówimy o mięsie i schodzimy na temat mleka :D
Estio, wyobraź sobie taką sytuację: Ktoś się niezdrowo odżywia fast foodami i tym podobnymi oraz pije mleko. Jest on grubszy i ma słabszą kondycje od tego, który mleka nie pije oraz nie je fast foodów. Czy można więc powiedzieć, że jego otyłość jest spowodowana przez mleko?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Estia72 » 19 paź 2016, 17:32

OneNight pisze:Mówimy o mięsie i schodzimy na temat mleka :D
Estio, wyobraź sobie taką sytuację: Ktoś się niezdrowo odżywia fast foodami i tym podobnymi oraz pije mleko. Jest on grubszy i ma słabszą kondycje od tego, który mleka nie pije oraz nie je fast foodów. Czy można więc powiedzieć, że jego otyłość jest spowodowana przez mleko?

Mozna tak powiedzec OneNight :)
Mleko powoduje wiele problemow w naszym organizmie, miedzy innymi przyczynia sie do zapychania/zaklejania jelit przez co nasz organizm ma problem z wchlonieciem substancji odzywczych z pozywienia, wiec nasz mozg nadal wysyla sygnal glodu poniewaz nasze komorki nie dostaly tego co potrzebuja a to prowadzi w konsekwencji do otylosci...kolokwialnie OneNight upraszczajac sprawe ;) :)

A tu jeszcze link na temat odzywiania sie miesem.... ;)
Co roku morduje sie 70 mld. zwierzat i jak tu nie mowic o holokauscie zwierzat.... :roll:

http://planetaswiadomosci.pl/spodziewaj ... esc-mieso/
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: karolina86 » 19 paź 2016, 19:37

Wciąż gdzieś tam z tyłu głowy mam myśl, aby kiedyś przejść na wegetarianizm. Jednak to nie takie proste, gdy ktoś wychował się w domu, w którym mięso było jednym z podstawowych elementów codziennego obiadu. Gdy próbuję porozmawiać z kimś bliskim na ten temat zazwyczaj słyszę "przestań" "przesadzasz". Cóż w mojej rodzinie jest to nie do pomyślenia.

Ja osobiście poznałam kilka osób, które rzeczywiście zrezygnowały z jedzenia mięsa, jednak zawsze były to kobiety. I jeżeli rzeczywiście jest więcej kobiet, które przeszły na wegetarianizm niż mężczyzn - to czy naprawdę oznacza, że są one bardziej rozwiniętymi/starszymi duszami. Chyba są ludzie, którzy poświęcili życie, aby pomagać innym, a mimo to jedzą mięso?

Ja szczerze powiedziawszy, nie wiem jak się do tego zabrać. Chciałabym swojemu dziecku dać dobry przykład, choć wiadomo ...on sam kiedyś podejmie decyzje czy chce jeść mięso czy nie. I choć ono mi smakuje (najczęściej jest to drób i wieprzowina) mam takie poczucie, że nie powinnam go jeść przyczyniając się jednocześnie do zabijania tych zwierząt. Jeżeli jest ktoś kto miał ten sam problem... proszę o radę od czego powinnam zacząć. I czy przejście na wegetarianizm wiąże się z większymi wydatkami. Jeżeli znacie jakieś ciekawe linki proszę o podanie.

K
karolina86

Postautor: OneNight » 19 paź 2016, 21:12

Estia72 pisze:
OneNight pisze:Mówimy o mięsie i schodzimy na temat mleka :D

Mozna tak powiedzec OneNight :)
Mleko powoduje wiele problemow w naszym organizmie, miedzy innymi przyczynia sie do zapychania/zaklejania jelit przez co nasz organizm ma problem z wchlonieciem substancji odzywczych z pozywienia, wiec nasz mozg nadal wysyla sygnal glodu poniewaz nasze komorki nie dostaly tego co potrzebuja a to prowadzi w konsekwencji do otylosci...kolokwialnie OneNight upraszczajac sprawe ;) :)

A tu jeszcze link na temat odzywiania sie miesem.... ;)
Co roku morduje sie 70 mld. zwierzat i jak tu nie mowic o holokauscie zwierzat.... :roll:

http://planetaswiadomosci.pl/spodziewaj ... esc-mieso/

Chciałem raczej powiedzieć przez to, że jest więcej czynników powodujące takie szkody i nie powinno się obwiniać o to tylko jednego z nich.

Wegetarianizm nie jest wyznacznikiem rozwoju duchowego.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Arronax » 20 paź 2016, 12:43

Karolino - na początek ogranicz po prostu mięso ;). Ja tak zrobiłem i z cukrem a teraz np coraz bardziej ograniczam cukier. To samo potem idzie :). Zamiast mięsa co dzień idp. kup/zrób hummus do kanapki, warzywka z piekarnika, pestki i nasiona do kaszy. Ew. rybę do makaronu. Inspiracji jest mnóstwo! akademiawitalności
wpisz w google tam jest multum informacji np. Ale to droga w jedną stronę, potem nic już nie będzie takie samo. Podałem skrajną stronę - typowo witariańską. Możesz też poczytać np. Fuhrmana idp, ale na tej stronie masz wszystko z tego, a nawet o wiele więcej za darmo.

Pozrawiam!
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: Estia72 » 20 paź 2016, 15:12

Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: cthulhu87 » 20 paź 2016, 17:48

OneNight pisze:Wegetarianizm nie jest wyznacznikiem rozwoju duchowego.

A co jest wyznacznikiem rozwoju duchowego? ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 20 paź 2016, 18:59

I to jest wina wszystkożerców, tak? Czyli równie dobrze można powiedzieć, że GMO i ochrona roślin, pestycydy i inne świństwa to wina wegetarian, bo gdyby nie jedli tyle roślin to by tej chemii i modyfikacji nie było w roślinach.
Coś dla wegetarian: https://www.youtube.com/watch?v=69NlCIYaN-g
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne różności