Życie na innej planecie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Życie na innej planecie

Postautor: danut » 17 paź 2016, 22:22

Wróciłam i w skrócie napisałam edytując post w tym samym czasie o tym - co ja osobiście poznałam i z czym miałam kontakt, z jakimi istotami naprawdę gdzieś żyjącymi poza Ziemią, naszą planetą.
danut

Postautor: Pablo diaz » 17 paź 2016, 22:50

Wybacz Danut, na próżno podejmować próby,które nie będą wieść do syntezy poznania prawdy ,trudno polemizować jeśli
nie będziemy odkrywać drogi do właściwego używania pojęć i ich pojmowania.
To nie możność przedmiotowej dyskusji o czymś, co w istocie nigdy nie stanie się przedmiotem.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 17 paź 2016, 23:09

Pablo diaz pisze:Wybacz Danut, na próżno podejmować próby,które nie będą wieść do syntezy poznania prawdy ,trudno polemizować jeśli
nie będziemy odkrywać drogi do właściwego używania pojęć i ich pojmowania.
To nie możność przedmiotowej dyskusji o czymś, co w istocie nigdy nie stanie się przedmiotem.

To jest odrzucanie poznania według mnie. Tylko nauczono nas przedmiotowego traktowania wszystkiego i to wyraża się w tym zdaniu, że poznać może człowiek tylko to co potrafi dotknąć, zmierzyć, pokroić i zważyć, rozebrać na części. Wszystko inne ma nie istnieć, bo nie i z zasady potrzeba uznać, że jest to dla nas nieosiągalne, ale w ten sposób nie byłoby żadnego odkrywania i jest to droga do zamykania wiedzy. A gdzie jest w tym czynnik subtelny, osobiste poznanie przez wielu ludzi potrafiących dotrzeć tam poza bariery komunikacji nam znanej, ziemskiej? Jedno drugiemu przeczy. Bo skoro zdobywacie się na zaufanie do jakiegoś człowieka tylko dlatego, że jest on przez jakieś grupy wypromowany, to już pomijacie te zasady opierając swoje pojmowanie świata na jego pojmowaniu. Próba poznania prawdy polega na rozebraniu na czynniki pierwsze swojej duszy, swojej osobowości i charakteru, łączeniu faktów, myśli, pragnień, a gdy zdarzy się przeżyć coś z poza normalności istnienia potrzeba umieć przyjrzeć się temu pod każdym kątem i umieć połączyć te rzeczy. Ja tego dokonałam i one się ze sobą u mnie łączą w jedną całość, żadne z moich przejść, z moich kontaktów z innym światem nie było przypadkowe, jestem pewna, że nasze życie w sposób rzeczywisty istnieje poza nam znanym światem.
danut

Postautor: danut » 17 paź 2016, 23:22

Nie będę tylko pisać, ze jest ono ograniczone do nam znanego układu słonecznego, bo kosmos rozciąga się na całą wieczność, jest w nim powtarzalność form i innych praw zachowana. Istnieje wiele innych Ziem, które można pomylić z naszą ze względu na różnice ich rozwoju w czasie i jest coś, z czego to wszystko się wyłania i panuje ponad całą materią tego kosmosu, a wszystko jest ze sobą powiązane i sprawa nie jest tak prosta jakby ludzie chcieli i jak próbowali do tego czasu ją upraszczać.
danut

Postautor: OneNight » 18 paź 2016, 07:28

Oszukać aparaturę? :O
Niby jak? Obserwatoria z Ziemii, sondy z kosmosu i łaziki na Marsie? Musieliby chyba kontrolować fale elektromagnetyczne. Ale jeszcze za mojego życia może ruszyć misja załogowa i mogę się tylko domyślać, jak piękny to musi być widok. Ogromny, czerwony... piach.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: cthulhu87 » 18 paź 2016, 10:29

Staram się krytycznie podchodzić do treści niektórych przekazów dot. życia na innych ciałach niebieskich - z jednej strony sprawiają wrażenie, jakby były nieweryfikowalne, z drugiej odzwierciedlają być może marzenia czy wizje samego medium. Jak widać motyw Utopii w twórczości ludzkiej, tej bardziej świadomej (literackiej) i mniej (trans mediumiczny) jest dość powszechny i przewija się przez różne epoki, więc w jakiś sposób łączy się z ludzką naturą i odwiecznym pragnieniem życia w lepszym świecie. Warto przyjrzeć się znamiennemu historycznemu przypadkowi medium Heleny Smith badanej m.in. przez genewskiego psychologa Flournoya: był to przypadek, gdy psychika medium, obok niezwykle wyrazistych wizji, wytworzyła nawet sztuczny "język marsjański":

zob. https://en.wikipedia.org/wiki/Hélène_Smith
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pawełek » 18 paź 2016, 12:25

cthulhu87, a skąd wiadomo, że jest to sztuczny język marsjański jak nie można było go zweryfikować? Ciekawi mnie to.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 18 paź 2016, 12:51

Pawełek pisze:cthulhu87, a skąd wiadomo, że jest to sztuczny język marsjański jak nie można było go zweryfikować? Ciekawi mnie to.

Z tego co pamiętam badano jego strukturę i stwierdzono podobieństwa do znanych języków europejskich, m.in. do francuskiego.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 18 paź 2016, 12:54

Pawełku, jeśli odpala Ci się to w przeglądarce, zerknij na stronę 210 i następne tej książki (zwłaszcza 242-244) - autor szczegółowo omawia to zagadnienie języka marsjańskiego:

https://archive.org/stream/cu3192402298 ... 5/mode/2up

Jeśli nie działa wpisz po prostu tytuł w google: "From India to the Planet Mars" autor Theodor Flournoy.

Sorrki za offtop, odchodzimy tu trochę od klasycznego spirytyzmu i zbaczamy w stronę psychologii.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 18 paź 2016, 19:07

cthulhu87 pisze:Pawełku, jeśli odpala Ci się to w przeglądarce, zerknij na stronę 210 i następne tej książki (zwłaszcza 242-244) - autor szczegółowo omawia to zagadnienie języka marsjańskiego:

https://archive.org/stream/cu3192402298 ... 5/mode/2up

Jeśli nie działa wpisz po prostu tytuł w google: "From India to the Planet Mars" autor Theodor Flournoy.

Sorrki za offtop, odchodzimy tu trochę od klasycznego spirytyzmu i zbaczamy w stronę psychologii.

W tym przypadku warto się zastanowić nad wiarygodnością takich przypadków od strony psychologii. Co do samych przekazów, to również mam pewne wątpliwości. Zastanawiające jest to, po co ciągle obce cywilizacje miałby się przed nami ukrywać? Bo chyba nie ze strachu, skoro są tacy rozwinięci. Ponadto, czemu tak poniża się człowieka i ciągle stawia się nasz świat w najgorszej pozycji? Nawet wymarła planeta jest wyżej od nas :D

A skoro "każde" radio może odebrać jakieś przekazy od Marsa, to spróbuję się coś o tych falach świetlnych dowiedzieć.
Awatar użytkownika
OneNight

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi