Tzw. USTĘPSTWA - byle do przodu

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Tzw. USTĘPSTWA - byle do przodu

Postautor: Pawełek » 05 paź 2016, 15:28

Ponieważ nie wszystkich interesuje to, co mają wpisane w papierku jako wyznanie tylko to, jak się czują w głębi sobie, a to już indywidualna sprawa.

I przeczytaj może link, który Ci dałem powyżej, to może zrozumiesz dlaczego spirytyzm nie jest zarejestrowany jako religia.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: neuron » 05 paź 2016, 15:50

Pawełek pisze:Po trzecie - ile razy można Ci drogi Magu tłumaczyć, że nie sam Kardec jest autorem KD czy KM tylko pozbierał to w całość z relacji mediów z całego świata.

i nie tylko , niejaki Charles Richet nota bene laureat nagrody Nobla, prowadził ponoć nawet stosowne badania i poszukiwał niejakiej ektoplazmy jako dowodu na obecność spirytualnych bytów ........

komentarze typu istnieje/nieistnieje, można pisać bez znajomości owej doktryny

problem przez Ciebie poruszony wymagałby chyba krótkiego wstępu o monizmie/dualizmie/innym izmie;) a potem analizy przesłanek spirytualizmu - i obrony lub krytyki tego nurtu.

czarnyMag pisze:Pierwsza wypowiedź dotyczy faktu że w niszę nie została dotychczas w rejestrowana religia spirytyzmu w którą tak naprawdę wierzy pokaźny odsetek ludzi którzy są obecnie zmuszani do wypowiadania się jako opozycja do katolicyzmu jako ATEIŚCI! (idąc tym tropem to kazdy czlowiek na ziemi jest spirytysta poza tymi ktorzy faktycznie nie wierza w ludzką duchowość, taka czy inna )
Druga moja wypowiedź dotyczy tematu który musiałem powielać gdyż był problem z odpowiedzią i zarejestrowaniem mej odpowiedzi (zimne poty mnie spowiły na myśl że "spirytyzm.pl" jest zawiadywana odgórnie przez PiS

nadal nie widze zwiazku , zupelnie nie rozumiem o co kaman ale nie musze , bede dzieki temu zdrowszy ....no i zdziwilbys sie kto zawiaduje i czym tak naprawde ....a na pewno kiedy dowiedzialbys sie kto czyta to co tu jest napisane ........

a to dobrze nie wróży
Nie można się przygotować do skoku w przepaść

droga w górę i droga w dół jest tą samą drogą
neuron

Postautor: czarnyMag » 05 paź 2016, 15:59

neuron pisze:
czarnyMag pisze:Pierwsza wypowiedź dotyczy faktu że w niszę nie została dotychczas w rejestrowana religia spirytyzmu w którą tak naprawdę wierzy pokaźny odsetek ludzi którzy są obecnie zmuszani do wypowiadania się jako opozycja do katolicyzmu jako ATEIŚCI! (idąc tym tropem to kazdy czlowiek na ziemi jest spirytysta poza tymi ktorzy faktycznie nie wierza w ludzką duchowość, taka czy inna )
Druga moja wypowiedź dotyczy tematu który musiałem powielać gdyż był problem z odpowiedzią i zarejestrowaniem mej odpowiedzi (zimne poty mnie spowiły na myśl że "spirytyzm.pl" jest zawiadywana odgórnie przez PiS

nadal nie widze zwiazku , zupelnie nie rozumiem o co kaman ale nie musze , bede dzieki temu zdrowszy ....no i zdziwilbys sie kto zawiaduje i czym tak naprawde ....a na pewno kiedy dowiedzialbys sie kto czyta to co tu jest napisane ........

a to dobrze nie wróży

Nie ważne, miałem problemy z wypowiedzeniem się (na szczęście przed wysłaniem swej odpowiedzi kopiuję zazwyczaj :) Nie ważne. Polska szuka pośrednika a obecnie pośredniczy SPIRYTYZM który religią niestety nadal nie jest! Ale trudno - obecnie wierzący w Boga a nie wierzący w Katolickiego boga nazywają sami siebie ATEISTAMI a Was mięczakami :twisted:
I niech tak pozostanie :twisted:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: neuron » 05 paź 2016, 17:28

czarnyMag pisze:Ja, My ogół chce alternatywy!

nie rozumiem, przecież już ją macie ....wiec o co kaman ?? czy jest wieksza alternatywa niz alternatywa ?? hmm

czarnyMag pisze:obecnie wierzący w Boga a nie wierzący w Katolickiego boga nazywają sami siebie ATEISTAMI a Was mięczakami
I niech tak pozostanie

pachnie mi tu fryderykiem niejakim nieckim , nic nowego nic ,pod słońcem .......

Pomarli bogowie wszyscy:
niechże więc za wolą naszą nadczłowiek żyje.........

„Nadzieja wasza niech brzmi: «obym porodziła
nadczłowieka», inna zaś w tym względzie sytuacja jest niedopuszczalna:
„Biblijny zakaz «nie zabijaj» jest naiwnością w porównaniu z moim zakazem wobec
décadents «nie będziesz płodził!». Najwyższe prawo życia, sformułowane przez
Zaratustrę, wymaga, by nie mieć litości dla braków i odpadków życia – by unicestwić
wszystko, co dla wschodzącego życia byłoby tylko hamulcem, trucizną, spiskiem
przeciw niemu, podziemną opozycją – chrześcijaństwem .........

tak Magu , tak ....... nic nowego nie wymysliles ani nie powiedziales czego by nie bylo wiadomo , juz hitler za bardzo wziął sobie do serca wlasnie te słowa Nietzschego i przepisowo dostał po dupie .........

Nietzsche to wielki filozof ale pojawili się więksi ........
ustami wielkiego Jaspera , 6 tys lat rozwoju ludzkości ,ludzkiej myśli ...... idei ......... woli zycia , miłości ....... jego ustami wypluło pradwe o nas samych i prawde o człowieku ......

"człowiek zawsze jest czymś więcej niż sam o sobie wie "

tyle .

neuron

Postautor: neuron » 05 paź 2016, 18:34

wiesz dlaczego tu jestes? wiesz dlaczego zadajesz wszystkie te pytania ???

wiesz kim jestes??

Spójrzmy sobie w twarz. Jesteśmy Hiperborejami — wiemy dość dobrze,na jakim uboczu żyjemy. „Ani lądem, ani wodą nie znajdziesz drogi do Hiperborejów" Poza Północą, lodem, śmiercią — nasze życie, nasze szczęście... Odkryliśmy szczęście, znamy drogę, znaleźliśmy wyjście z całych tysiącleci labiryntu. Kto inny je znalazł? „Nie umiem wyjść ni wejść; jestem wszystkim, co wyjść ni wejść nie umie" Na tę nowoczesność byliśmy chorzy — na gnuśny pokój, na kompromis tchórzliwy, na całą cnotliwą niechlujność nowoczesnego „tak" i „nie". Ta tolerancja i largeur serca, która wszystko „przebacza", bo wszystko „pojmuje", jest naszym sirocco. Raczej wśród lodów żyć niż wśród cnót nowoczesnych i innych wiatrów południowych!... Byliśmy dość waleczni, nie szczędziliśmy siebie ni innych, lecz nie wiedzieliśmy długo, dokąd nam z naszą walecznością. Sposępnieliśmy, zwano nas fatalistami. Naszym fatum była pełnia, napięcie, stężenie sił. Łaknęliśmy błyskawicy i czynów, trzymaliśmy się jak najdalej od szczęścia słabeuszów, od „poddania"… Burza w naszym szalała powietrzu, przyroda, którą jesteśmy, zaciemniła się — bo nie mieliśmy żadnej drogi. Formuła naszego szczęścia: „tak", „nie", linia prosta, cel..przepadła w mroku..........

skończył się dzień ..........

neuron

Postautor: Krzysztoff » 05 paź 2016, 21:28

czarnyMag pisze:To Forum ktoś założył! Miał swoje ideały! W coś wierzył! Komuś ufał! :twisted:
no więc ?!
Jak pisząc w oparciu o swoje domniemania, przemyślenia, doświadczenia, sumienie :) Czy "KTOŚ" to weryfikuje?! :lol: Bo ja jednak chciałbym się zderzyć z "BETONEM" wiary lub w oparciu o wiarę w prawdziwość domniemań Pana Szanownego Francuza Kardeca :lol: :lol:
Ktoś nad tym co pisał i w oparciu o "swoje - Jego" (autora i prekursora spirytyzmu) przekonania PANUJE ?! :twisted:
Czym obecnie jest SPIRYTYZM tegoż forum?! Wiarą we wszystko co ludzki umysł wymyśli?! :twisted:
Ktoś tu w ogóle panuje nad czymkolwiek?!

A więc opierając się na "spirytyzmie" mówisz - JESTEM ATEISTĄ :lol: :twisted:

Widzę Czarny Magu że testujesz granice wolności swoich wypowiedzi , myślę że osiągnąłeś już tą granicę
Właściwie nie widzę potrzeby dalszego tolerowania walk różnych ezoteryków na tym forum i różnych agresywnych zachowań.
Masz rację - jest pewna granica pomiędzy tolerancją a biernością , myślę że przeszliśmy już na stronę bierności. No ale to się zmieni

Jeżeli ktoś jest zainteresowany spirytyzmem, rozwojem moralnym - zapraszamy na forum, jeżeli łamiesz regulamin, toczysz ciągłe wojny, obrażasz albo straszysz innych - ban.

Co do uwag do Spirytyzmu - jeżeli masz jakieś konkretne pytanie (mówię konkretne) - to zadaj

Jeżeli potrzebujesz pomocy - to powiedz wreszcie o co Ci chodzi
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 06 paź 2016, 09:06

Gościu ma duże problemy ze sobą.
Czego spodziewać się po kimś, kto twierdzi, że tolerowałby niewierność żony i wysyła za nią 3 detektywów.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: agnieszkag » 06 paź 2016, 09:17

Forumowiczu Czarny Magu

Bardzo wnikliwie przeczytalam Twoj watek i musze przyznac ze nie bardzo rozumiem.
Co by to zmienilo jakby bylo tak jak Brazylii?
No i co Ty z ta rejestracja ? Co Ty zarzucasz forumowym spirytystom wlasciwie ?
Ze udaja spirytystow a w niedziele grzecznie pomykaja do kosciola, bo co ludzie powiedza ?
Nie musisz sie zgadzac z nimi. Wyciagaj dla siebie to co najlepsze i sie rozwijaj....
agnieszkag

Postautor: Pawełek » 06 paź 2016, 10:05

agnieszkag pisze:Ze udaja spirytystow a w niedziele grzecznie pomykaja do kosciola, bo co ludzie powiedza ?

Zacznijmy od tego, że jest wielu spirytystów będących jednocześnie katolikami ;) Jedno nie wyklucza drugiego, ale najwidoczniej dalej sporo osób o tym nie wie.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: agnieszkag » 06 paź 2016, 10:21

No co Ty Pawelku

A co z reinkarnacja ?
A druga kwestia- przeciez kk zabrania jakichkolwiek kontaktow z odcielesnionymi.
W mojej wiosce ksiadz by mnie pogonil z kosciola za te niecne praktyki....
agnieszkag

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi