Pytanie do praktyków

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pytanie do praktyków

Postautor: Xsenia » 01 wrz 2016, 21:22

Natasza bardzo cię proszę nie próbuj mną manipulować, bo manipulację rozpoznaję na odległość.
Nie udaję, ani się nie boję forumowiczów.
Słowo "motłoch" użyte przez Danut było wypowiedziane w wymiarze ogólnym i dotyczyło tylko tych ludzi, którzy ślepo wierzą i idą za gugu, które może kłamać i fałszować rzeczywistość. Dziwne jest to, że dokładnie te słowo odebrałaś jako obrazę twojej osoby. Czyżbyś miała jakieś guru, któremu wierzysz ślepo, bez przemyślenia tego co przekazało? Zawsze mi się wydawało, że jesteś myślącą samodzielnie osobą. A jeśli jest tak jak myślę, to wypowiedź Danut w ogóle nie powinna cię ruszyć.
Zaczynasz być przewrażliwiona i na zwykłe wypowiedzi reagujesz niepotrzebnym atakiem. I jak widać nawet na mnie, jako na administratora.
Dam ci radę, ale nie musisz się do niej stosować: odpocznij trochę i popatrz na wszystko z dystansu.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: OneNight » 01 wrz 2016, 21:25

To nie kącik wzajemnej adoracji, ale forum dyskusyjne - każdy może wyrazić swoje poglądy. Nikt tu się nikogo nie boi, co świadczy reagowanie moderatora na docinki ze strony innych forumowiczów - czy gdyby się was bała, usunęłaby te posty? Najwyraźniej posty danut oprócz "epitetów" wnoszą coś do tematu, a jeśli nie, to nie ma co się oburzać - istnieje opcja "zgłoś".
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 01 wrz 2016, 21:40

Dzięki za posty wsparcia, bo oddawały to co zachodzi rzeczywiście. Zobaczcie też jak to czasem jest z tymi praktykami, w jaki sposób ludzie do nich podchodzą. Niedawna sprawa uzdrowiciela, który polecił matce niemowlęcia podawanie dziecku do jedzenie rozcieńczone kozie mleko i która tak gorliwie stosowała się do tego polecenia, że dziecko z głodu zmarło. I czyja to była wina na pierwszym miejscu - uzdrowiciela, czy tej matki? Jest też coś takiego jak chuligańskie wybryki i tam także w grupach jest zawsze wiodący szef i gdy ten krzyknie- Na nich, zabić ich zabić reszta rusza jak nakręcona do bitki, czasami nawet nie wie dlaczego i po co. Zawsze musimy mieć osobisty ogląd sprawy, nie można tak pozwalać się wkręcać.
danut

Postautor: Natasza » 01 wrz 2016, 21:47

to teraz odniosę się do Twojej postawy Xsenia

zakładając swój nowy temat napisalam w nim dość obszernym tekstem , że temat będzie przede wszystkim zabezpieczony forumowym regulaminem
który jasno określa dla tego miejsca iż każdy uczestnik ma szanować wiarę , poglądy innych osób, nie wyśmiewać, nie poniżać itp itd
dziecko w przedszkolu by zrozumiało o co autorowi chodzi
długo nie musiałam czekać na pierwsze obraźliwe teksty sugerujące w ironiczny sposób wiarę w coś , czymkolwiek to coś by nie było - innego piszącego
interweniowałaś dopiero po : moim mailu i obiecałaś , że będziesz strzec zasad
tymczasem na tej stronie pojawiają się bardziej dobitne epitety - cyt MOTŁOCH , wiara ludzi niczym jak lep na muchy it itd

Xsenia Ty mi tu publicznie sugerujesz jakieś manipulacje i to, że przyjmuję to co ona pisze do siebie, podczas gdy parę minut wstecz piszesz sama do mnie na priv - że to iż ona tak publicznie pisze, to przecież nie do mnie...
chyba z moich postów dobrz wnioskujesz jedno , że do głupich raczej nie należę i doskonale wiesz , że mi nie chodzi o mnie - że ona to do mnie napisała
ona to pisze w liczbie mnogiej - i każdy dosłownie każdy może czuć sie urazony a co za tym idzie - skoro administrator to akceptuje to widocznie epitety są poprawnie kierowane
mam gdzieś co ona o mnie pisze, ale powinnaś zauważać tę subtelną małą rzecz - nie ważne , że nie do mnie, ważne , że obraża ludzi
polemika polemiką , ale zachowanie nacechowane ironią, jadem, pychą , uważaniem innych za deb..i jest przekroczeniem barier
i sorry , że ci to wywalam ale zaszło to za daleko
a propos Konrad gdzie?
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: soldado » 01 wrz 2016, 22:07

Kiedyś pisałem przez kilka lat na ZP i w pewnym momencie Admin tamtego forum napisał do mnie, czy chce być moderatorem.
Zgodziłem się i byłem tam modem przez kilka lat.
Był tam od tego czasu porządek ,,bez względu na ustrój'' :D
Nigdy sam się nie zgłaszam, ale rozważam, czy na tym forum nie zgłosić swojej kandydatury :lol:
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: Natasza » 01 wrz 2016, 22:10

Mój głos już teraz masz soldado:)Tak tak tak
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Estia72 » 01 wrz 2016, 22:55

Kochani , szanuje kazdego z Was za wasze wypowiedzi , opis doswiadczen i chodz nie wszystkie pokrywaja sie z moja "wewnetrzna prawda" sa dla mnie bardzo cenne i bardzo Wam za nie dziekuje.
Spory niczego dobrego nie wnosza a wrecz odstraszaja by wchodzic tutaj na forum....i tracic energie, ja swoja bardzo cenie :)

Forum takie jak te porusza trudne tematy, nie kazdemu jest latwo wszystko przelknac i czasem puszczaja nerwy ....ale jesli
chcemy zeby to forum przynioslo nam jakies pozytywy to dla dobra wszystkich postarajmy sie powstrzymac przed krytykowaniem,obrazaniem i osadem.

Kazdy jest jaki jest....nikt nie jest doskonaly, czasami mamy gorsze dni, wszyscy jestesmy tutaj po to by sie uczyc, zdobywac doswiadczenie, byc moze to co dzisiaj uznajemy za pewnik i prawde jutro okaze sie kompletna bzdura...tego nie wiemy , wiec postarajmy sie o wiecej wyrozumialosci i tolerancji dla innych :)

Buziaki dla Was wszystkich i dobrej nocy :D
"Na poczatku Bog ktory jest plomieniem stworzyl Niebo i Niebian"
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: Xsenia » 02 wrz 2016, 22:57

Nie mam pojęcia czy odpowiadać ci Natasza i pewnie zaogniać sytuację, choć nie to jest moim celem.
Natasza pisze:długo nie musiałam czekać na pierwsze obraźliwe teksty sugerujące w ironiczny sposób wiarę w coś , czymkolwiek to coś by nie było - innego piszącego
interweniowałaś dopiero po : moim mailu i obiecałaś , że będziesz strzec zasad

Zgłosiłaś, przeczytałam, przeanalizowałam i zareagowałam zaraz jak tylko weszłam na forum. Wybacz, ale mam też inne obowiązki i nie codziennie wchodzę na forum.

Natasza pisze:tymczasem na tej stronie pojawiają się bardziej dobitne epitety - cyt MOTŁOCH , wiara ludzi niczym jak lep na muchy it itd

Natasza pisze:ona to pisze w liczbie mnogiej - i każdy dosłownie każdy może czuć sie urazony

Hm :? czyżbyś Nataszo uważała forumowiczów za idiotów, którzy wchłaniają wszystko co ktokolwiek powie? No bo skoro Danut pisała tylko o ludziach, którzy nie myślą samodzielnie, ale działają na zasadzie instynktu grupy i tylko ich nazwała "motłochem", a ty piszesz, że "dosłownie każdy może się czuć urażony", to oznacza, że forumowiczów uważasz za dokładnie takich ludzi. No więc ja motłochem nie jestem, nie działam bezmyślnie idąc za tymi co najgłośniej wołają i słowami Danut w ogóle nie czuję się urażona. I nie wykasowałam tego postu, bo wierzę, nie, wręcz jestem o tym święcie przekonana, że ŻADEN z forumowiczów nie należy do takiej grupy, działającej za impulsem grupy i ŻADEN forumowicz tymi słowami Danut nie dość, że nie poczułby się urażony, to wręcz jeszcze by się z nimi zgodził.
Zawsze należy myśleć samodzielnie i samemu podejmować decyzje, a nie poddawać się emocjom grupy. Polecam książkę "Filozofia egzystencjalna" Wojciecha Hermana, który dość dobrze opisał to zjawisko, które Danut nazwała "motłochem". W grupie ludzie są odważni, robią rzeczy, na które samodzielnie nigdy by nie zdecydowali. Grupa nie ma twarzy, nie ma imion i nie ma nazwisk. W grupie nie ma winnych, nikt nie odpowiada za nic. A jednocześnie grupa ludzi jest w stanie zrobić najgorsze rzeczy, rozszarpywać ludzi, kamieniować, zabijać. I pod tym względem zgadzam sie z Danut.
I jednocześnie dziwię się tobie Natasza, że masz tak słabe zdanie o innych ludziach z tego forum.

Natasza pisze:powinnaś zauważać tę subtelną małą rzecz - nie ważne , że nie do mnie, ważne , że obraża ludzi

:) W twoim mniemaniu obraża. A może zamiast najpierw strzelać i czuć urazę za innych, to wpierw poczekałabyś na tą reakcję innych, tak by każdy sam miał szansę zareagować? W tym życiu Natasza każdy odpowiada za siebie i za swoje czyny. Jeśli sama nie czujesz się tymi słowami obrażona, to dlaczego reagujesz? Warto się nad tym zastanowić. Danut ma za uszami (jak każdy z nas :) ), ale nie należy jej też demonizować i za każdym jej słowem przypisywać jej złe intencje.
Wiem, że to trudne, ale czasem warto się zastanowić co autor chciał swoimi słowami przekazać i choć spróbować nie przypisywać im intencji, których tam nie ma.

Natasza pisze:polemika polemiką , ale zachowanie nacechowane ironią, jadem, pychą , uważaniem innych za deb..i jest przekroczeniem barier

Cały ten twój post nacechowany jest dokładnie tym co napisałaś. I też uważam to za przekroczenie barier.

Prosiłam już wielokrotnie i coś czuję, że ponownie muszę poprosić: jeśli cokolwiek was osobiście uraża, to nie odpowiadajcie na post i piszcie zgłoszenie do moderatora. Nie strzelajcie sami, bo to tylko wywołuje wojnę. Zresztą całkowicie niepotrzebną.

W sumie dość długo sie zastanawiałam, czy odpisywać, czy wręcz usunąć cały ten offtop. Ale za tym by pozostawić tą dyskusję przekonał mnie post Estii. Taki głos rozsądku podnosi mnie na duchu i daje mi nadzieję, że pokój i spokój jest możliwy, nawet tu na forum :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Natasza » 03 wrz 2016, 06:28

nie odpowiedziałaś na moje pytanie : gdzie jest Konrad ? więc proszę o informację czy jest z nim jeszcze kontakt poprzez to forum na priv, dziękuję

moja odpowiedź na twój wywód brzmi:

choćby jedna osoba poczuła się urażona to znaczy , że użyte słowa uderzały w jej godność
ty oceniasz intencje czy co ktoś mógł mieć na myśli, to ja odpowiadam:
ocenie nie poddałam tego co autor mógł mieć na myśli , ale słowa , które zapisał wobec innej grupy , złożonej z co najmniej dwóch jednostek aby móc mówić o ,, grupie ,, w ogóle

forum spirytystyczne w moim mniemaniu jest miejscem , które szczególnie mnie ujęło za ,, czystość ,, postawy i myśli reprezentujących w swych postach ludzi
dlatego uważam za niedopuszczalne abyś ty wypowiadając się nie jako Basia - Xsenia, ale jako moderator/administrator tak uszlachetnionego forum głosiła poparcie dla słów forumowicza (który jeśli skręci w lewo to moderator wskaże kierunek na podstawie regulaminu )
i popierała obrażanie ludzi / grup czy jednostki i uzasadniała to jeszcze wedle swego własnego mniemania - że jest to właściwe wobec ludzi , którzy cyt. nie myślą samodzielnie, poddają się emocjom grupy , wierzą komuś lub czemuś

co więcej powiem ci , że gdybyś jako człowiek , nie pełniła żadnej organizacyjnej , społecznej funkcji nie masz prawa obrażać i nazywać motłochem , ani innym epitetem żadnego z twoich braci i sióstr
a jeśli tak czynisz, to rozumiem , że wcześniej spojrzałaś w lustro swojemu Ja i ustaliłaś, że jesteś ponad wszystkim i wszystkimi

co do tego , że liczyłaś na to, że ktoś kto mógł poczuć się urażony to odpisze na takie czy inne epitety , to prosiłabym cie abyś zastanowiła się, dlaczego osoby potrafią mówić poprzez priv mówiąc cyt: że boją się pisać na ogólnym bo...- i tu zostawiam cię z odpowiedzią ; temat , który otworzyłam był zainspirowany tym co do mnie napisali, a czego nie ujawniają i nigdy zapewne o tym wam nie powiedzą

i na koniec, jeśli tu w tym miejscu nie ma ani jednej osoby z grup MOTŁOCHU, to jak nazwiesz mówienie o tej grupie poza jej plecami i czym jest to forum w rzeczywistości
dziękuję i pozdrawiam
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: OneNight » 03 wrz 2016, 09:47

soldado pisze:Kiedyś pisałem przez kilka lat na ZP i w pewnym momencie Admin tamtego forum napisał do mnie, czy chce być moderatorem.
Zgodziłem się i byłem tam modem przez kilka lat.
Był tam od tego czasu porządek ,,bez względu na ustrój'' :D
Nigdy sam się nie zgłaszam, ale rozważam, czy na tym forum nie zgłosić swojej kandydatury :lol:

Pytanie tylko, czy byłbyś obiektywny? ;)
Awatar użytkownika
OneNight

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi