Pytanie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pytanie

Postautor: danut » 30 sie 2016, 11:31

Pawełek pisze:Gdyby każde medium zawsze miałoby odpowiadać zgodnie z prawdą i nie miałoby prawa na pomyłkę, to raczej by żadne medium nie istniało ;)

I słusznie, ale teraz wytłumacz mi po co w ogóle istnieją i nazywają się medium jedynie prawdziwym przekaźnikiem? Skąd będziesz wiedział kiedy się myli i czy nie trafi na ciebie, bo może zawsze się pomylić, a saper się myli tylko raz.
danut

Postautor: czarnyMag » 30 sie 2016, 11:41

Pawełek pisze:Gdyby każde medium zawsze miałoby odpowiadać zgodnie z prawdą i nie miałoby prawa na pomyłkę, to raczej by żadne medium nie istniało ;)

Tylko że medium Chico Xavier jest jedynym w swoim rodzaju. To człowiek który ma życiorys zbliżony do Jezusa! A wiadomości o nim go tylko gloryfikują (przynajmniej w Polsce i po polsku) a to co można rozpatrywać jest napisane po portugalsku i w tzw. brazylijskich skandalach i nie stanowi żadnego wiarygodnego dowodu!
I tak:
w sprawie Jezusa są apokryfy a w sprawie Kardeka jest historia romansu z dwiema paniami (amerykanką i francuską - dwa media :) które pomogły mu napisać przekazy od duchów :) A więc obaj Panowie mają swoje miłostki w tle :) a Xavier jest nadal w Polsce "białą kartką" !
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Pawełek » 30 sie 2016, 12:58

danut pisze:I słusznie, ale teraz wytłumacz mi po co w ogóle istnieją i nazywają się medium jedynie prawdziwym przekaźnikiem? Skąd będziesz wiedział kiedy się myli i czy nie trafi na ciebie, bo może zawsze się pomylić, a saper się myli tylko raz.

Nie znam takiego medium. Jednakże prawdziwe na pewno nie będzie tak o sobie myślało, ale nie zdziwiłbym się gdyby były wyjątki. A skąd będę wiedział kiedy się myli? Tego nie wiem, bo jeszcze nigdy nie korzystałem z pomocy medium (takiej konkretnej), więc nie myślałem nad "planem weryfikacji" ;) A istnieją po to, byśmy mieli jakikolwiek kontakt z drugą stroną, bo gdyby takich ludzi nie było, to nawet nie wiadomo czy powstałyby jakiekolwiek religie.

czarnyMag pisze:Tylko że medium Chico Xavier jest jedynym w swoim rodzaju. To człowiek który ma życiorys zbliżony do Jezusa! A wiadomości o nim go tylko gloryfikują (przynajmniej w Polsce i po polsku) a to co można rozpatrywać jest napisane po portugalsku i w tzw. brazylijskich skandalach i nie stanowi żadnego wiarygodnego dowodu!

Już nawet nie chodzi o to, że Chico był medium. Sam napisałeś, że był jedyny w swoim rodzaju, bo miał życiorys zbliżony do Jezusa, a to dlatego, że był po prostu dobrym człowiekiem i kierował się miłością w życiu i chrześcijańskim postępowaniem, więc i tak powinien być inspiracją dla ludzi.

czarnyMag pisze:w sprawie Jezusa są apokryfy a w sprawie Kardeka jest historia romansu z dwiema paniami (amerykanką i francuską - dwa media :) które pomogły mu napisać przekazy od duchów :) A więc obaj Panowie mają swoje miłostki w tle :) a Xavier jest nadal w Polsce "białą kartką" !

Nie wiem skąd czerpiesz takie informacje.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 30 sie 2016, 13:13

Pawełek pisze:
czarnyMag pisze:Tylko że medium Chico Xavier jest jedynym w swoim rodzaju. To człowiek który ma życiorys zbliżony do Jezusa! A wiadomości o nim go tylko gloryfikują (przynajmniej w Polsce i po polsku) a to co można rozpatrywać jest napisane po portugalsku i w tzw. brazylijskich skandalach i nie stanowi żadnego wiarygodnego dowodu!

Już nawet nie chodzi o to, że Chico był medium. Sam napisałeś, że był jedyny w swoim rodzaju, bo miał życiorys zbliżony do Jezusa, a to dlatego, że był po prostu dobrym człowiekiem i kierował się miłością w życiu i chrześcijańskim postępowaniem, więc i tak powinien być inspiracją dla ludzi.

czarnyMag pisze:w sprawie Jezusa są apokryfy a w sprawie Kardeka jest historia romansu z dwiema paniami (amerykanką i francuską - dwa media :) które pomogły mu napisać przekazy od duchów :) A więc obaj Panowie mają swoje miłostki w tle :) a Xavier jest nadal w Polsce "białą kartką" !

Nie wiem skąd czerpiesz takie informacje.

Szukam odpowiedzi, że ci ludzie (Kardek, Xavier) byli ludźmi lub "narzędziem Boga" na Ziemi !
i trochę mnie denerwuje fakt, że na Xaviera nic nie mogę negatywnego znaleźć w polskiej sieci :)

No bo "Pawełek" jak "on" był taki dobry to należy się na "nim" oprzeć całkowicie - a mój duch ma z tym problem :)

ps. a gdybyś wiedział że zawalisz tą karnację jak zboczysz z drogi i pójdziesz drogą oszusta - to byś poszedł w ciemno?
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Pawełek » 30 sie 2016, 13:25

czarnyMag pisze:Szukam odpowiedzi, że ci ludzie (Kardek, Xavier) byli ludźmi lub "narzędziem Boga" na Ziemi !
i trochę mnie denerwuje fakt, że na Xaviera nic nie mogę negatywnego znaleźć w polskiej sieci :)

A to byli cyborgami? :) Byli przecież ludźmi ;) Jednak dalej nie wiem skąd wziąłeś informacje o romansie Kardeca.

czarnyMag pisze:No bo "Pawełek" jak "on" był taki dobry to należy się na "nim" oprzeć całkowicie - a mój duch ma z tym problem :)

Nie mówię by oprzeć się na nim całkowicie, tylko brać z niego przykład. Z tego względu, że już niestety nie żyje, posłużę się tym cytatem: "Nie może dobre drzewo wydać złych owoców ani złe drzewo wydać dobrych owoców.", więc mi powiedz: jakie złe owoce wydał Chico? Bo nawet jeśli, to raczej więcej jest dobrych, niż złych :) Czemu na siłę chcesz znaleźć na każdego coś negatywnego?

czarnyMag pisze:ps. a gdybyś wiedział że zawalisz tą karnację jak zboczysz z drogi i pójdziesz drogą oszusta - to byś poszedł w ciemno?

Wybacz, ale nie rozumiem.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 30 sie 2016, 13:40

Pawełek pisze:
czarnyMag pisze:Szukam odpowiedzi, że ci ludzie (Kardek, Xavier) byli ludźmi lub "narzędziem Boga" na Ziemi !

A to byli cyborgami? :) Byli przecież ludźmi ;) Jednak dalej nie wiem skąd wziąłeś informacje o romansie Kardeca.

czarnyMag pisze:No bo "Pawełek" jak "on" był taki dobry to należy się na "nim" oprzeć całkowicie - a mój duch ma z tym problem :)

Nie mówię by oprzeć się na nim całkowicie, tylko brać z niego przykład. Z tego względu, że już niestety nie żyje, posłużę się tym cytatem: "Nie może dobre drzewo wydać złych owoców ani złe drzewo wydać dobrych owoców.", więc mi powiedz: jakie złe owoce wydał Chico? Bo nawet jeśli, to raczej więcej jest dobrych, niż złych :) Czemu na siłę chcesz znaleźć na każdego coś negatywnego?

czarnyMag pisze:ps. a gdybyś wiedział że zawalisz tą karnację jak zboczysz z drogi i pójdziesz drogą oszusta - to byś poszedł w ciemno?

Wybacz, ale nie rozumiem.

Dlatego szukam na Xaviera: "(Mat. 24:5,11, 24). Jednakże ten zwodziciel pojawi się jak to zostało spisane w okresie przed 'wielkim uciskiem', lub na jego początku. Biblia przestrzega, że będzie to najgorszy ze wszystkich fałszywych proroków, jacy się dotychczas pojawili. Jego czas będzie taki sam jak antychrysta (Obj. 19:20,21)."
albo
"Na to Jezus im odpowiedział: «Strzeżcie się, żeby was kto nie zwiódł."
:twisted:

a z skąd mam "rarytasy" na temat Kardeka i tych jego mediów :twisted:
było o tym w literaturze o pewnej oszustce medium z polski (satanistce :)
- było w francuskiej prasie że Pan spirytysta goni między dwoma sypialniami dwóch pań mediów i że ta francuska jest prawdopodobnie autorem KD :lol:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Pawełek » 30 sie 2016, 13:55

czarnyMag pisze:Dlatego szukam na Xaviera: "(Mat. 24:5,11, 24). Jednakże ten zwodziciel pojawi się jak to zostało spisane w okresie przed 'wielkim uciskiem', lub na jego początku. Biblia przestrzega, że będzie to najgorszy ze wszystkich fałszywych proroków, jacy się dotychczas pojawili. Jego czas będzie taki sam jak antychrysta (Obj. 19:20,21)."
albo
"Na to Jezus im odpowiedział: «Strzeżcie się, żeby was kto nie zwiódł."
:twisted:

Aha, czyli jak znajdziesz choćby jedną informacją, że Chico coś tam złego zrobił, to będzie dowód na to, że jest jakimś tam Antychrystem, tak? Ja tego naprawdę nie rozumiem :) Całe życie był raczej spokojny, dobry, możliwe że mógł mieć coś za uszami bo był tylko człowiekiem, no ale nie ważne jest to, że mogę być przykładem dla innych ludzi w postaci miłosierdzia, naprawdę tego nie potrafię zrozumieć. Podajesz taki sam argument jak wszyscy przeciwnicy spirytyzmu, że ta wiedza przekazana od duchów pochodzi tak naprawdę od demonów. Już nie ważne, że mówią o miłości, miłosierdziu, byciu dobrym człowiekiem dla drugiego człowieka, bo przecież one nas oszukują! Demoniczny paradoks. Dlatego Kardec powtarzał cały czas by analizować przekazy od duchów, bo sam idiotą nie był i wiedział że trzeba dokładnie zbadać to co otrzymali.

czarnyMag pisze:a z skąd mam "rarytasy" na temat Kardeka i tych jego mediów :twisted:
było o tym w literaturze o pewnej oszustce medium z polski (satanistce :)
- było w francuskiej prasie że Pan spirytysta goni między dwoma sypialniami dwóch pań mediów i że ta francuska jest prawdopodobnie autorem KD :lol:

Masz źródło?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 30 sie 2016, 13:58

Czarny Magu mógłbyś podać tytuł tej książki :) Wiem, że jest parę demaskujących, ale te dawne sławne media i są tak trafne w nich spostrzeżenia, że idzie boki zrywać ze śmiechu. Ale nowoczesne nadal myślą, że ludzie nic nie wiedza i nic nie słyszą i że mogą bezkarnie ich oszukiwać.
danut

Postautor: czarnyMag » 30 sie 2016, 14:02

danut pisze:Czarny Magu mógłbyś podać tytuł tej książki :) Wiem, że jest parę demaskujących, ale te dawne sławne media i są tak trafne w nich spostrzeżenia, że idzie boki zrywać ze śmiechu. Ale nowoczesne nadal myślą, że ludzie nic nie wiedza i nic nie słyszą i że mogą bezkarnie ich oszukiwać.

Poszukam i podam.
A co do boki zrywać to: spirytyzm opiera się na przekazach duchów w które musisz uwierzyć - zwłaszcza jak taki św. świętych odpowie: "nie powiem wam nic bo i tak tego nie zrozumiecie" - to jest dopiero boki zrywać!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: danut » 30 sie 2016, 14:07

czarnyMag pisze:
danut pisze:Czarny Magu mógłbyś podać tytuł tej książki :) Wiem, że jest parę demaskujących, ale te dawne sławne media i są tak trafne w nich spostrzeżenia, że idzie boki zrywać ze śmiechu. Ale nowoczesne nadal myślą, że ludzie nic nie wiedza i nic nie słyszą i że mogą bezkarnie ich oszukiwać.

Poszukam i podam.
A co do boki zrywać to: spirytyzm opiera się na przekazach duchów w które musisz uwierzyć - zwłaszcza jak taki św. świętych odpowie: "nie powiem wam nic bo i tak tego nie zrozumiecie" - to jest dopiero boki zrywać!

Mam w tej sprawie takie samo zdanie jak Ty.
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi