Śmierć kliniczna a Umbral

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Śmierć kliniczna a Umbral

Postautor: danut » 26 sie 2016, 12:58

Ten Wielki Umysł stworzył wszechrzeczy w tak logiczny sposób, że istniejące w tym wszystkim prawa są nie do oszukania, dusza idąca w kierunku samounicestwienia nagle się z tych praw nie wyłamie, ani nie zdoła od nich uciec i nie ma w tym nic do rzeczy to, że np. dany człowiek o tym nie wiedział w jakim kierunki zmierzają jego działania ( nie wiedział - jego sprawa, miał i w tym wolny wybór by się dowiedzieć, lub nie ). Prawdziwy, wszechmocny bo jest sprawiedliwy i równo traktujący każdy przejaw życia, prawa są jedne dla wszystkich bez naciągania ich dla czyjegoś widzi mi się, ze ten to akurat może wszystko, bo Bóg go umiłował - nie ma czegoś takiego. Nie ma wybranych. Nie ma kar ani nagród, "co zasiejesz to zbierzesz" i nie może być inaczej.
danut

Postautor: czarnyMag » 26 sie 2016, 13:11

danut pisze:Ten Wielki Umysł stworzył wszechrzeczy w tak logiczny sposób, że istniejące w tym wszystkim prawa są nie do oszukania, dusza idąca w kierunku samounicestwienia nagle się z tych praw nie wyłamie, ani nie zdoła od nich uciec i nie ma w tym nic do rzeczy to, że np. dany człowiek o tym nie wiedział w jakim kierunki zmierzają jego działania ( nie wiedział - jego sprawa, miał i w tym wolny wybór by się dowiedzieć, lub nie ). Prawdziwy, wszechmocny bo jest sprawiedliwy i równo traktujący każdy przejaw życia, prawa są jedne dla wszystkich bez naciągania ich dla czyjegoś widzi mi się, ze ten to akurat może wszystko, bo Bóg go umiłował - nie ma czegoś takiego. Nie ma wybranych. Nie ma kar ani nagród, "co zasiejesz to zbierzesz" i nie może być inaczej.

Bardzo mądry post! Tylko że "dusza idąca w kierunku samounicestwienia nagle się z tych praw nie wyłamie, ani nie zdoła od nich uciec i nie ma w tym nic do rzeczy to, że np. dany człowiek o tym nie wiedział w jakim kierunki zmierzają jego działania ( nie wiedział - jego sprawa, miał i w tym wolny wybór by się dowiedzieć, lub nie )." te kwestie radzę zostawić Stwórcy i się za nie brać samemu - bo może się to skończyć tragicznie :)
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: danut » 26 sie 2016, 13:16

Tez prawda Magu. Tę kwestie są przez nas nierozpoznane więc to nie do nas należy unicestwianie kogokolwiek, ocenianie, wywyższanie na poziomy, dawanie ocen, czy procentów jak Kris :). Rzecz tylko w tym że to nie jakiś byt także o tym decyduje i to według świadomości ludzkiej jak to starają się nam przekazywać "oświeceni", a dzieje się według praw o których ta ludzka świadomość nie ma jeszcze pojęcia, ale to co jest dobra a co złe ta świadomość, to już powinna wiedzieć i umieć rozpoznać.
danut

Postautor: czarnyMag » 26 sie 2016, 13:35

danut pisze:Tez prawda Magu. Tę kwestie są przez nas nierozpoznane więc to nie do nas należy unicestwianie kogokolwiek, ocenianie, wywyższanie na poziomy, dawanie ocen, czy procentów jak Kris :). Rzecz tylko w tym że to nie jakiś byt także o tym decyduje i to według świadomości ludzkiej jak to starają się nam przekazywać "oświeceni", a dzieje się według praw o których ta ludzka świadomość nie ma jeszcze pojęcia, ale to co jest dobra a co złe ta świadomość, to już powinna wiedzieć i umieć rozpoznać.

Czym jest ta świadomość - nasza? I czy jest w stanie kreować cudze życie? Napisz to w co wierzysz tylko dla mnie trochę bardziej zrozumiale (wiem że masz duszę naukowca i pisarza ale ja nie nadążam :)
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: danut » 26 sie 2016, 13:47

Świadomość to stan psychiczny naszej duszy, wszystko to jak reagujesz, jak interpretujesz zachodzące zjawiska, jak odczuwasz świat zewnętrzny i wewnętrzny, jak go oceniasz i odbierasz. Ludzie tworzą sobie Bogów i uznają, że ci bogowie mają ludzką świadomość, tą naszą doczesną i tak postępują jak my, zauważ to, bo tym samym jasno mi to wskazuje na to, że tym tylko siebie chcą wywyższyć i tylko czyhają aż inni złapią haczyk i wtedy będą mogli wystawić za przywódcę spośród siebie pomazańca, który to takiego wymyślonego przez siebie boga miałby reprezentować. Tymczasem, żeby poznać wielki umysł, taką świadomość obejmującą wszystko jest na obecny stan wiedzy ludzkiej zwyczajnie niemożliwe.
danut

Postautor: czarnyMag » 26 sie 2016, 13:57

danut pisze:Świadomość to stan psychiczny naszej duszy, wszystko to jak reagujesz, jak interpretujesz zachodzące zjawiska, jak odczuwasz świat zewnętrzny i wewnętrzny, jak go oceniasz i odbierasz. Ludzie tworzą sobie Bogów i uznają, że ci bogowie mają ludzką świadomość, tą naszą doczesną i tak postępują jak my, zauważ to, bo tym samym jasno mi to wskazuje na to, że tym tylko siebie chcą wywyższyć i tylko czyhają aż inni złapią haczyk i wtedy będą mogli wystawić za przywódcę spośród siebie pomazańca, który to takiego wymyślonego przez siebie boga miałby reprezentować. Tymczasem, żeby poznać wielki umysł, taką świadomość obejmującą wszystko jest na obecny stan wiedzy ludzkiej zwyczajnie niemożliwe.

Masz zapewne w większości rację - tylko że widzisz - ponad wszystkim stoi Jezus Chrystus (jedyny jak na razie pośrednik między Bogiem a życiem (przynajmniej tutaj na Ziemi))!
My się sami nie stworzyliśmy ani się sami nie kreujemy (bo jeszcze logicznie nikt tego nie wytłumaczył)! Rozumie Wasze rozterki i waszą wiarę, ale się mylicie! I nie mam żadnych wiarygodnych/naukowych na to dowodów - ale ja pójdę w czeluść lub się wypalę (swą energie) w którą wierzy forumowicz Kris - ale pójdę na to co widziałem i w co uwierzyłem - Idę na to!

ps. a forumowicz Kris to dobra dusza!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: danut » 26 sie 2016, 14:01

Jezus to nam większość z tych praw wytłumaczył przebywając tu na Ziemi. Tylko zaznaczył"kto ma oczy i uszy ten widzi i słucha" :) Natomiast co zachłanni i przedsiębiorczy ludzie zrobili z Jezusa wklejając go w starą żydowską religię, to jest już zupełnie inna sprawa.
Kris chyba dobrze chce, nie napisałam, ze on jest złym człowiekiem, ale że rozpędza się o wiele za daleko w tym wszystkim i to przez wydumane.

Ps. Tą naszą świadomością niestety wpływamy na cudze życie, manipulujemy rzeczywistością i kreujemy ją bardzo często źle, po trupach nie licząc się z nikim i niczym, i z chytrością wydzieramy w niej jak najwięcej dla siebie. A liczy się umiejętność współistnienia, bo wszystko oddziałuje na wszystko w naszym otoczeniu.
danut

Postautor: czarnyMag » 26 sie 2016, 14:34

danut pisze:Jezus to nam większość z tych praw wytłumaczył przebywając tu na Ziemi. Tylko zaznaczył"kto ma oczy i uszy ten widzi i słucha" :) Natomiast co zachłanni i przedsiębiorczy ludzie zrobili z Jezusa wklejając go w starą żydowską religię, to jest już zupełnie inna sprawa.
Kris chyba dobrze chce, nie napisałam, ze on jest złym człowiekiem, ale że rozpędza się o wiele za daleko w tym wszystkim i to przez wydumane.

Ps. Tą naszą świadomością niestety wpływamy na cudze życie, manipulujemy rzeczywistością i kreujemy ją bardzo często źle, po trupach nie licząc się z nikim i niczym, i z chytrością wydzieramy w niej jak najwięcej dla siebie. A liczy się umiejętność współistnienia, bo wszystko oddziałuje na wszystko w naszym otoczeniu.

No Jesteś genialna! A Jezus ponoć wcale nie z narodu wybranego pochodził (i to pisze Żyd w 1/100-nej :lol: ).
Nie ważne z skąd pochodził - ważne że masz miarę którą jest Twoje sumienie i Twoja "nadświetlność" nie ważne jak to zdefiniujesz - ale ufaj tylko sobie i w oparciu tylko o siebie a co wypatrzysz Twój Bóg naprostuje!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: danut » 26 sie 2016, 14:36

No Jezus był ponoć Galilejczykiem, tak jest napisane. Nadto ówczesnych kapłanów żydowskich wyraźnie krytykował " Biada wam uczeni w piśmie i faryzeusze obłudnicy". :)
danut

Postautor: czarnyMag » 26 sie 2016, 14:41

danut pisze:No Jezus był ponoć Galilejczykiem, tak jest napisane.

Chodziło mi o to że majstrowano przy Waszej Biblii i Koranie i Talmudzie !!! O to mi chodziło! Sumienie Twoją miarą i prawdą i w oparciu tylko o nie rozbijaj inne prawdy - o to też mi chodzi :)
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi