Różne książki...

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Re: Różne książki...

Postautor: konrad » 03 maja 2010, 17:27

Nikita, myślę, że te książki mają wiele wspólnego ze spirytyzmem. Do prac Dr Kübler-Ross wielokrotnie odwołuje się Divaldo Franco na swoich wykładach, a Deepak Chopra jest zapraszany na warsztaty organizowane przez amerykańskich spirytystów.

Czasem używa się różnych pojęć, ale sama myśl jest niemalże taka sama (np. słowo karma u spirytystów to raczej prawo przyczyny i skutku itp.)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 03 maja 2010, 18:47

Bardzo lubie Deepaka Chopre. Mam jeszcze inna jego ksiazke: Zdrowie doskonale. W swojej ksiazce Zycie po smierci opisuje Astral jako plastyczne miejsce, gdzie dusza widzi to czego oczekuje zobaczyc. Bardzo ciekawe. To mi wyjasnilo roznice w postrzeganiu nieba przez rozne religie. Inaczej widza niebo chrzescijanie a inaczej buddysci. Bo astral to takie miejsce gdzie sami tworzymy swoj swiat. Oczywiscie kazdy stworzy sobie swiat wedlug wlasnych wierzen i wyobrazen.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Ruskof » 03 maja 2010, 19:07

ASTRAL to jest niewidzialny dla ludzkiego oka SWIAT.Dla jasnosci,astral mozesz sobie wg swoich wlasnych mysli zaprojektowac w stanie LD.
Swiat astralny jest podobny do fizycznego,w zasadzie TAKI SAM jak fizyczny,ale postacie astralne nie maja problemu z przelatywaniem przez mury itp...W swiecie astralnym rownierz czas szybciej uplywa niz w swiecie fizycznym.
Nigdy nie daj sobie wmowic przez kogos to co potrafisz zrobic a to,czego nie potrafisz,bowiem tylko ty to wiesz i wiesz jak osiagnac swoj cel.

Przy odpowiednich argumentach wszystko,alez wszystko zdolam ci udowodnic...

Kontakt GG : 393033
Ruskof

Postautor: cthulhu87 » 03 maja 2010, 19:09

Z tych książek, które wymieniła Nikita, czytałem Moody'ego. Bardzo dobra pozycja, ze względu na swoją popularność wprowadziła pewne novum w medycynie (i popkulturze, na przykład w jednym z filmów usłyszałem kiedyś znane hasełko: "jak zobaczysz tunel, to nie idź w stronę światła") i otworzyła nowe perspektywy badawcze. Uświadomiła też, że nowe możliwości reanimacji przesuwają granicę życia i śmierci i nawet ludzie, którzy Duchów nie badają, mogą zajrzeć za tę tajemniczą zasłonę:)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: roman » 03 maja 2010, 19:48

Ja bym proponował książkę pt.Życie przed życiem , Raymond Moody. Nie ma tam nic o spirytyzmie , ale jest tam mowa o reinkarnacji .
roman

Postautor: Nikita » 04 maja 2010, 07:32

Reinkarnacja to temat wielce mnie interesujacy. Niektorzy ludzie, ktorzy przezyli smierc kliniczna tez wspominali o ponownych wcieleniach.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 04 maja 2010, 08:59

Bardzo wiele tu już pisano o reinkarnacji i to pod wieloma tematami.Musiałabyś się cofnąć do wcześniejszych wypowiedzi. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 08 maja 2010, 21:51

Zaczelam czytac strone o spirytyzmie: artykoly, filmy...bardzo ciekawe.
Ja ide pewna sciezka duchowa i moja wiedze czerpie od osob oswieconych. Otoz to co glosi spirytyzm jest podobne do tego co znam z dziel mistrzow duchowych.
Wedlug Buddy celem istnienia na Ziemi jest uzyskanie oswiecenia i wyzwolenia sie z kregu ponownych narodzin i smierci i z cierpienia. Istnieje reinkarnacja oraz prawo karmy czyli przyczyny i skutku: jak zasiejesz tak zbierzesz. Od zawsze ta idea mi sie podobala. Moze juz w poprzednich zyciach spotkalam sie z ta idea bo odrazu ja zaakceptowalam. Zyjemy w swiecie materialnym,ktory kieruje sie zasadami ale oprocz praw fizycznych sa tez prawa moralne. Na pewno oswieceni a takze wyzsze duchy przekazujace wiedze poprzez Media pomagaja nam pozostac na prawej sciezce. czyli jest to bardzo dobra sprawa.
Ja nie jestem doskonala. robie wiele bledow ale widze swiatelko w tunelu...
To jest bardzo wazne aby czlowiek mial podpore duchowa, dzieki ktorej moze sie doskonalic i nie robic glupstw w chwilach zwatpienia.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nikita » 16 maja 2010, 17:29

A co sadzicie o ksiazkach Rudolfa Steinera?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Damian » 20 sie 2010, 14:32

Mam pytanie odnośnie książek "Życie po życiu " R Moody oraz książki Dr Michaela Newtona 3 tomów.
Jak się mają do zasad spirytyzmu i czy są oparte na wiarygodnych podstawach czy tylko na takich że mamy ufać autorowi :).Ogólniej prosił bym o ocenę.
Damian

PoprzedniaNastępna

Wróć do Literatura spirytystyczna