Orobas pisze:danut pisze:Magia została już rozpracowanaWiem kto może zobaczyć demony i z jakiego powodu.
Przedmówco to jest mój temat i mogę ciągnąc go w nieskończoność, jak chcesz.
Opowiedz coś więcej o tym, jestem ciekawy
Pisałam już wiele razy o tym jak rzeczywistość jest zależna od świadomości.
Sama świadomość dzieli się na podświadomość, świadomość czuwającą oraz nadświadomość. Nad świadomość jest wyidealizowanym obrazem danego człowieka, mądrym, roztropnym, pozbawionym wad. Rozwiązuje problemy, podpowiada, kieruje danym życiem, zasila je, pełni funkcje nadzorczą nad jego przejawianiem się w działaniu przy wykorzystywaniu swojej czuwającej świadomości. Ta z kolei jest narażona na odbiór bliższy z otoczenia, nastawiona na jego poznawanie, łączenie się z innymi świadomościami, współdziałanie w środowisku, w którym się zanurzyła, z niego czerpanie, od niego uczenie się aż po częste zatracenie funkcji odbioru swojego prawdziwego źródła( patrz - nad świadomość) Często też następuje pomiędzy nimi konflikt. Polega on na tym, że próbę przejmowania nad świadomością czuwającą kontroli przejmuje podświadomość, a więc to co właśnie spowodowało ten konflikt - koło zostaje zamknięte, znajdujemy się w matni). Id nazywane często brzuchem matki chce zachowywać się jak super ego, sfera biologiczna bierze w nim górę, wszelkie popędy, przerosty ambicji, zwierzęce instynkty, a przy tym rywalizacja i strach o swój byt zaczynają oddziaływać na ludzkie zachowania, na osobowość danego człowieka i na widzenie przez niego rzeczywistości. Wszystko to dzieje się jednak w podświadomości danego człowieka, tak że on sam nie zdaje sobie z tego sprawy. Mówi się, ze lęk powodujący zaburzenia po prawidłowym rozpoznaniu jego przyczyny przez tę osobę zostaje pokonany i wtedy świadomość danego człowieka wygrywa z podświadomością. Bardzo często powodem takiego stanu rzeczy jest niewłaściwy proces wychowania i strachy dzieciństwa, wpajanie nieświadomemu świata dziecku niewłaściwych wartości i przekonań, które kształtują odpowiednie połączenia neuronowe w mózgu a te z kolei wybierają model łączenia ze sobą informacji i kojarzenia ich ze sobą w odpowiedni sposób. Tak więc - np. straszenie demonami, babą jagą, ukazywanie demonicznych postaci w dzieciństwie w połączeniu ze swoim wyidealizowanym systemem wartości i każdą rzeczą, którą odgrywając role społeczne spychamy w podświadomość, bo nie wypada, tłamsimy, bo się odzywa, w nas siedzi a jest złe, z którą walczymy przez próbę zakrycia jej i odrzucania - daje efekty takich demonicznych wizji i zniekształconych obrazów. Kiedyś dawno oglądałam film powstały w oparciu o bardzo dobre prace psychologiczne i przy współpracy psychologów pt. "Siedem grzechów głównych". Choc był to horror, świetnie przedstawiał tę sprawę. W tym rozpatrywaniu, wiem że tu na forum idziemy dalej, zaglądamy do innych rzeczywistości - i w tym ujęciu można przyjąć, ze ten sam mechanizm będzie odpowiadał również za naszą rzeczywistość pośmiertną, bo jak pisaliśmy z innym userem tu w innym temacie - podobne przyciąga podobne, a nasze przeświadczenia i przekonania kierują nas w odpowiedni model rzeczywistości z którą się połączymy i do której przysposobimy by należeć.