Dyskusje różne, aktualne wydarzenia

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Dyskusje różne, aktualne wydarzenia

Postautor: Krzysztoff » 08 sie 2016, 00:20

Myślę że bardzo cenne uwagi napisał Odnowa,

Tak samo jak modlitwa nie czyni z modlącego lepszego człowieka.

No więc co czyni ? Jego uczynki - działania. No ale każde działanie jest wynikiem myśli. Dobre myśli rodzą dobre uczynki, tyle że jest jeszcze pewien obszar pomiędzy myślą a działaniem.

Kiedy myśl zmienia się w czyn ?

Np. widzę potrzebującego człowieka, współczuję mu, odczuwam pozytywne uczucia wobec niego ... no ale to jeszcze nie oznacza że coś zrobię żeby mu pomóc. Nie mówię tu o hipokryzji , nie chodzi o ocenianie.

Po prostu gdzieś jest ta granica, myślę że uczymy się przez wiele wcieleń jak napisał Odnowa
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 08 sie 2016, 13:24

Ja tez uwazam medytacje za srodek do uzyskania spokoju umyslu...spokojny umysl lepiej radzi sobie w tym swiecie i ma jasnosc jak postepowac....A samo zycie nadal trwa i trzeba nadal zyc, odrabiac lekcje i uczyc sie....tylko, ez ze spokojnym umyslem czlowiek dokonuje lepszych wyborow i jest szczesliwszy....Samo rozprzestrzenianie wokol siebie spokoju to tez dobra karma.....W kazdym razie ja widze w medytacji tylko pozytywne aspekty.
A jak ktos jest blisko przed oswieceniem to ma prawo Zajac sie tylko sama medytacja bo on swoje juz odrobil w tym swiecie....w poprzednich wcieleniach. Nie wiem czemu tyle ludzi ciagle atakuje medytacje. Jak nie chcecie to nie medytujcie ale dajcie innym te mozliwowxc nie krytykujac ciagle tej metody i ludzi, ktorzy to robia.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Krzysztoff » 08 sie 2016, 22:15

Nikita, nie sądzę żeby ktoś tu krytykował medytację lub medytujących

odnowa pisze:Dla mnie dusza "stara" to taka która poświęca swoje życie na pomaganie innym istotom. Nie rozwija się duchowo poprzez modlitwę czy medytację, ale poprzez działania charytatywne. Rozwój duchowy przeznaczony jest dla młodych dusz, nie starych. Stare są po prostu na tyle rozwinięte, że nie potrzebują już praktyk duchowych do bycia spełnionym, szczęśliwym.

Samo używanie terminów "dusza stara", "dusza młoda" wprowadza pewien "wyścig szczurów" w rejony rozwoju duchowości. Skoro inkarnujemy na Ziemi to jesteśmy na podobnym poziomie rozwoju, jedni minimalnie wyżej, inni minimalnie niżej (oprócz nielicznych wyjątków)
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 09 sie 2016, 08:28

Krzysiu, jestem poruszona celnością Twoich ostatnich wypowiedzi. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: odnowa » 09 sie 2016, 13:44

Krzysztoff pisze:Nikita, nie sądzę żeby ktoś tu krytykował medytację lub medytujących

odnowa pisze:Dla mnie dusza "stara" to taka która poświęca swoje życie na pomaganie innym istotom. Nie rozwija się duchowo poprzez modlitwę czy medytację, ale poprzez działania charytatywne. Rozwój duchowy przeznaczony jest dla młodych dusz, nie starych. Stare są po prostu na tyle rozwinięte, że nie potrzebują już praktyk duchowych do bycia spełnionym, szczęśliwym.

Samo używanie terminów "dusza stara", "dusza młoda" wprowadza pewien "wyścig szczurów" w rejony rozwoju duchowości. Skoro inkarnujemy na Ziemi to jesteśmy na podobnym poziomie rozwoju, jedni minimalnie wyżej, inni minimalnie niżej (oprócz nielicznych wyjątków)

Ja posłużyłem się słownictwem wprowadzonym przez Nikitę. Sądzę że każdy z nas uczestniczy w pewnym rodzaju wyścigu - nawet by być lepszym od innych, czy by imponować swoim współczuciem innym. Tego nie unikniemy bo to jest część ludzkiej natury. Bez niej nie byłoby postępu w sferze materialnej czy duchowej. Takie jest prawo postępu. Ziemia póki co nie zmierza w kierunku duchowym - nadal dominują religie które strasząc Szatanem i wyrzuceniem poza margines społeczeństwa odciągają ludzi od prawdziwej duchowości, od zajrzenia w głąb siebie. Co zrobić? Każdy z nas ma inne zadanie do wykonania, ale jedno jest pewne. Należy pomagać innym.
odnowa

Postautor: Krzysztoff » 10 sie 2016, 16:29

atalia pisze:Krzysiu, jestem poruszona celnością Twoich ostatnich wypowiedzi. :)

Dziękuję ale powtarzam po prostu za mądrzejszymi, zresztą osobami związanymi z medytacją i kultywowaniem uwaznosci, bycia tu i teraz.
Co do tego co napisała Nikita o medytacji to się całkowicie zgadzam, spokojny umysł, uwaznosc, współczucie to jest ważne.

Czy jesteśmy skazani na rywalizację - jak napisał Odnowa? Myślę że na szczęście nie. Jeśli jem posiłek to nie po to żeby być bardziej syty niż inni. Gdy pracuję to nie koniecznie po to by być bogatszym od innych.
Nieustanne porównywanie się z innymi osobami to pułapka Ego
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Anka » 28 paź 2016, 15:59

Czesc wszystkim.
Tak sobie mysle odnosnie tej medytacji. Ostatnio miałam okazje pomedytowac na zajęciach wraz z innymi uczniami. Bardzo relaksujące zajęcie i wyciszające tak to na mnie podziałało. Ja uważam ze kluczem moze byc poznanie samego siebie i zrozumienie własnych uczuć i odczuć, swoich możliwości i ułomności. Nawet nazwanie swoich uczuć dla niektórych moze okazać sie krokiem milowym. Doświadczenia życiowe moje własne i krzywda jakiej zaznałam czy to stawia mnie na pozycji przegranej. Otóż nie. Każdy przeciętny człowiek szuka odpowiedzi odnosnie swojego zycia a zycie dzieje sie tu i teraz w danej chwili z każdym oddechem.
Awatar użytkownika
Anka

Postautor: Mirek » 02 lis 2016, 10:53

Ostatnio znalazłem cos takiego. Co Wy o tym sądzicie:
https://www.facebook.com/jasnastronamoc ... 469606123/
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Mirek » 08 lis 2016, 18:16

„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pawełek » 08 lis 2016, 21:49

Mirek pisze:Powinniście to zobaczyć:
http://alexjones.pl/aj/aj-swiat/aj-wiad ... o-oszustwo

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że potem już całkiem nie wiesz co jest prawdą, a co nie.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi