Kontakt z utraconą bliską osobą - skutki

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kontakt z utraconą bliską osobą - skutki

Postautor: danut » 22 lip 2016, 09:35

OneNight pisze:A teraz wyobraźcie sobie taki kontakt z tą osobą. Czy po jego zakończeniu nie domagalibyście się jeszcze "chwili"?

A ja nie muszę sobie tego wyobrażać. Miałam taki kontakt i nie domagam się ich więcej. Szczera rozmowa, przekonanie, wyjaśnienie to wszystko wystarcza, by wiedzieć jak dalej żyć i czego oczekiwać od potem.
danut

Postautor: Xsenia » 22 lip 2016, 17:11

Konrado73 pisze:Nie ma według mnie jakiegoś stałego scenariusza , a wszystko jest uwarunkowane indywidualne.

Masz dużą rację Konrado. A dzieje się tak dlatego, że każdy z nas jest inny i czego innego potrzebuje od życia. Jeden człowiek po stracie najbliższej osoby potrafi sie pozbierać sam, wytłumaczyć jakoś sobie tą stratę i nie stracić nadziei. Inny człowiek musi mieć zapewnienie, że tej osobie, którą stracił, nie dzieje się krzywda. I dopiero wtedy jest w stanie normalnie dalej funkcjonować.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 23 lip 2016, 11:03

OneNight pisze:Mój punkt widzenia;
Osoba traci ukochaną osobę, załamuje się psychicznie, traci sens życia i tęskni za tą osobą. Gdyby hipotetycznie taka osoba skontaktowała się z utraconą osobą powiedzmy pismem automatycznyn, to po zakończeniu kontaktu czułaby jeszcze większą tęsknotę i chęć powtarzania tego kontaktu. Odciełaby się od świata fizycznego, aby być z ukochaną osobą i w wyniku tego mogą pojawić się myśli samobójcze.

Czy brak odpowiedzi z drugiej strony jest próbą ochrony przed dalszym cierpieniem? Z jednej strony chcemy mieć pewność, że jest tej osobie dobrze, ale z drugiej strony - musimy po prostu dać tej osobie odejść.

Wg Ciebie nie ma Boga, tak więc z tą reinkarnacją, to taka sama bajka, jak to, że Bóg istnieje. Umierasz i Cię nie ma. To jak możesz się zastanawiać, czy tej osobie zmarłej jest tam dobrze, jak tam nie istnieje?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: OneNight » 23 lip 2016, 12:23

Mirek pisze:Wg Ciebie nie ma Boga , tak więc z tą
reinkarnacją, to taka sama bajka , jak
to, że Bóg istnieje. Umierasz i Cię
nie ma. To jak możesz się
zastanawiać, czy tej osobie zmarłej
jest tam dobrze , jak tam nie istnieje?

A gdzie ja napisałem, że tamta strona nie istnieje? Buddyści również nie wyznają boga, a wierzą w reinkarnacje. Nie wiem czy pamiętasz, ale po raz drugi zarzucasz mi, że jak nie wierzę w boga, to nie wierzę w życie po śmierci.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 23 lip 2016, 12:44

OneNigth _ Słusznie w ostatnich postach w wielu tematach zaznaczasz istotę rzeczy. - Cóż to za zadufany w sobie Bóg nakazujący wielbić i kochać siebie ponad wszystkich i wszystko? Nauczający snobizmu?? Chrześcijański to nie jest, ponieważ On mówi - "Cokolwiek uczyniłeś temu maluczkiemu- mnie uczyniłeś" Jak można mówić, że kocha się Boga ponad wszystko, a nie rozpoznaje się go w chorym, biednym, potrzebującym, głodnym - łatwo odnajdziesz i do tego odnośniki w Biblii. Tak samo jest i z wiarą w życie po śmierci - rozpaczamy nad stratą bliźniego, a jednocześnie i tym samym, właśnie wyrażamy użalanie się nie nad tym zmarłym, ale nad sobą. Mówimy, że wierzymy w życie po śmierci, ale musimy uzyskać potwierdzenie dla tego, że ten ktoś dalej żyje - to jak to jest z tą wiarą? Nadto wierzymy w jakieś bardzo wątpliwe przekazy od choćby osób nazywających siebie medium, że one powtarzają słowa od zmarłych, ze one go widziały - to jak to rzeczywiście jest?- Bardziej wierzymy obcym nam osobom, jesteśmy skłonniejsi uwierzyć w każde kłamstwo byleby nie poszukać prawdziwej odpowiedzi w sobie? Działamy jak automaty przyjmując cudze hasła? Aż tak bardzo potrzebujemy przywódcy nad sobą i bata?
danut

Postautor: Mirek » 23 lip 2016, 13:34

OneNight pisze:
Mirek pisze:Wg Ciebie nie ma Boga , tak więc z tą
reinkarnacją, to taka sama bajka , jak
to, że Bóg istnieje. Umierasz i Cię
nie ma. To jak możesz się
zastanawiać, czy tej osobie zmarłej
jest tam dobrze , jak tam nie istnieje?

A gdzie ja napisałem, że tamta strona nie istnieje? Buddyści również nie wyznają boga, a wierzą w reinkarnacje. Nie wiem czy pamiętasz, ale po raz drugi zarzucasz mi, że jak nie wierzę w boga, to nie wierzę w życie po śmierci.

Jesteś pewny tego? ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: OneNight » 23 lip 2016, 16:01

Tak.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Mirek » 02 sie 2016, 12:36

Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: OneNight » 02 sie 2016, 19:55

Bez związku z tematem, bez związku z Twoimi zarzutami.

Kiedyś się bawiłem w "łowce duchów" i powiem Ci, że tego typu nagrania są nagrywane w takiej jakości, żeby łatwo było taki film zmontować. Wtedy trudno jest sprawdzić, czy przy filmie ktoś majstrował. Odpuść sobie te filmy z youtube.

Swoją drogą, to tak wygląda OOBE :)
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Arronax » 03 sie 2016, 11:49

Ja niedlugo sprubuje nagran glosow. Zobaczymy co bedzie mi dane.
Awatar użytkownika
Arronax

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi