Czym jest religia?

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Czym jest religia?

Postautor: maja10 » 28 cze 2016, 19:34

fruwla pisze:
maja10 pisze: że tacy ludzie naprawdę istnieją, czyli tacy ludzie, to według ciebie jacy ludzie ?

Miedzy innymi, tacy ludzie, gleboko religijni, autorytety - ktorzy strasza mala dziewczynke,
ze jak przystapi do Komunii Sw. a bedzie miala jakis grzech,
TO hostia w jej ustach zacznie krwawic i to tak mocno, ze az ta krew z jej ust bedzie wyplywac.
Fajna historia, co nie ?

W Biblii nie ma dogmatycznej komunii, nie ma też hostii, czyli wafla. W Biblii jest Jezus Zbawiciel wzór człowieka dla człowieka.
maja10

Postautor: OneNight » 28 cze 2016, 19:38

Przykro mi, ale pomiot szatana nie będzie Ci opowiadał o dzieciństwie. Wszyscy poza Tobą i tak wiedzą o jaką postawę chodzi, a ja specjalnie dla Ciebie nie mam zamiaru wyjaśniać. Szacunek za szacunek. Pomiot szatana też ma uczucia.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: fruwla » 28 cze 2016, 20:09

maja10 pisze:
W Biblii nie ma dogmatycznej komunii, nie ma też hostii, czyli wafla.

maja- badacz Biblii, masz racje, wafle sa m.i. w Biedronce i u piekarza.
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: Mirek » 29 cze 2016, 07:30

OneNight pisze:Przykro mi, ale pomiot szatana nie będzie Ci opowiadał o dzieciństwie. Wszyscy poza Tobą i tak wiedzą o jaką postawę chodzi, a ja specjalnie dla Ciebie nie mam zamiaru wyjaśniać. Szacunek za szacunek. Pomiot szatana też ma uczucia.

Ale ma też dużo pychy i czuje się urażony ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: OneNight » 29 cze 2016, 08:17

Jaka tam znowu pycha. To nie jest miłe, jak ktoś uważa Cię za gorszego, bo nie masz tych samych poglądów. A ja tłumaczę, rzucam argumentami i co widzę? Że nawet ich nie czyta i uważa, że ona jest dobra, a my źli.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: czarnyMag » 29 cze 2016, 09:08

OneNight pisze:Jaka tam znowu pycha. To nie jest miłe, jak ktoś uważa Cię za gorszego, bo nie masz tych samych poglądów. A ja tłumaczę, rzucam argumentami i co widzę? Że nawet ich nie czyta i uważa, że ona jest dobra, a my źli.

ale czujesz się urażony bo się tłumaczysz :lol:
Wiesz co "katolicy" to idioci! A mówi ci to człowiek który z nimi przesiadywał na duszpasterstwie akademickim, który położył niejednego katolika w oparciu o jego święte pismo na forum starego testamentu i forum ewangelii :)
Jak się zna prawie na pamięć "pismo" swego wroga to go można ukrzyżować :lol: w oparciu o to jego święte pismo!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Xsenia » 30 cze 2016, 18:00

czarnyMag pisze:Jak się zna prawie na pamięć "pismo" swego wroga to go można ukrzyżować w oparciu o to jego święte pismo!

Oj święta prawda :D
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 30 cze 2016, 18:46

OneNight pisze:Jaka tam znowu pycha. To nie jest miłe, jak ktoś uważa Cię za gorszego, bo nie masz tych samych poglądów. A ja tłumaczę, rzucam argumentami i co widzę? Że nawet ich nie czyta i uważa, że ona jest dobra, a my źli.

Pycha jest również wtedy gdy masz przywiązanie do tego, że jesteś dobrym człowiekiem :) Jeżeli maja próbuje Cię poniżyć nazywając Cię tak jak nazywa, to oznacza tylko jedno, że Ciebie stawia wyżej od siebie.
Gdy reagujesz negatywnie na to gdy ktoś próbuje Cię poniżać, to przejmujesz jego zła energię, która do Ciebie wysyła.
Chrystus umarł na krzyż by pokonać śmierć. Krzyż miał się stać symbolem życia, a nie śmierci. Jednakże Katolicy ciągle przedstawiają krzyż z ukrzyżowanym Chrystusem i czczą jego śmierć, a nie zmartwychwstanie :)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: stefan12 » 01 lip 2016, 07:33

Czczą jedno i drugie. Bez śmierci nie byłoby zmartwychwstania.
Cierpienie i śmierć na krzyżu było kluczowe.
Gdyby Chrystus zmarł po potknięciu się i uderzeniu w kamień, a również zmartwychwstał to nie miałoby to takiego sensu.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: maja10 » 02 lip 2016, 17:44

Mirek pisze:

Pycha jest również wtedy gdy masz przywiązanie do tego, że jesteś dobrym człowiekiem :) Jeżeli maja próbuje Cię poniżyć nazywając Cię tak jak nazywa, to oznacza tylko jedno, że Ciebie stawia wyżej od siebie.
Gdy reagujesz negatywnie na to gdy ktoś próbuje Cię poniżać, to przejmujesz jego zła energię, która do Ciebie wysyła.
Chrystus umarł na krzyż by pokonać śmierć. Krzyż miał się stać symbolem życia, a nie śmierci. Jednakże Katolicy ciągle przedstawiają krzyż z ukrzyżowanym Chrystusem i czczą jego śmierć, a nie zmartwychwstanie :)

Tylko uświadamiam, że Biblia jest instrukcją życia w systemie duchowo - informacyjnym, a Jezus Zbawiciel wzorem człowieka dla człowieka. Aby ponieś wiecznej śmierci, ból, cierpienie, strach, przerażenie etc..., które trwać będą wiecznie. I żyć w nowym systemie duchowo - informacyjnej całości (Obj.21)
maja10

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia