Medytacja i duchowosc czy halucynacje?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Medytacja i duchowosc czy halucynacje?

Postautor: Maciej2016 » 24 maja 2016, 20:54

Czy obrazy z medytacji, komunikacja z duchami i przekazy albo OBE/NDE moga byc tak na prawde halucynacjami?

Sent from my Xperia Z Ultra using Tapatalk
Maciej2016

Re: Medytacja i duchowosc czy halucynacje?

Postautor: cthulhu87 » 24 maja 2016, 21:13

Maciej2016 pisze:Czy obrazy z medytacji, komunikacja z duchami i przekazy albo OBE/NDE moga byc tak na prawde halucynacjami?

Halucynacje i omamy dotyczą zaburzeń psychicznych, tymczasem osoby zajmujące się spirytyzmem i OBE/NDE są normalni (a przynajmniej nie bardziej nienormalni niż jakakolwiek inna grupa ludzi ;) ).
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Maciej2016 » 24 maja 2016, 21:15

Jak poznac roznice? Patrz np starozytne Wyrocznie.

Maciej2016

Postautor: cthulhu87 » 24 maja 2016, 21:24

Maciej2016 pisze:Jak poznac roznice? Patrz np starozytne Wyrocznie.

Osoby mające problem z urojeniami, mają również mniejsze lub większe problemy z funkcjonowaniem w społeczeństwie.

Co do świadectw historycznych, tu sprawa jest bardziej złożona, bo w czasach starożytnych wiedza o zaburzeniach psychicznych była znikoma. Skądinąd wiadomo, że w grocie w Delfach wydobywał się gaz, który mógł wpływać na stan psychiczny wyroczni ;) .
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Maciej2016 » 24 maja 2016, 21:26

Wiele znanych mi osob, ktore mowia o swojej rozwinietej duchowosci/przekazach/intuicji ma problemy z funkcjonowaniem w spoleczenstwie, takze z tego forum. Podobnie jak niektorzy wielcy artysci. Znaczy, ze maja omamy i sa umyslowo niestabilni?

Maciej2016

Postautor: cthulhu87 » 24 maja 2016, 21:31

Maciej2016 pisze:Wiele znanych mi osob, ktore mowia o swojej rozwinietej duchowosci/przekazach/intuicji ma problemy z funkcjonowaniem w spoleczenstwie, takze z tego forum. Podobnie jak niektorzy wielcy artysci. Znaczy, ze maja omamy i sa umyslowo niestabilni?

Gdy mamy wątpliwości lepiej odrzucić 10 prawd niż przyjąć 1 nieprawdę.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Maciej2016 » 24 maja 2016, 21:37

Halucynacje moga byc wywolane nie tylko zaburzeniami psychicznymi. Powoduja je takze niewydolnosc watroby, wirusy, abnormalna toksykologia, IBS, brak witamin oraz nieuswiadomione problemy neurologiczne.
Jesli odrzucimy 10 prawd to rownie dobrze mozemy odrzucic cala duchowosc i slirytyzm bo jest wiecej oszustow niz prawdziwych mediow/guru/nauczycieli.

Maciej2016

Postautor: cthulhu87 » 24 maja 2016, 21:41

Maciej2016 pisze:Halucynacje moga byc wywolane nie tylko zaburzeniami psychicznymi. Powoduja je takze niewydolnosc watroby, wirusy, abnormalna toksykologia, IBS, brak witamin oraz nieuswiadomione problemy neurologiczne.

Więc szukajmy danych obiektywnych i weryfikowalnych, a nie subiektywnych w twierdzeniach mediów.

Maciej2016 pisze:Jesli odrzucimy 10 prawd to rownie dobrze mozemy odrzucic cala duchowosc i slirytyzm bo jest wiecej oszustow niz prawdziwych mediow/guru/nauczycieli.

Odrzucenie całości byłoby nieroztropne biorąc pod uwagę, że jest to niezwykle obszerny obszar wiedzy do zgłębienia i analizy.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Maciej2016 » 24 maja 2016, 21:44

Ale sam powiedziales, ze lepiej odrzucic 10 prawdziwwych niz przyjac jednego falszywego. Czemu wiec nie odrzucic 1000 falszywych jesli tylko 1 wsrod nich bedzie prawdziwy. Pytalem niedawno o wiarygodne medium w Polsce i podobno nie ma. Zatem odrzucmy wszystkich i po klopocie na przyszlosc.
Co do danych obiektywnych to nawet Stevensona ludzie podwazali, wiec nie wiem czy sie da je dostarczyc....

Maciej2016

Postautor: cthulhu87 » 24 maja 2016, 21:51

Maciej2016 pisze:Ale sam powiedziales, ze lepiej odrzucic 10 prawdziwwych niz przyjac jednego falszywego. Czemu wiec nie odrzucic 1000 falszywych jesli tylko 1 wsrod nich bedzie prawdziwy. Pytalem niedawno o wiarygodnw medium w Polsce i podobno nie ma. Zatem odrzucmy wszystkich o po klopocie na przyszlosc.

Bo aby udowodnić, że nie wszystkie kruki są czarne, trzeba po prostu znaleźć jednego białego ;) , nawiązując do słów Williama Jamesa. Jeśli osoby dużo bardziej kompetentne ode mnie badały takie media jak np. Leonora Piper czy Chico Xavier, potwierdzały zjawisko np. korespondencji krzyżowej, i potwierdziły zdolności niektórych osób przynajmniej w kilku przypadkach, znaczy to, że nie mam prawa przekreślać całości, choćby roiło się tam od błędów i szarlatanerii. W konkretnych przypadkach możemy nie mieć wątpliwości, ale tam gdzie je mamy zawsze lepiej zachować dystans i na wszelki wypadek odrzucić coś, co może być prawdą, ale nie musi.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi