Cel gatunku ludzkiego

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Cel gatunku ludzkiego

Postautor: OneNight » 07 maja 2016, 07:53

Są ludzie na forum, którzy studiują lub pracują umysłowo, a co widzą na forum? Niesamowite - znowu nauka. Ja np. już rzygam tą fizyką kwantową. Mam zacząć pluć równaniami matematycznymi, żeby było do kompletu?

A co do celu gatunku ludzkiego. Istniejemy po to, żeby się rozwijać, ale skoro istnieją inne cywilizacje, to równie dobrze możemy się tam rozwijać. Więc czemu akurat człowiek?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 07 maja 2016, 08:20

OneNight pisze:A co do celu gatunku ludzkiego. Istniejemy po to, żeby się rozwijać, ale skoro istnieją inne cywilizacje, to równie dobrze możemy się tam rozwijać. Więc czemu akurat człowiek?

Coś mi świta w głowie, że kiedyś gdzieś o tym już czytałem. Podobno inne cywilizacje też są człowieko-podobne, bo człowiek jest chyba tą "ostatnią formą materialną" w której się rozwijamy. Inne światy różnią się jedynie tym, że są bardziej rozwinięte technologiczne, intelektualnie, moralnie a ciała są mhm... bardziej eteryczne. Mogą następować różnice w narządach wewnętrznych. Jak sobie przypomnę gdzie to wyczytałem to dam znać ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: kalatala » 07 maja 2016, 08:40

OneNight pisze: Istniejemy po to, żeby się rozwijać, ale skoro istnieją inne cywilizacje, to równie dobrze możemy się tam rozwijać. Więc czemu akurat człowiek?

Zgodnie z tym, co Pawełek pisze, inne cywilizacje są podobne do człowieka ziemskiego. To chyba w KD jest pytanie o to, jak wyglądają ludzie z innych planet, na co Duch odpowiada, że są do nas podobni, choć różnice są spore. Jednak dla naszego oka "ufoludki" mają przyjemną powierzchowność. Duch wyraża się również, że ludzie zamieszkujący wszystkie ciała niebieskie tworzą ludzkość i absolutnie nie można mówić o tym, że ludzie żyją tylko na Ziemi.

Wg przekazów z Zaświatów Ziemia jest średnio rozwiniętą planetą, co znaczy, że ludzie ziemscy są dopiero w połowie swojego rozwoju. Istnieją planety jeszcze niżej od niej rozwinięte, gdzie zło jest jeszcze większe, ale większość ciał niebieskich zamieszkują ludzie wyżej od nas rozwinięci duchowo. Duch wciela się na takim świecie, które pod względem rozwoju odpowiada stopniowi rozwoju tego ducha. Wraz z rozwojem wciela się na coraz to wyżej rozwiniętych planetach, zgodnie z prawem "podobne przyciąga podobne". Myślę też, że decyzja o wcieleniu się na tej, a nie innej podobnej planecie, zostaje podjęta pod wpływem zwykłej sympatii do owej planety.

Pawełek pisze:Inne światy różnią się jedynie tym, że są bardziej rozwinięte technologiczne, intelektualnie, moralnie a ciała są mhm... bardziej eteryczne

No nie wiem czy to takie "jedynie" :-D Rzeczywiście materia, z której zbudowane jest ciało człowieka, staje się coraz rzadsza, lżejsza, wraz z rozwojem duchowym animującego to ciało ducha. Najlżejszą formą materii jest, z tego co rozumiem, ciało duchowe.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: OneNight » 07 maja 2016, 09:04

Zdaje sie, że nawet tu o tym książke cytowałem.
Tutaj fragment:
http://www.youtube.com/watch?v=PlJM30ETdmw

Władimir podczas OOBE poprosił Anastazję, aby zabrała go na inną planetę, najbardziej technologicznie rozwiniętą. Ku jego zdziwieniu, kosmici wyglądali jak ludzie, ale nie mieli emocji. Władimir wraz z Anastazją podlecieli do maszyny zamieniającej myśl w fizyczną rzecz. Nasz podróżnik podpiął swe astralne ciało do maszyny za pomocą myśli i zaczął tworzyć samochód. Powatał mu dziwny twór - bez silnika, z jednymi drzwiami i zdaje się, że bez trzech kół, gdyż nie wyobraził sobie auta w każdym szczególe. Tamtejsi naukowcy zaczeli badać auto i jeden z nich, który był specjalistą w dziedzinie ziemskich technologii, wsiadł do niego i zaczął go badać. Uznali, że maszyna się popsuła i wraz z samochodem, przetopili ją, aby się materiał nie marnował. Reszta w fragmencie powyżej.
Ich desant, który przygotowali, to ... politycy! Ich pojazdy przypominają sejm, a ludzie przypominają w nim naszych polityków. Wg. tego co czytałem, chcą swoją technologią nas zniewolić. Jak twierdzi Anastazja - co z tego, że nie będzie wojen i głodu, skoro stracimy ludzkość - wolną wolę.
Ostatnio zmieniony 07 maja 2016, 09:06 przez OneNight, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pablo diaz » 07 maja 2016, 09:05

danut pisze:A czy Ty mnie masz naprawdę za idiotkę, ze myślisz ze ja tu chcę cośkolwiek tłumaczyć z rzeczy spirytystycznych starą skostniałą nauką, która to wszystko odrzuciła i zupełnie się tym nie zajmuje?

To interesujące Dnut ,musisz mieć bardzo szeroki zakres wiedzy spirytystycznej ,gratuluje

Apropo tej starej skostniałej nauki hehehe , to rzekomo jest ona obiecanym pocieszycielem zapowiedzianym przez Chrystusa ,niby jest trzecią rewelacją...
...Rewelacja spirytystyczna jest boskim objawieniem ,w jej inicjatywie Duchy zesłane przez Boga mają oświecić człowieka,aby pojął czym jest braterstwo,solidarność,miłosierdzie z kąd przyszedł i dokąd idzie,dlaczego cierpi (czasowo)na czym polega sprawiedliwość Boga... To jest główny cel tej filozofii.
Fakt nie kadży musi się z tym zgodzić .Jednak powinniśmy pamiętać ,że z małego pokoju nie da się ocenić wielkości całego miasta-tu często tkwi nasz problem błędnej opini,jak również dochodzi do tego pycha ,duma,zarozumiałosć itd -to takie wady egzystencjonalne pozostałości ewolucyjne ech :( -i właśnie ta pękna filozofia jaką jest spirytyzm pokazuje jak je wyeliminować

Znalazłem troszkę materiału o fizyce kwantowej -spojrzenie spirytystyczne (niestety w j.hiszpańskim ) przyznam się ,że czyatałem ,więc nie wiem o czym mówi. :(

http://www.espiritismo.cc/modules.php?n ... le&sid=265

https://grupoespiritaisladelapalma.word ... s-teorias/
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: OneNight » 07 maja 2016, 09:10

Nie jestem pewien, ale chyba większość tego forum nie zna hiszpańskiego :/
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 07 maja 2016, 09:21

OneNight pisze:Nie jestem pewien, ale chyba większość tego forum nie zna hiszpańskiego :/

No OneNight, no to masz zadanie bojowe - ucz się hiszpańskiego byś mógł nam przetłumaczyć te teksty :D Podejrzewam, że większość zdecydowanie lepiej operuje angielskim niż hiszpańskim :) Chociaż co się dziwić, w dzisiejszych czasach co chwile spotykamy się z angielskim.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 07 maja 2016, 09:22

Pablo diaz- oczywiście, że mam bardzo szeroki zakres wiedzy spirytystycznej, bo doświadczyłam zbyt wiele by tego nie potrafić poskładać i zrozumieć.

Dlatego też buntuje się wtedy, gdy ludzie zaczynają tu wciskać innym kit i opowiadać bajki, to ponoć forum dla dorosłych?
danut

Postautor: OneNight » 07 maja 2016, 09:36

Pawełek pisze:
OneNight pisze:Nie jestem pewien, ale chyba większość tego forum nie zna hiszpańskiego :/

No OneNight, no to masz zadanie bojowe - ucz się hiszpańskiego byś mógł nam przetłumaczyć te teksty :D Podejrzewam, że większość zdecydowanie lepiej operuje angielskim niż hiszpańskim :) Chociaż co się dziwić, w dzisiejszych czasach co chwile spotykamy się z angielskim.

Angielski, norweski i jeszcze hiszpański jednocześnie? :o Aż takim geniuszem nie jestem.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 07 maja 2016, 09:56

OneNight pisze:Angielski, norweski i jeszcze hiszpański jednocześnie? :o Aż takim geniuszem nie jestem.

Wierzę w Ciebie :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi