Cel gatunku ludzkiego

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Cel gatunku ludzkiego

Postautor: Pawełek » 06 maja 2016, 22:36

Cel gatunku ludzkiego? Najprostsza odpowiedź z możliwych: by się rozwijać.

Wspominaliście tu o amnezji naszych poprzednich wcieleń, a ja powiem Wam tak: podejrzewam, że w wyższych światach pamięta się swoje poprzednie wcielenia w większym lub mniejszym stopniu, lub pamięta się to - co ważne. Spytacie: "Czemu tak nie ma tutaj? Na ziemi?", wystarczy się rozejrzeć. Wielu ludzi jest pamiętliwych, wielu jak się pokłóci to nie potrafią sobie wybaczyć aż do śmierci, a sobie dodajcie do tego jeszcze pamięć o poprzednich wcieleniach. "Tego nienawidzę bo mnie zamknął w obozie koncentracyjnym", "Jemu nigdy nie wybaczę tego, że mnie zgwałcił podczas ataku na moją wioskę w XV w.", "Nie mam ochoty go oglądać bo się znęcał nade mną 100 lat temu" - tak by to wszystko wyglądało. Nie potrafimy wybaczać czasem najmniejszych krzywd, a chcecie pamiętać swoje poprzednie wcielenia w których moglibyście być nawet tymi oprawcami, od których teraz, możliwe że uciekacie.

Na wyższych światach takiego problemu by nie było, ponieważ potrafiliby wybaczyć. Jesteśmy jeszcze zbyt młodzi pod względem moralnym, by był jakiś sens pamiętania naszych poprzednich żywotów.

Takie jest moje zdanie.

danut pisze:Dlatego mi jest tak przykro. Bo jak można być tak zatwardziałym w swoich tylko filozoficznych poglądach, by nie umieć odczytać prosto przedstawionych spraw i nawet nie wykazać odrobiny dobrej woli, by zrozumieć co piszę( zwykłe teksty dziecinnym językiem pisane), o tym co naprawdę już zostało odkryte i to by było śmieszniej przez naukę, przez tę samą naukę , która do niedawna wszystko związane z tymi sprawami negowała i odrzucała.

Wcześniej potrafiliśmy w prosty sposób hipotetycznie wytłumaczyć pewne zjawiska i każdy je potrafił zrozumieć. Napisałaś już wystarczająco dużo postów, a jednak i tak wielu ludzi nadal nie wie o czym piszesz. Jak to powiedział Einstein: Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz.. Chociaż kto wie - może jednak to wyjaśniasz w prosty sposób, a my jesteśmy po prostu zbyt płytcy by to zrozumieć.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 06 maja 2016, 22:45

cthulhu87 pisze:
danut pisze:Dlatego mi jest tak przykro. Bo jak można być tak zatwardziałym w swoich tylko filozoficznych poglądach, by nie umieć odczytać prosto przedstawionych spraw i nawet nie wykazać odrobiny dobrej woli, by zrozumieć co piszę( zwykłe teksty dziecinnym językiem pisane), o tym co naprawdę już zostało odkryte i to by było śmieszniej przez naukę, przez tę samą naukę , która do niedawna wszystko związane z tymi sprawami negowała i odrzucała.

Trochę łagodności, więcej tolerancji i mniej uporczywości, a wtedy faktycznie zamiast ludzi denerwować zaczniesz ich przekonywać.

Ale ja nie chcę nikogo przekonywać. Rzucam suche fakty, jeśli kogoś zainteresują na pewno zrozumie i odszuka cały sens wypowiedzi sam, ja nie jestem z tych co chcą komuś coś narzucać. Sam to napisałeś, ze dojrzałość charakteryzuje się tym, ze jesteśmy gotowi analizować całe swoje życie i wyciągać samemu wnioski. Łykanie jak słodkie bułeczki tego co ktoś napisał na pewno nie jest w tym pomocne, choć ciągle się to tu powtarza- ten, tamten nasz autorytet nie napisał, no to to nieprawda, to nie istnieje. Jak ci ludzie chcą odnaleźć sens życia, w jaki sposób - ucząc się regułki na pamięć? Czyż nie jest tak, że ten cel trzeba poczuć i samemu go sobą poznać?
danut

Postautor: cthulhu87 » 06 maja 2016, 22:48

Wybacz, ale wbrew temu, co mówisz, na pewno nie jest to styl "rzucania suchych faktów".
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pawełek » 06 maja 2016, 22:50

danut pisze:Ale ja nie chcę nikogo przekonywać. Rzucam suche fakty, jeśli kogoś zainteresują na pewno zrozumie i odszuka cały sens wypowiedzi sam

No i schody się zaczynają wtedy, gdy ta osoba tego nie zrobi... :D
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 06 maja 2016, 22:53

cthulhu87 pisze:Wybacz, ale wbrew temu, co mówisz, na pewno nie jest to styl "rzucania suchych faktów".

Bo jest wytłumaczone na podstawie informacji przenoszonej falą światła puszczanej przez bramki( durszlak)? I tym, że reinkarnacja na prawdę odnosi się do zależności panujących w kosmosie? I tym, ze gdy chce się inkarnowac w innym świecie to tam czas zupełnie inaczej wygląda, więc trudno jest układać to wszystko na naszą linię czasu? _ To są fakty bez filozofowania, jak to nie inkarnujemy sobie w wyższe byty, itp.
danut

Postautor: danut » 06 maja 2016, 23:07

Pawełek pisze:
danut pisze:Ale ja nie chcę nikogo przekonywać. Rzucam suche fakty, jeśli kogoś zainteresują na pewno zrozumie i odszuka cały sens wypowiedzi sam

To sobie kliknij i wrzuć na chociaż 10 postów do tyłu pisanych przeze mnie i masz cały wykład do tej samej myśli. Stopniowo przedstawiam i tłumaczę ten obraz. Te tematy tak się ze sobą łączą, ze nei sposób jest pisać elaboraty do każdego z osobna i o tym samym.
danut

Postautor: Pawełek » 06 maja 2016, 23:11

danut pisze:
Pawełek pisze:

To sobie kliknij i wrzuć na chociaż 10 postów do tyłu pisanych przeze mnie i masz cały wykład do tej samej myśli. Stopniowo przedstawiam i tłumaczę ten obraz. Te tematy tak się ze sobą łączą, ze nei sposób jest pisać elaboraty do każdego z osobna i o tym samym.

I właśnie o to chodzi. Jeśli dana osoba nie będzie miała ochoty tego zrozumieć i odszukać sensu, to powtarzasz pętle "rzucania suchych faktów" dopóki ta osoba w końcu się nad tym nie zastanowi. Nie powiesz po prostu "Ok, jak chcesz, Twoja wola." tylko walisz "faktami" w tego człowieka jak z CKM'u.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 06 maja 2016, 23:14

Pawełek - czyli burzę Wasz spokój i to automatyczne powtarzanie jednego i tego samego i w kółko, bo tylko to rozumiecie przez wpojenie sobie czegoś bez podstaw, bez dowodów, bo tak jest przyjemnie? Zauważcie czego uparcie bronicie - karmy, reinkarnacji, nieba, piekła, aniołów - a skąd macie pewność, że to w ogóle istnieje, czy to nie jest tylko religia?

Ps. Suche fakty a dlaczego nie zainteresujesz się przy nich literaturą fachową, choćby kosmologią i fizyką kwantową, by sprawdzić czy piszę prawdę, czy nie? A dlaczego tu kalatala pisze taką rzecz, że człowiek tworzy komórki w laboratorium, z niczego? Namieszał składników i je stworzył? Czy je nauczył się tylko dzielić na już żywych pobranych z żywego organizmu? - Przecież to tak wychodzi brak wiedzy i pisanie nieprawdy.
danut

Postautor: Pawełek » 06 maja 2016, 23:25

danut pisze:Pawełek - czyli burzę Wasz spokój i to automatyczne powtarzanie jednego i tego samego i w kółko, bo tylko to rozumiecie przez wpojenie sobie czegoś bez podstaw, bez dowodów, bo tak jest przyjemnie?

Bez podstaw? Bez dowodów? Właśnie widać jak bardzo "pobieżnie" przejrzałaś dzieła spirytyzmu. Tak - burzysz nasz spokój bo jest to forum spirytystyczne, a nie naukowe. Czy Ty naprawdę masz nas za takich idiotów że gdybyśmy chcieli zająć się od strony naukowej tym o czym tu cały czas rozmawiamy (czyli o filozofii spirytystycznej) to byśmy po prostu to zrobili? Czy to naprawdę jest TAK TRUDNO ZROZUMIEĆ że to forum jest miejscem PASJONATÓW SPIRYTYZMU a nie tylko o tym JAK NAUKOWO WYJAŚNIĆ SPIRYTYZM I INNE ZJAWISKA NIEWYJAŚNIONE? Czy naprawdę sądzisz że przez dwieście lat żadni naukowcy się nie zajmowali spirytyzmem?

Proszę Cię, daj nam siedzieć we własnym ciemnogrodzie. Spokojnej nocy, dobranoc.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 06 maja 2016, 23:31

A czy Ty mnie masz naprawdę za idiotkę, ze myślisz ze ja tu chcę cośkolwiek tłumaczyć z rzeczy spirytystycznych starą skostniałą nauką, która to wszystko odrzuciła i zupełnie się tym nie zajmuje? Ja Ci piszę, że jest nowa nauka, która te zjawiska tłumaczy. I już niekoniecznie musimy uciekać się do pomysłów filozoficzno- wierzeniowych, bo ta nauka wyraźnie niektórym z nich zaprzecza, już są obalone, a niektóre potwierdza.

Ps. I na koniec- wprowadzajcie się w błąd i nakręcajcie się wzajemnie skoro to tak kochacie. Dobranoc!
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi