Cos o karmie..

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Cos o karmie..

Postautor: atalia » 06 maja 2016, 20:30

Kalatalo, czytałam kiedys ksiażkę znanego brytyjskiego medium, spirytualistki, która stanowczo zaprzecza istnieniu reinkarnacji. Myślę, ze odłam anglosaski tak właśnie ma.
A w ogóle podejrzewam, ze zdecydowana większość ludzi myli i miesza jednych i drugich, stad te nieporozumienia.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: kalatala » 06 maja 2016, 20:48

atalia pisze:Kalatalo, czytałam kiedys ksiażkę znanego brytyjskiego medium, spirytualistki, która stanowczo zaprzecza istnieniu reinkarnacji. Myślę, ze odłam anglosaski tak właśnie ma.
A w ogóle podejrzewam, ze zdecydowana większość ludzi myli i miesza jednych i drugich, stad te nieporozumienia.

Ale Atalio spirytualizm to nie spirytyzm. Spirytysta jest spirytualistą, ale spirytualista nie musi być spirytystą. Spirytyzm wziął się z kodyfikacji Kardeca i jeśli się do niej nie odwołuje, to nie jest spirytyzmem. Oczywiście, są odłamy, ale wszystkie bazują na dziełach Kardeca.

Taki pan Jackowski z kolei stanowczo twierdzi, że reinkarnacja istnieje. I jest spirytualistą, nie spirytystą, bo sam tak stanowczo stwierdził.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 06 maja 2016, 21:18

A w ogóle wielu spirytualistów uważa, że duch ludzki rozwija się nieustannie, tylko że po biologicznej śmierci dzieje się to wyłącznie w świecie duchowym. Różnica w poglądach więc jest, ale nie jest to jakaś przepaść, bo zarówno my jak i oni jesteśmy przekonani o progresywnym rozwoju pierwiastka duchowego.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 06 maja 2016, 21:52

Nie lubię zbytnio przywiazywać sie do slów ani definicji i nie jestem zbyt drobiazgowa, Kalatalo. Czy to naprawdę takie wazne?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: kalatala » 06 maja 2016, 21:59

Mi się wydaje, że definicje są ważne, ponieważ pozwalają się ludziom porozumieć. Dlatego Kardec stworzył nowe słowo, by odróżnić spirytyzm od spirytualizmu. Ale oczywiście nie muszę ciągnąć tego tematu, jeśli Cię to męczy.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 06 maja 2016, 22:27

kalatala pisze:Mi się wydaje, że definicje są ważne, ponieważ pozwalają się ludziom porozumieć. Dlatego Kardec stworzył nowe słowo, by odróżnić spirytyzm od spirytualizmu. Ale oczywiście nie muszę ciągnąć tego tematu, jeśli Cię to męczy

I w sumie dzięki temu nie rozpływamy się gdzieś w ruchu ezoterycznym, mamy swoją tożsamość.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 16 maja 2016, 19:55

Poniżej małe uzupełnienie do naszej dyskusji - fragment przemówienia, które Allan Kardec wygłosił 1 listopada 1868 między innymi na temat tego, czy spirytyzm możemy nazywać religią:

http://www.spirytyzm.com/index.php/biez ... t-opetania
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: fruwla » 20 maja 2016, 12:53

atalia pisze:Nie lubię zbytnio przywiazywać sie do slów

A to powazny blad. Powinnas to, dla wlasnego dobra zmienic. :)
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: atalia » 20 maja 2016, 13:16

Słowa, słowa, słowa... mówi Ci to coś?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: czarnyMag » 24 maja 2016, 11:30

Pawełek pisze:
czarnyMag pisze:Bardzo mądre prawo sankcjonujące wyższość religii spirytyzmu nad innymi religiami - tylko tyle!

Wbrew pozorom spirytyzm to nie jest religia.

JEST! Kardec tak stwierdza - jest to napisane w jednym miesięczniku spirytystów!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi