Cos o karmie..

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Cos o karmie..

Postautor: cthulhu87 » 06 maja 2016, 10:59

arystoklesa pisze:Mnie uczono, że spirytyzm to religia (niechrześcijańska), powołując się na źródło (Britannica), które do niedawna dzieliło tę religię na spirytyzm kardecjański (kraje romańskie) oraz spirytualizm (kraje anglosaskie), a które wciąż liczy spirytyzm do religii (jest on w pierwszej dziesiątce w statystyce religii z 2014 roku).

Ja bym podzielił ruch spirytystyczny nieco inaczej:

1) Osoby wierzące w manifestacje duchów, Boga, skuteczność modlitwy itd. (tutaj faktycznie można mówić o religii, ale trzeba jeszcze zwracać uwagę na to, skąd te poglądy są wyprowadzane)
2) Osoby zajmujące się parapsychologią/metapsychiką, przyjmujące spirytystyczną interpretację tych zjawisk (tego kierunku religią bym nie nazywał)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: kalatala » 06 maja 2016, 11:52

Pawełek pisze:Mnie uczono, że spirytyzm to religia (niechrześcijańska), powołując się na źródło (Britannica), które do niedawna dzieliło tę religię na spirytyzm kardecjański (kraje romańskie) oraz spirytualizm (kraje anglosaskie), a które wciąż liczy spirytyzm do religii (jest on w pierwszej dziesiątce w statystyce religii z 2014 roku).

Czyli Britannica szerzy brednie. Spirytyzm nie może być religią, bo nie ma w nim tego, co charakteryzuje religie - czyli dogmatów. A poza tym Kardec specjalnie utworzył termin "spirytyzm", by go odróżnić od spirytualizmu. Już samo to świadczy o tym, że spirytualizm nie może być spirytyzmem.

W książce "Jak kontaktować się z tamtym światem" Kardec pisze: "Spirytualizm - Wiara w istnienie duszy duchowej, niematerialnej, zachowującej odbrębność po śmierci. Niekoniecznie trzeba ją łączyć z przekonaniem o możliwości kontaktów z duchami; przeciwieństwo materializmu. Każdy, kto wierzy że nie składamy się wyłącznie z materii, jest spirytualistą, co jednak nie jest równoznaczne z przyjęciem nauki głoszonej przez duchy. Spirytysta musi być spirytualistą, można za to być spirytualistą, nie będąc spirytystą."

Spirytyzm rzeczywiście posiada odłamy, jednak nie takie, jak podaje Britannica. I jeszcze jedno - moim zdaniem spirytyzm jest chrześcijański. Rozwija i tłumaczy nauki Jezusa Chrystusa i to wg mnie czyni go chrześcijańskim.
Ostatnio zmieniony 06 maja 2016, 12:48 przez kalatala, łącznie zmieniany 2 razy
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 06 maja 2016, 12:16

O ile wiem, jest jeszcze jeden ważny czynnik odróżniający spirytyzm od spirytualizmu, to jest wiara w reinkarnację - po prostu spirytualisci jej nie uznają.
Są trzy elementy spirytyzmu, które są niejako fundamentem tej filozofii- reinkarnacja, rozwój duchowy ( oczywiście mozna je połączyć) oraz wolna wola.
Wierzę w nie, dlatego też "noszę" plakietkę spirytystyczną.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: kalatala » 06 maja 2016, 12:35

A skąd wiesz, że spirytualiści nie uznają reinkarnacji? Poza tym mi się wdaje, że spirytualizm oznacza po prostu wiarę w istnienie świata duchowego i duszy. Reinkarnacja nie ma tu raczej nic do rzeczy.

Na przykład Buddyści są spirytualistami, którzy wierzą w reinkarnację. A także spirytyści :-)
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 06 maja 2016, 12:38

Gdzieś o tym czytałam, ale nie pamietam gdzie, chyba za dużo było tych lektur :?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: kalatala » 06 maja 2016, 12:40

Taaaa, mi też się mieszają te wszystkie wiadomości... Te książki spirytystyczne to jednak warto więcej niż raz przeczytać.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 06 maja 2016, 12:41

Własnie znalazłam na ten temat informację w nieco wysmiewanej Wiki. ;)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: kalatala » 06 maja 2016, 12:46

No dobrze, ale w takim razie jak to pogodzisz z tym, że ja, jako osoba wierząca w świat duchowy i duszę, czyli spirytualistka, jako spirytystka wierzę w reinkarnację? Masz tu najlepszy dowód na to, że spirytualiści mogą wierzyć w reinkarnację.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 06 maja 2016, 17:09

Tak mi sie wydaje, ze wielu ludzi na Ziemi wierzy w reinkarnacje...czasami zdarzy mi sie z Kims pogadac i okazuje sie, ze wierzy.... :D
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: kalatala » 06 maja 2016, 18:44

To fakt. Chyba dlatego, że ludzie podświadomie przeczuwają jej istnienie, podobnie jak Boga. Chociaż nie wszyscy.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi