Jezus - przewodnik duchowy czy gniewny przywodca?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Jezus - przewodnik duchowy czy gniewny przywodca?

Postautor: danut » 03 maja 2016, 23:08

Maciej2016 pisze:0_0

Sent from my Xperia Z Ultra using Tapatalk

Mogę to opisać, ale w innym temacie, do tematu o Jezusie nie pasuje. Też wierzę w to, że w końcu ludzie zaczną się trzymać Jego nauk i zrozumieją co niosły sobą bez pokrętnych ich tłumaczeń, bo są piękne, może i kościół je zrozumie.
danut

Postautor: jadwiga531@op.pl » 03 maja 2016, 23:23

@Maciej nie zmierzam do nikąd to z życia wzięte. Nie obawiaj się długo tu nie zagoszczę bo jestem wierna innym forom.

@Danut u mnie były rzeczywiste olbrzymie, pająki które rozdeptywałam nogą. Trzeszczały. Wytępiłam je spod drewnianych sufitów środkami chemicznymi. Pchły od pieska tez mnie nie mogą gryźć bo pastuję drewnianą podłogę raz na tydzień śmierdząca najtańszą pastą.
jadwiga531@op.pl

Postautor: danut » 03 maja 2016, 23:33

To już brzmi jak opowiadanie o plagach egipskich.
danut

Postautor: maja10 » 23 maja 2016, 18:34

Maciej2016 pisze:Raz po raz spotykam sie z przedstawieniem postaci Jezusa jako osoby pelnej milosci, wysoko rozwinietej, madrej i nauczajacej - uosobieniu spokoju, pokoru i akceptacji. Czesto jest tez cytowany jako taki.
W raz jednak z przyswajaniem Biblii coraz wiecej wersow opisuje mi go jako osobe gniewna, postepujaca bez wybaczenia czy laski i bardzo surowa - Zwlaszcza u Mateusza i Lukasza. Skad taka rozbieznosc?

Jezus Zbawiciel jest wzorem człowieka dla człowieka, a cztery ewangelie napisane są dla czterech archetypów o różne percepcji tych samych wydarzeń, oraz dla czterech grup społecznych.
maja10

Postautor: Maciej2016 » 23 maja 2016, 19:06

Jakie to archetypy?

Maciej2016

Postautor: maja10 » 23 maja 2016, 19:16

Maciej2016 pisze:Jakie to archetypy?

Flegmatyk, sangwinik, choleryk i melancholik.
maja10

Postautor: Maciej2016 » 23 maja 2016, 19:49

I to juz? Skad taka teoria?

Maciej2016

Postautor: maja10 » 23 maja 2016, 20:13

Maciej2016 pisze:I to juz? Skad taka teoria?

To są archetypy w psychologii Junga.
maja10

Postautor: Maciej2016 » 23 maja 2016, 20:19

Wiem, wiem. Podobnie dzielil Arystoteles. Ale skad idea, ze Biblia byla pisana pod te typy osobowosci?
Bo slyszalem juz, ze Biblia to instrukcje od innej cywilizacji, ktora opuscila Ziemie, plan polityczny Chrystusa, Tora podana w wydaniu dla nie uczonych, ezoteryczno-kabalityczny przewodnik rozwoji duchowego, opowiesc dla pokrzepoenia serc albo pamflet socjologiczy naodu wygnanego do tajenej komuniacji w ukryciu przed Rzymianami. Teraz dochodzi Jung - stad moje pytanie o zasadnosc i zagubienie. Jest tyle interpretacji, ze glowa boli i kazdy doszukuje sie czegos innego nie mowiac juz, ze wszyscy uwazaja ze maja racje.

Maciej2016

Postautor: maja10 » 23 maja 2016, 21:24

Maciej2016 pisze:Wiem, wiem. Podobnie dzielil Arystoteles. Ale skad idea, ze Biblia byla pisana pod te typy osobowosci?
Bo slyszalem juz, ze Biblia to instrukcje od innej cywilizacji, ktora opuscila Ziemie, plan polityczny Chrystusa, Tora podana w wydaniu dla nie uczonych, ezoteryczno-kabalityczny przewodnik rozwoji duchowego, opowiesc dla pokrzepoenia serc albo pamflet socjologiczy naodu wygnanego do tajenej komuniacji w ukryciu przed Rzymianami. Teraz dochodzi Jung - stad moje pytanie o zasadnosc i zagubienie. Jest tyle interpretacji, ze glowa boli i kazdy doszukuje sie czegos innego nie mowiac juz, ze wszyscy uwazaja ze maja racje.

Biblia jest instrukcją życia w systemie duchowo - informacyjnym, w którym zjedzony owoc banana bez nasienia, nie dla was dla zwierząt (Rdz 1,29-30) Uczynił falowe zakłócenia w oddziaływaniach informacyjnych, wszelkich rodzajów informacji ze wszechinformacją we wszechinformacji - informacja dla całości i o całości rodzajów informacji.
maja10

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi