Czy ma to jakies glebsze znaczenie?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Czy ma to jakies glebsze znaczenie?

Postautor: UggaE » 12 kwie 2016, 14:14

Witam otoz mialem dzisiaj pewien sen nie bede go opisywal co sie w nim dzialo bo wyjde na psychola :P W kazdym badz razie nie chodzi o znaczenie snu a o to ze snil mi sie drugi raz jednak zakonczyl sie inaczej niz za pierwszym razem jakbym instynktownie znal pierwszy przypadek. Jednakze zdalem sobie sprawe ze kiedys mi sie to snilo dopiero gdy sie obudzilem. Dodam tylko ze nie mogl byc. to swiadomy sen bo nie mialem nad nim kontroli. Pytanie co to moglo byc lub czy byl to zwykly przypadek.
UggaE

Re: Czy ma to jakies glebsze znaczenie?

Postautor: OneNight » 12 kwie 2016, 14:19

Doszukujesz się ukrytego znaczenia w każdym śnie? To głupota. Ja miałem co noc ten sam koszmar i mimo, że byłem świadom mojego śnienia, to jednak nie mogłem go kontrolować.

Wiele orienautów(ludzi praktykujących świadome sny) twierdzi, że sny lubią się powtarzać i sztuka w tym, aby to pamiętać.

Poczekaj aż będziesz miał sen, który w Twoim odczuciu trwał będzie tydzień - to dopiero zabawa - i wtedy możesz się chwalić :D
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: czarnyMag » 12 kwie 2016, 14:27

Napisz co Ci się śniło a ja ci odpowiem czy to sen zwykły. Albo zgadujmy :)
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: UggaE » 12 kwie 2016, 20:30

Nie doszukuje się znaczenia wszystkich snów a tylko tych niepokojacych. Natomiast jezeli miałbym podsumować sen i ten wczesniejszy za pierwszym razem miałem czemuś zapobiec, nie udało się i zostałem zabity w tedy też sie obudziłem natomiast dzisiejszy w w 80% byl taki sam jak poprzzedni z tym ze instynktownie przygotowałem sie i no cóż z żywych zostałem (coś oparte na zasadzie oko za oko ) tylko ja ot i dla czego nie chce sie na ten temat rospisywać dodam tylko że szczegółowość i odczucia w tym śnie były takie realne, że aż niepokojace dlatego ten post
p.s jeżeli ma to jakieś znaczenie cała sceneria działa się w kościele
p.s 2 tak był to chory sen :P
UggaE

Postautor: UggaE » 12 kwie 2016, 20:33

OneNight pisze:Poczekaj aż będziesz miał sen, który w Twoim odczuciu trwał będzie tydzień - to dopiero zabawa - i wtedy możesz się chwalić :D

Ta fajnie mieć taki sen przez tydzień kiedy to owym śnie ze szczegółami jakich w filmie nie zobaczysz skręcasz człowiekowi kark no naprawde warto się chwalić nie sądzisz
UggaE

Postautor: OneNight » 13 kwie 2016, 12:47

No wreszcie ujawniłeś jakiś szczegół.

Powtarzające się sny mogą mieć różne podłoże; strach, samotność, obawy - to jedne z nich. Boisz się śmierci? Śnisz, że umierasz. Jesteś samotny? Śnisz, że spotkałeś drugą połówkę. Obawiasz się, że wybuchnie wojna? Przyśnią Ci się ćwiczenia wojskowe.

Nie jest to reguła, ale im dłużej o tym myślisz, im bardziej to przeżywasz, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia nawet pod rząd takich samych snów.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: UggaE » 14 kwie 2016, 23:04

OneNight pisze:Doszukujesz się ukrytego znaczenia w każdym śnie? To głupota.

Czyli mam rozumiec ze glupim nazywasz czlowieka ktory szuka odpowiedzi na pytania go nurtujace a wiec wiedzy?
UggaE

Postautor: OneNight » 15 kwie 2016, 05:03

Szukanie znaczeń w snach =\\= wiedza.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: UggaE » 15 kwie 2016, 08:55

Jak nie wiedza to co?
UggaE

Postautor: cthulhu87 » 15 kwie 2016, 09:16

OneNight pisze:Szukanie znaczeń w snach =\\= wiedza.

Nie zgodzę się z tym uproszczeniem. Moim zdaniem dużą wartość poznawczą mają te nurty psychologii, które ten temat podejmują, np. psychoanaliza Freuda oraz jego uczniów i psychologia analityczna Junga. Może nie jest to "twarda" nauka, jak w przypadku fizyki czy chemii, ale nie można tak po prostu odbierać wartości poznawczej bardzo szerokiej i przez lata doskonalonej przez uczonych dziedziny wiedzy.

Rozumiem natomiast, że prymitywne odszukiwanie znaczeń na zasadzie wiedzy sennikowej jest niewarte uwagi, ale to tylko część problemu.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi