spirytyzm złe duchy egzorcyzmy

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: spirytyzm złe duchy egzorcyzmy

Postautor: Adeptus » 05 maja 2010, 22:04

cthulhu87 pisze:2) To ludzie, którzy żyli kiedys na Ziemi. Różnią się od nas tym, że nie mają ciała materialnego. Mają wolną wolę, tak jak i my ją mamy. Kiedy kontaktujemy się z duchami za pomocą różnych rekwizytów i magicznych formułek, jesteśmy narażeni na śmieszność, bo poważny Duch nie przychodzi na tego typu spotkania.
Właśnie dlatego egzorcyzmy świeckie nie dają zadowalających wyników.

Przeanalizuj sobie parę przypadków egzorcyzmów świeckich i sprawdź ile razy duch wracał do osoby opętanej. Jeżeli oczywiście, ktoś kwapił się aby sprawdzić czy z tą osobą wszystko w porządku. Duch ma niezły ubaw, a samozwańczy egzorcysta niezły zarobek.
Awatar użytkownika
Adeptus

Postautor: cthulhu87 » 05 maja 2010, 22:10

Spirytyści nie przeprowadzają egzorcyzmów, ani kościelnych ani świeckich. Wiesz coś w ogóle na temat kontaktów z duchami, których dokonują spirytyści??
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Przepol » 05 maja 2010, 22:15

Adeptus - spytaj wujka Gogle o słowo: Atharwaweda :D
Przepol

Postautor: konrad » 06 maja 2010, 01:20

Adeptus pisze:Przeanalizuj sobie parę przypadków egzorcyzmów świeckich i sprawdź ile razy duch wracał do osoby opętanej. Jeżeli oczywiście, ktoś kwapił się aby sprawdzić czy z tą osobą wszystko w porządku. Duch ma niezły ubaw, a samozwańczy egzorcysta niezły zarobek.

Czy mógłbyś poprzeć to jakimiś przykładami wziętymi chociażby z literatury? Łatwo jest tworzyć jakieś własne teorie, trudniej poprzeć przykładami. Cthulhu87 podał jeden znany przykład z działań spirytystów, który doskonale popiera naszą teorię, teraz czas na Ciebie. :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Adeptus » 06 maja 2010, 16:48

cthulhu87 pisze:Spirytyści nie przeprowadzają egzorcyzmów, ani kościelnych ani świeckich. Wiesz coś w ogóle na temat kontaktów z duchami, których dokonują spirytyści??
Uważasz, że spirytyści nie wypędzają duchów? Każde pozbycie się ducha, nie ważne w jaki sposób, nazywam egzorcyzmami.

Czy mógłbyś poprzeć to jakimiś przykładami wziętymi chociażby z literatury? Łatwo jest tworzyć jakieś własne teorie, trudniej poprzeć przykładami. Cthulhu87 podał jeden znany przykład z działań spirytystów, który doskonale popiera naszą teorię, teraz czas na Ciebie. :)
Cała wasza teoria opiera się na słowach jednego człowieka, no super. Tylko pogratulować.
Przypadków o których piszę, cała masa, wystarczy tylko poszukać, np na http://www.egzorcyzmy.katolik.pl/index.php/wasze-swiadectwa-swiadectwa-66
Awatar użytkownika
Adeptus

Postautor: cthulhu87 » 06 maja 2010, 17:10

Adeptus pisze:
cthulhu87 pisze:Spirytyści nie przeprowadzają egzorcyzmów, ani kościelnych ani świeckich. Wiesz coś w ogóle na temat kontaktów z duchami, których dokonują spirytyści??
Uważasz, że spirytyści nie wypędzają duchów? Każde pozbycie się ducha, nie ważne w jaki sposób, nazywam egzorcyzmami.

Jako że sam nie wiesz o czym mówisz, pozwól proszę, że zapoznam Cię z definicją ezgorcyzmu:

egzorcyzm
1. «zaklęcie mające przezwyciężyć wpływ groźnych sił nadprzyrodzonych»
2. «w Kościele katolickim: obrzęd liturgiczny mający na celu usunięcie wpływu szatana na jakąś osobę lub rzecz»

Spirytyści nie zajmują się ani zaklęciami, ani obrzędami.

Cała wasza teoria opiera się na słowach jednego człowieka, no super.

Mylisz się. Kolejny raz. Przykład który podałem jest współczesny, dotyczy spirytystycznej grupy bydgoskiej.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 06 maja 2010, 23:13

C87, podchodzisz do definicji egzorcyzmu zbyt dosłownie. Jezus, gdy wypędzał złe duchy, nie recytował formułek, tylko wydawał proste polecenia, w stylu: "rozkazuję Ci, wyjdź"; i był to rodzaj zaklęcia. Zaklęcie nie musi być recytowaniem czyiś słów; w tym znaczeniu, może być stosowane przez spirytystę.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: cthulhu87 » 06 maja 2010, 23:35

Wydaje mi się, że aby dyskusja była rzeczowa, obie strony powinny mówić o tym samym. Natomiast żeby mówić o tym samym, trzeba zgodzić się co do znaczenia danego słowa, bo inaczej każdy będzie mówił o czymś innym.

Co do słow Jezusa, myślę że było tak, jak na poczatku napisałeś: "wydawał proste polecenia". Mam tu poważne wątpliwości czy aby na pewno uprawnione jest uznawanie słowa "rozkazuję Ci, wyjdź" za zaklęcie. Bo i nie wiem z jakiego powodu mielibyśmy tak uważać:)
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 07 maja 2010, 22:52

Na wiki tak napisali:

Zaklęcie - w magii, działanie składające się z wykonywania określonych ruchów i wypowiadania określonych słów, mające na celu częściowe ukształtowanie rzeczywistości. Zaklęcie może być również afirmacją, gdyż wg jednego z modeli magii, zaklęcie ma wpłynąć na podświadomość. Obrzędowe zaklęcia bywają śpiewane lub recytowane. Niezrozumiałe słowa wypowiadane przez maga podczas zaklinania nazywa się inkantacją. Słowo etymologicznie wywodzi się od późn. łac. incantatio 'czarowanie' od łac. incantare '(za)czarować'; in- 'w (co); przeciw'; cantare.

Chociażby według tej definicji, słowa Jezusa mogą być traktowane jak zaklęcie.

Oczywiście, nie twierdzę, że Jezus był magikiem :!:
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Melys » 08 maja 2010, 10:54

no bo tak to jest... magia, afirmacja to nasza wewnętrzna sila woli. Jak sobie sto razy powtorzysz wejde do zimnej wody to dodajesz sobie odwagi i wejdziesz . tak działa nasz mozg, czasem jest tempy i trzyba mu cos pare razy powtorzyc / wbic młotkem do głowy / sila woli i przekonanie to magia naszego mozgu , potrafi cuda działac. - ale juz gdzies o tym pisalismy .
I z klątwami , urokami ma sie dokładnie tak samo. tylko odwrotnie.
Nie śmierć rozdziela ludzi , lecz brak miłości
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi