Tylko Spirytyzm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Tylko Spirytyzm

Postautor: Zbyszek » 10 kwie 2016, 16:52

Slowa niesie wiatr, tak moge okreslic moje odniesienie do” tezy”, lepiej bylo uzyc innego slowa bardziej odpowiedniego. Opieramy sie na komunikacjach Spirytystycznych, czy one sa sluszne i prawdziwe , zawsze zostawiamy to indywidualnemu wyborowi. Odnioslem sie do tego samego typu kontaktu, gdyz nie bylo innej osoby, by w podobny sposob, przy tak duzym nakladzie pracy, spisal to co przekazal mu swiat duchowy. Dana teza, czy filozofia,jest ogolem nauk o ktorych wspomnialem, dlatego nie moge podac ci zadnej indywidualnej. Dlatego zawsze, musimy znalezc w sobie troche wiary, czy w cos wierzymy czy nie. Spirytysta nazywa sie osoba, ktorej te nauki sa bliskie. Nikt jak wiesz, nie moze, zmusic nikogo do wiary w cos, co do niego nie przemawia. Katolik wierzy w swoja doktryne, Muzulmanin w swoja, kazdego nalezy zostawic przy jego wierzeniach. Twoje przekonania i wiara sa swiete. To wszystko zalezy od ciebie i tak powinno byc. Ty nie powinnas przekonywac mnie do swoiej wiary, ani ja ciebie do mojej. Kazdy rozwia sie indywidualnie i tak powinno pozostac.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 10 kwie 2016, 17:00

Zbyszek pisze:Slowa niesie wiatr, tak moge okreslic moje odniesienie do” tezy”, lepiej bylo uzyc innego slowa bardziej odpowiedniego. Opieramy sie na komunikacjach Spirytystycznych, czy one sa sluszne i prawdziwe , zawsze zostawiamy to indywidualnemu wyborowi. Odnioslem sie do tego samego typu kontaktu, gdyz nie bylo innej osoby, by w podobny sposob, przy tak duzym nakladzie pracy, spisal to co przekazal mu swiat duchowy. Dana teza, czy filozofia,jest ogolem nauk o ktorych wspomnialem, dlatego nie moge podac ci zadnej indywidualnej. Dlatego zawsze, musimy znalezc w sobie troche wiary, czy w cos wierzymy czy nie. Spirytysta nazywa sie osoba, ktorej te nauki sa bliskie. Nikt jak wiesz, nie moze, zmusic nikogo do wiary w cos, co do niego nie przemawia. Katolik wierzy w swoja doktryne, Muzulmanin w swoja, kazdego nalezy zostawic przy jego wierzeniach. Twoje przekonania i wiara sa swiete. To wszystko zalezy od ciebie i tak powinno byc. Ty nie powinnas przekonywac mnie do swoiej wiary, ani ja ciebie do mojej. Kazdy rozwia sie indywidualnie i tak powinno pozostac.

Mnie satysfakcjonują Twoje wypowiedzi, zatem mogę się do takich ludzi jak Ty dopisać, mogę zostać takim spirytystą, ale nie takim, który wysuwa gotowe tezy. Mam bardzo dużo rzeczy zbadanych i rozpoznanych. :) Oparcie na takiej komunikacji i swój w to wkład jest właściwą drogą do poznawania, ale nigdy nie można uznać, że teren poddany naszemu badaniu został już przez kogoś ostatecznie zbadany, opieczętowany, wyjaśniony w stu procentach i ujęty w niepodważalne twierdzenia.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2016, 17:38 przez danut, łącznie zmieniany 1 raz
danut

Postautor: OneNight » 10 kwie 2016, 17:02

Pełnoprawnym spirytystą nie jestem, gdyż nie uznaję boga ani bogów, ale chyba wolno mi się tu wypowiedzieć.

Wiele się mówi o inkarnowaniu na inne planety, do innych cywilizacji. Czy jakieś dzieła spirytystyczne opisują to bardziej szczegółowo?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Zbyszek » 10 kwie 2016, 19:47

danut pisze: Mam bardzo dużo rzeczy zbadanych i rozpoznanych. :) Oparcie na takiej komunikacji i swój w to wkład jest właściwą drogą do poznawania, ale nigdy nie można uznać, że teren poddany naszemu badaniu został już przez kogoś ostatecznie zbadany, opieczętowany, wyjaśniony w stu procentach i ujęty w niepodważalne twierdzenia.

Takie podejscie do tematu jest bardzo dobre, taki wlasnie powinien byc Spirytysta, otwarty, nie zamkniety. Istnieje bardzo duzo zjawisk, ktore jeszcze nie sa dokladnie wyjasnione. Dlatego Spirytyzm jako podstawe, przyjmuje inwestygacje i osobisty rozwoj. Na poczatku jak zaczynamy poznawac rozne tematy, wydaja nam sie nie do przyjecia. Ale z biegiem czasu gdy uchwycimy sens calosci, dochodzimy do wniosku ze wszystko tak sie laczy ze nie moze byc inaczej. Sami przekonywujemy sie do calej wiedzy zawartej w kodyfikacji.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 10 kwie 2016, 20:00

Wydaje mi się, że więcej elementów wspólnych z moim poznaniem na Chico Xavier, oczywiście każdy kto rzeczywiście analizuje, ten łączy ze sobą fakty, a nie wychodzi od gotowej tezy pod którą je dopasuje, bo nie jest to poznany dostatecznie obszar. Zadam zatem pytanie w Zaświatowym Centrum po przejściu odnowy- szpitala, u Xaviera wyłania się coś jak symboliczny punkt podglądu wydarzeń na Ziemi( na filmie mnóstwo ekranów), widzi się tam i przeszłość i przyszłość swoich najbliższych, jak to tłumaczysz?
danut

Postautor: Krzysztoff » 10 kwie 2016, 20:12

OneNight pisze:Pełnoprawnym spirytystą nie jestem, gdyż nie uznaję boga ani bogów, ale chyba wolno mi się tu wypowiedzieć.

Wiele się mówi o inkarnowaniu na inne planety, do innych cywilizacji. Czy jakieś dzieła spirytystyczne opisują to bardziej szczegółowo?

Może i takowe istnieją tylko pytanie czy dał byś im wiarę ? Bo ja prawdopodobnie nie. Egzotyczność tego typu opisów sprawia, że wydają się nierealne.

Są opisy duchowych kolonii np. książka "Nasz dom" i już one wzbudzają duże dyskusje. Czy ten opis jest prawdziwy ? Nie jesteś w stanie tego zweryfikować ani w sposób doświadczalny ani logiczny. Kto chce wierzy kto nie chce nie wierzy.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 10 kwie 2016, 20:22

"Nasz Dom" Chico Xaviera jest weryfikowalny - choćby przez moje spotkania z "duchami" które w namacalny i potem sprawdzalny sposób przekazywały mi wiadomości o przyszłości. To wyżej pytanie do Was jest, własnie oparte o sceny zawarte w tej książce. Mam jeszcze dalej posunięte weryfikowanie tego tematu, zauważyłam ich kłopoty z utrafieniem w nasz właściwy czas przy kontakcie.

Ps. Ich u mnie to nie obce cywilizacje, a ludzie którzy kiedyś tu żyli, a teraz znajdują się w zaświatach.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2016, 20:24 przez danut, łącznie zmieniany 1 raz
danut

Postautor: Zbyszek » 10 kwie 2016, 20:24

OneNight pisze:Wiele się mówi o inkarnowaniu na inne planety, do innych cywilizacji. Czy jakieś dzieła spirytystyczne opisują to bardziej szczegółowo?

W tej chwili nie pamietam zadnej ksiazki, ktora by opisywala,tego typu reinkarnacje, ale opisze ci temat wedlug mojej znajomosci.
Wiele jest planet podobnych do naszej, o podobnym stopniu rozwoju. Duch moze przemieszczac sie tylko w tych granicach. Planety takie moga byc zaawansowane technologicznie lub zaawansowane moralnie. Jedno z drugim czesto nie idzie w parze. Ziemia na przyklad jest zaawansowana technologicznie ale moralnie jest bardzo nisko. Przemieszczanie sie duchow miedzy tymi planetami, odbywa sie na zasadzie potrzeby rozwoju.
Jezeli planeta ulega przemiana ewolucyjnym, tak jak to jest w przypadku Ziemi, duchy ktore nie dostosowuja sie do danego rozwoju, przenoszone sa do swiatow nizszych, w ktorych beda musialy wykazac sie w gorszych warunkach. To jest tak zwana kara za niedostateczny rozwoj. Bedac na nowym swiecie beda, posiadaly wyzszy stopien rozwoju, niz naturalni mieszkancy, ktorych przez swoj wplyw beda pobudzali do rozwoju i w ten sposob zarabiac punkty do wlasnego marszu w ewolucji. Kolo sie zamyka i tak jedni pomagaja drugim. Moze nastapic tez inna sytuacja, w ktorej duch rozwinie sie bardzo dobrze i w nagrode przenoszony jest do swiata wyzszego. Przyjeta taka zasada, jest selekcja naturalna, poniewaz duchy wyzsze lub nizsze rozdzielane sa wedlug wibracji, jakie posiadaja i to ich automatycznie przydziela do tego a nie innego swiata.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Zbyszek » 10 kwie 2016, 20:45

danut pisze: u Xaviera wyłania się coś jak symboliczny punkt podglądu wydarzeń na Ziemi( na filmie mnóstwo ekranów), widzi się tam i przeszłość i przyszłość swoich najbliższych, jak to tłumaczysz?

Czesto zadaje sie tego typu pytania i zawsze otrzymujemy te same odpowiedzi. Dlatego jak pisze Krzysztof mozemy w to wierzyc albo nie.
Bracia Duchowi odpowiadaja nam, ze wszystko co istnieje obecnie na ziemi w pierwszej kolejnosci zostalo skonstruowane w Swiecie Duchowym.
Naukowcy ktorzy odkrywaja nowe wynalazki, sa inspirowani przez swiat niewidzialny i czesto jest tak, ze dany wynalazca pracowal nad nim, gdy znajdowal sie po drugiej stronie.Wszystkie wazniejsze dziela ktore pojawily sie na ziemi istnialy juz wczesniej. Nawet dziela muzyczne. Istnieje bardzo duzo roznych energi, ktorych jeszcze swiat materialny nie poznal. Na przyklad kazda osoba pozostawia slad fluidyczny po sobie. W ten sposob odpowiednie medium moze zobaczyc wydarzenia ktore wydarzyly sie wczesniej w danym miejscu. Zobaczyc przyszlosc jest bardziej skomplikowane. Duchy opowiadaja nam ze spogladaja na nas jakby osoba przygladala sie z wysokiej gory. Taka osoba zawsze bedzie widziec wiecej niz ktos w dolinie.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Zbyszek » 10 kwie 2016, 20:51

danut pisze: zauważyłam ich kłopoty z utrafieniem w nasz właściwy czas przy kontakcie.

Wedlug odpowiedzi jakie nam sa udzielane, w Swiecie Duchowym czas nie istnieje. Jest on tylko miara tutaj na ziemi.
Czesto w komunikacjach duchy nieszczesliwe, nie maja pojecia ile czasu uplynelo od ich smierci cielesnej.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi