Tylko Spirytyzm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Tylko Spirytyzm

Postautor: Zbyszek » 10 kwie 2016, 12:49

Za pozwoleniem Administratora Forum i z jego pomoca, dzial ten pragne przeznaczyc tylko dla osob, ktore chca poglebic swoja wiedze na temat Spirytyzmu. Do odpowiedzi w nim zapraszam tylko osoby, ktore maja wystarczajaca wiedze na temat naszej filozofii Spirytystycznej, inne wypowiedzi, bede prosil o kasowanie. Moja decyzje kieruje tym, ze duzo osob udziela odpowiedzi nie zgodnych ze Spirytyzmem i wprowadzaja tylko zamet i watpliwosci. Wszelkie dyskusje, przekonywania w miare mozliwosci beda anulowane. To jest forum Spirytystyczne dlatego nalezy oddzielic Spirytyzm od ezoteryzmu. Do tego dzialu bede wprowadzal odpowiedzi na niektore pytania zadane w calym forum i bede udzielal i umieszczal takie, ktore sa zwiazane z filozofia. Mam nadzieje ze takie rozwiazanie, przyniesie pozytywny efekt.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Re: Tylko Spirytyzm

Postautor: danut » 10 kwie 2016, 12:52

A czy będzie można polemizować z Waszą filozofią bez żadnego odnoszenia się do ezoteryzmu, okultyzmu, ufologizmu, itp. czy też nie? Spirytyzm jest ponoć otwarty na poznanie i nową wiedzę z tej dziedziny.
danut

Postautor: Pawełek » 10 kwie 2016, 13:20

danut pisze:A czy będzie można polemizować z Waszą filozofią bez żadnego odnoszenia się do ezoteryzmu, okultyzmu, ufologizmu, itp. czy też nie? Spirytyzm jest ponoć otwarty na poznanie i nową wiedzę z tej dziedziny.

Zbyszek pisze:Za pozwoleniem Administratora Forum i z jego pomoca, dzial ten pragne przeznaczyc tylko dla osob, ktore chca poglebic swoja wiedze na temat Spirytyzmu.Do odpowiedzi w nim zapraszam tylko osoby, ktore maja wystarczajaca wiedze na temat naszej filozofii Spirytystycznej

Myślę, że to jest odpowiedź na zadane pytanie. Celem tematu nie jest polemizowanie, tylko przekazywanie konkretnej wiedzy filozofii spirytystycznej.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 10 kwie 2016, 13:24

Od lat badam zjawiska nadnaturalne, miałam wgląd w inne światy i jest to zgodne ze spirytyzmem pomimo, że nie należę do żadnej organizacji, ja zapytałam, czy można polemizować z filozofią tu wiodącą czyli tą Kardeca, czy nie, dlatego że moja filozofia którą sobie wypracowałam nie jest z nią zgodna.
danut

Postautor: Pawełek » 10 kwie 2016, 13:31

danut pisze:Od lat badam zjawiska nadnaturalne, miałam wgląd w inne światy i jest to zgodne ze spirytyzmem pomimo, że nie należę do żadnej organizacji, ja zapytałam, czy można polemizować z filozofią tu wiodącą czyli tą Kardeca, czy nie, dlatego że moja filozofia którą sobie wypracowałam nie jest z nią zgodna.

No to miałaś przecież odpowiedź. Przekazujemy w tym temacie tylko informacje zgodne ze spirytyzmem Kardeca, które można znaleźć w jego podstawowych dziełach, czyste konkrety: co i jak wygląda.

Jeśli chcesz polemizować i dokonywać porównać to załóż inny temat ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 10 kwie 2016, 13:43

Co i jak wygląda według Kardeca - ok rozumiem :D
danut

Postautor: Zbyszek » 10 kwie 2016, 14:32

Pawełek pisze:No to miałaś przecież odpowiedź. Przekazujemy w tym temacie tylko informacje zgodne ze spirytyzmem Kardeca, które można znaleźć w jego podstawowych dziełach, czyste konkrety: co i jak wygląda.

Jeśli chcesz polemizować i dokonywać porównać to załóż inny temat ;)

Dziekuje za zrozumienie tematu. Pytania beda mogli zadawac wszyscy, ale odpowiedzi udzielane beda tylko tak jak to widzi Spirytyzm.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Zbyszek » 10 kwie 2016, 15:20

OneNight
„Żeby przebywać w świecie fizycznym w niematerialnej formie, potrzebna jest jakaś energia. Im więcej jej masz, tym dłużej możesz tam przebywać. Czy spirytyzm coś o tym mówi? Co jest jej źródłem?”

Jak wszystkie tematy ten tez jest bardziej zlozony, gdyz wszystko co nas otacza jest energia,- mowiac w jezyku dla nas znanym. Caly kosmos wypelniony jest Fluidem universalnym,- primitywnym. Z tego fluidu dopiero przez odpowiednie przeksztalcanie powstaja inne formy i energie./Magnetyczne, Elektryczne, czy tez Energia zycia/.
Po pierwsze Swiat fizyczny i Swiat duchowy nakladaja sie na siebie, podobnie jak rozne energie moge przenikac sie wzajemnie. Dzieje sie to na zasadzie wibracji, jakie dana energia posiada. Wszystko dookola wibruje, choc my tego nie zauwazamy.
Materia ktora znamy tu na ziemi jest materia o wibracjach bardzo wolnych w porownaniu z wibracjami ducha i swiata duchowego. W miare jak duch awansuje w swoim rozwoju, jego wibracje zwiekszaja sie, przez to duchy nizsze nie moga zobaczyc ducha wyzszego, -gdy on tego nie chce, duch wyzszy musialby obnizyc swoje wibracje. Cala potrzebna energie duch pobiera z otoczenia w ktorym sie znajduje, nigdy mu nie zabraknie odpowiedniej energii do jego istnienia.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pawełek » 10 kwie 2016, 15:27

danut pisze:Co i jak wygląda według Kardeca - ok rozumiem :D

I tu już popełniasz pierwszy błąd jaki popełniają osoby nie znające spirytyzmu. Kardec był tylko pośrednikiem duchów wyższych, który spisał te dzieła i nie były one jego poglądem tylko tym, co miał przekazać. Księga Duchów składa się z rozmów z duchami z wielu seansów, które poskładał on w jedną książkę. Poza tym, wyższe duchy sprawowały piecze nad seansami, jak i budową samej książki, one powiedziały jak się ma nawet książka nazywać i pod jakim pseudonimem Hippolyte ma wydać dzieła dotyczące spirytyzmu.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 10 kwie 2016, 15:40

Pawełek pisze:
danut pisze:Co i jak wygląda według Kardeca - ok rozumiem :D

I tu już popełniasz pierwszy błąd jaki popełniają osoby nie znające spirytyzmu. Kardec był tylko pośrednikiem duchów wyższych, który spisał te dzieła i nie były one jego poglądem tylko tym, co miał przekazać. Księga Duchów składa się z rozmów z duchami z wielu seansów, które poskładał on w jedną książkę. Poza tym, wyższe duchy sprawowały piecze nad seansami, jak i budową samej książki, one powiedziały jak się ma nawet książka nazywać i pod jakim pseudonimem Hippolyte ma wydać dzieła dotyczące spirytyzmu.

Chwila, a kto uznał je za wyższe duchy, skąd ta ocena i powstała przez czyje pojmowanie?
danut

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi