danut pisze:A czy będzie można polemizować z Waszą filozofią bez żadnego odnoszenia się do ezoteryzmu, okultyzmu, ufologizmu, itp. czy też nie? Spirytyzm jest ponoć otwarty na poznanie i nową wiedzę z tej dziedziny.
Zbyszek pisze:Za pozwoleniem Administratora Forum i z jego pomoca, dzial ten pragne przeznaczyc tylko dla osob, ktore chca poglebic swoja wiedze na temat Spirytyzmu.Do odpowiedzi w nim zapraszam tylko osoby, ktore maja wystarczajaca wiedze na temat naszej filozofii Spirytystycznej

danut pisze:Od lat badam zjawiska nadnaturalne, miałam wgląd w inne światy i jest to zgodne ze spirytyzmem pomimo, że nie należę do żadnej organizacji, ja zapytałam, czy można polemizować z filozofią tu wiodącą czyli tą Kardeca, czy nie, dlatego że moja filozofia którą sobie wypracowałam nie jest z nią zgodna.

Pawełek pisze:No to miałaś przecież odpowiedź. Przekazujemy w tym temacie tylko informacje zgodne ze spirytyzmem Kardeca, które można znaleźć w jego podstawowych dziełach, czyste konkrety: co i jak wygląda.
Jeśli chcesz polemizować i dokonywać porównać to załóż inny temat

danut pisze:Co i jak wygląda według Kardeca - ok rozumiem

Pawełek pisze:danut pisze:Co i jak wygląda według Kardeca - ok rozumiem
I tu już popełniasz pierwszy błąd jaki popełniają osoby nie znające spirytyzmu. Kardec był tylko pośrednikiem duchów wyższych, który spisał te dzieła i nie były one jego poglądem tylko tym, co miał przekazać. Księga Duchów składa się z rozmów z duchami z wielu seansów, które poskładał on w jedną książkę. Poza tym, wyższe duchy sprawowały piecze nad seansami, jak i budową samej książki, one powiedziały jak się ma nawet książka nazywać i pod jakim pseudonimem Hippolyte ma wydać dzieła dotyczące spirytyzmu.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości