religia

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

religia

Postautor: UggaE » 08 kwie 2016, 13:58

Jeżeli wierzymy w boga czyni nas to poniekad wyznawcami religi katolickiej w ktorej ukazywany jest szatan w ktorego istnienie tez wierzymy i tu nasowa sie moje pytanie czy jezeli wierzymy w istnienie szatana czy nie czyni nas to w pewnego rodzaju wyznawcami szatanizmu? A jezeli tak to dlaczego kosciol bylby przeciwko takiemu wyznaniu jezeli jedno wywodzilo by sie z drugiego? I jezeli bog "rzadzi" w niebie, szatan w piekle to kto panuje nad czyscem? Osobiscie podchodze do tego sceptycznie bo zostalem wychowany w wierze katolikiej ale mam mieszane uczucia jezeli istnieje jeden bog czy jest ich wielu i czy powyzszy wypadek nie sprawia wrazenia jakby szatan tez bylby bogiem samym w sobie wiec istnienie wielu bogow tez moze byc niewykluczone?
P. s. jezeli urazilem czyjes uczucia religije to nie mialem takiego zamiaru a kieruje mna jedynie czysta ciekawosc i zdobywanie wiedzy.
UggaE

Re: religia

Postautor: arystoklesa » 08 kwie 2016, 15:07

Źle postawiłeś pytania, wyszedłeś od niespójnych i niejasnych założeń.
Po pierwsze:
Jeżeli wierzymy w boga czyni nas to poniekad wyznawcami religi katolickiej

To absolutna nieprawda, nawet nie wiem, jak można dojść do takiego wniosku?
Po drugie:
szatan w ktorego istnienie tez wierzymy i tu nasowa sie moje pytanie czy jezeli wierzymy w istnienie szatana czy nie czyni nas to w pewnego rodzaju wyznawcami szatanizmu?

Wiara a wyznawanie (kult) to nie to samo, mylisz pojęcia.
A jezeli tak to dlaczego kosciol bylby przeciwko takiemu wyznaniu jezeli jedno wywodzilo by sie z drugiego?

Wiara nie determinuje kultu. Nawet w Boga można wierzyć, ale nie znaczy to, że należy od razu hołdować Mu i praktykować cokolwiek na Jego cześć. Wiara w szatana według katolicyzmu prowadzi do czegoś zupełnie odwrotnego niż jego kult. Skoro wierzymy w niego i wiemy, jaki jest, jakie są jego własności, to tym bardziej gardzimy złem, bo wiemy, skąd pochodzi i jakie konsekwencje upodobanie w źle przyniesie tu, a jakie może przynieść i Tam.
I jezeli bog "rzadzi" w niebie, szatan w piekle to kto panuje nad czyscem?

Według teologii katolickiej Bóg rządzi wszędzie. Bóg rządzi także szatanem, a ten jako stworzenie Boże ma wolną wolę - wybrał zatem odwrót od Boga. Jego działania ograniczone są do tu i teraz, na Sądzie Ostatecznym i tak to Bóg podejmuje decyzje.
Po trzecie:
jezeli istnieje jeden bog czy jest ich wielu i czy powyzszy wypadek nie sprawia wrazenia jakby szatan tez bylby bogiem samym w sobie wiec istnienie wielu bogow tez moze byc niewykluczone?

Kolejny raz trudno zrozumieć, to są błędne założenia, a za nimi błędne wnioskowanie. Szatan jest upadłym aniołem, a jego działalność - jak wszystkich stworzeń Bożych - jest ograniczona. Boga nie.
arystoklesa

Postautor: Pawełek » 08 kwie 2016, 15:10

UggaE pisze:Jeżeli wierzymy w boga czyni nas to poniekad wyznawcami religi katolickiej

A kto tak powiedział? Wiara w Boga nie oznacza, że jest się wyznawcą danej religii. Można nie być członkiem żadnej religii, a w Boga wierzyć.

UggaE pisze:w ktorej ukazywany jest szatan w ktorego istnienie tez wierzymy i tu nasowa sie moje pytanie czy jezeli wierzymy w istnienie szatana czy nie czyni nas to w pewnego rodzaju wyznawcami szatanizmu?

Jeśli wierzysz, że jutro będzie padać deszcz, to czy czyni Cię to wyznawcą deszczu?

UggaE pisze:istnieje jeden bog czy jest ich wielu i czy powyzszy wypadek nie sprawia wrazenia jakby szatan tez bylby bogiem samym w sobie wiec istnienie wielu bogow tez moze byc niewykluczone?

Podejrzewam, że Bóg może być tylko jeden, bo inaczej nie byłby Bogiem.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 08 kwie 2016, 18:11

Jeżeli wierzymy w boga czyni nas to
poniekad wyznawcami religi
katolickiej

Poziom zaciemnienia katolickiego jest ogromny. Nie słyszałeś, że są inne religie wyznające boga, które wcale nie są katolicyzmem? Wiara w jednego boga to monoteizm, wiara w kilku bogów to politeizm. Możesz wierzyć, że istnieje szatan, ale za boga go uznawać nie musisz. Tak samo spirytyści wierzą, że Jezus istniał, ale w przeciwieństwie do katolików za boga go nie uznają.

Namieszałem?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Elfi » 11 kwie 2016, 16:26

UggaE pisze:Jeżeli wierzymy w boga czyni nas to poniekad wyznawcami religi katolickiej w ktorej ukazywany jest szatan w ktorego istnienie tez wierzymy i tu nasowa sie moje pytanie czy jezeli wierzymy w istnienie szatana czy nie czyni nas to w pewnego rodzaju wyznawcami szatanizmu?

Idąc Twoim tokiem rozumowania to jesteśmy wyznawcami większości rzeczy na świecie :) Zobacz, uczysz się na lekcji fizyki, że istnieje coś takiego jak czarna dziura. Czy kiedykolwiek widziałeś czarną dziurę? Pewnie, że nie. Jednak wierzysz w to, że czarne dziury istnieją. Czy to znaczy, że jesteś wyznawcą czarnych dziur? Słowo wierzyć to po prostu uznawać, że coś istnieje, nie mając na to 100% dowodów. Ty natomiast piszesz o wierze połączonej z kultem, a to co innego.
Awatar użytkownika
Elfi

Postautor: maja10 » 05 lip 2016, 18:06

UggaE pisze:Jeżeli wierzymy w boga czyni nas to poniekad wyznawcami religi katolickiej w ktorej ukazywany jest szatan w ktorego istnienie tez wierzymy i tu nasowa sie moje pytanie czy jezeli wierzymy w istnienie szatana czy nie czyni nas to w pewnego rodzaju wyznawcami szatanizmu? A jezeli tak to dlaczego kosciol bylby przeciwko takiemu wyznaniu jezeli jedno wywodzilo by sie z drugiego? I jezeli bog "rzadzi" w niebie, szatan w piekle to kto panuje nad czyscem? Osobiscie podchodze do tego sceptycznie bo zostalem wychowany w wierze katolikiej ale mam mieszane uczucia jezeli istnieje jeden bog czy jest ich wielu i czy powyzszy wypadek nie sprawia wrazenia jakby szatan tez bylby bogiem samym w sobie wiec istnienie wielu bogow tez moze byc niewykluczone?
P. s. jezeli urazilem czyjes uczucia religije to nie mialem takiego zamiaru a kieruje mna jedynie czysta ciekawosc i zdobywanie wiedzy.

Wiara to wierne naśladowanie Jezusa Zbawiciela, katolicy nie naśladują Jezusa Zbawiciela, tylko kontynuują pogańskie zwyczaje.
maja10

Postautor: fruwla » 05 lip 2016, 18:17

maja10 pisze:
Wiara to wierne naśladowanie Jezusa Zbawiciela, katolicy nie naśladują Jezusa Zbawiciela, tylko kontynuują pogańskie zwyczaje.

Nasladowanie w czym ?
Maja, czy mozesz mi podac pare przykladow.
I jesli moge prosic, to wlasnymi slowami :)
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: OneNight » 05 lip 2016, 18:40

Wiara to wierne naśladowanie

Wiara to uznanie czegoś za fakt bez zobaczenia dowodów. Wierne naśladowanie to po prostu małpowanie.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: maja10 » 05 lip 2016, 19:00

fruwla pisze:
maja10 pisze:

Nasladowanie w czym ?

Wierne naśladowanie Jezusa Zbawiciela w miłości, pokorze i cierpieniu.
maja10

Postautor: fruwla » 05 lip 2016, 19:09

maja10 pisze:
fruwla pisze:
maja10 pisze:

Nasladowanie w czym ?

Wierne naśladowanie Jezusa Zbawiciela w miłości, pokorze i cierpieniu.

Ale przeciez Jezus nie cierpial cale zycie, a pozatym zbyt pokorny tez nie byl, wprost przeciwnie -
byl rebeliantem, jak na tamtejsze czasy ;)
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi