spirytyzm a patriotyzm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

spirytyzm a patriotyzm

Postautor: atalia » 28 kwie 2010, 10:51

W zwiazku z niedawnymi tragicznymi wydarzeniami w naszym kraju nasuwa mi się parę pytan:
1.Jak patriotyzm jest postrzegany w teorii spirytystycznej w kontekście wielości wcielen,przypuszczalnie w przeróżnych nacjach,
2.Czy patriotyzm jest wartościa,którą nalezy pielęgnowac,biorac pod uwage powyzsze.
3.Czy oddanie własnego życia w obronie ojczyzny jest w świecie ducha uważane za wartośc dodatnią,czy wrecz przeciwnie,biorąc pod uwagę możliwość pozbawienia życia innych ludzi w walce.
Podsumowując-jeśli naszą prawdziwą ojczyzną jest domena duchowa,czy nasza ziemska ojczyzna ma jakiekolwiek znaczenie w rozwoju ducha?
atalia
spirytystka
spirytystka

Re: spirytyzm a patriotyzm

Postautor: konrad » 28 kwie 2010, 13:40

Wydaje mi się, że warto na samym początku zacząć od definicji tego, czym jest patriotyzm. Często ludzie mylą go z ksenofobią. W każdym razie dla mnie jest to po prostu miłość do własnego kraju i do rodaków, która nie wyklucza miłości do innych nacji ;)

Generalnie Duchy chyba nigdy wprost nie powiedzą, czy patriotyzm jest dobry czy nie, gdyż zazwyczaj unikają podobnego wartościowania. Wszystko bowiem zależy od intencji, które kierują daną osobą.

Aby jednak odpowiedzieć na pytania, które zadałaś:

1) Generalnie teoria reinkarnacji pokazuje nam, że jesteśmy większymi kosmopolitami niż nam mogłoby się wydawać. Praktyka jednak jest taka, że wbrew temu, co myślą niektórzy, ludzie nie rodzą się w różnych krajach w każdym wcieleniu. Najczęściej trzymamy się jednego miejsca, jednej rodziny, choć oczywiście wyjątków jest sporo (może do nich dochodzić z naszej woli, na zasadzie próby albo kary - w sumie bowiem zawsze dobrze jest zobaczyć coś nowego, by się rozwijać). Wynika stąd jednak, że pojęcie ojczyzny jest czymś bardzo względnym, gdyż jest przyporządkowane do konkretnego wcielenia, ewentualnie kilku wcieleń. Tak naprawdę naszą prawdziwą ojczyzną jest świat Duchów, w którym nie ma granic.
Jest jednak czymś normalnym to, że Duchy lubią łączyć się w grupy, w których czują się najlepiej. Działa to w skali mikro i makro. Duchy żyjące z nami jako członkowie naszej rodziny są bardzo często Duchami z nami zaprzyjaźnionymi od dawna, podobnie też jeśli chodzi o naszych rodaków, choć tu oczywiście nie ma już tak silnej więzi.

2) Jeśli patriotyzm prowadzi do miłosierdzia, jest wartością, którą warto pielęgnować. Gdy jednak prowadzi do podziałów, taką nie jest. Jeśli więc kochamy ojczyznę, ale nie wykluczamy miłości do innych krajów, które możemy miłować równie wielką miłością, jeśli chcemy się ojczyźnie, a przede wszystkim żyjącym w niej ludziom, jakoś przysłużyć, to jest to ogromna wartość. Gdy wspominamy tych, którzy dla niej się poświęcili, modlimy się dla niej, to jest to oczywiście coś dobrego. Jeśli jednak skupiamy się na tym, by faworyzować naszych rodaków, by czynić z patriotyzmu narzędzie podziałów, nie ma w tym oczywiście nic dobrego...

3) Zabijanie ludzi jest czymś złym i świadczy o naszej niższości. Ziemia i ludzie ewoluują w tą stronę, by tego typu nieprzyjemności uniknąć. Zauważmy, że już w XX wieku pełno było przykładów "bezkrwawej" walki, której przykład dał chociażby Gandhi, a także niektóre kraje bloku komunistycznego, w których do rewolucji doszło w sposób łagodny i kompromisowy. Myślę, że są lepsze pomysły, by przysłużyć się ojczyźnie niż to, by za nią oddać życie. Zawsze trzeba jednak patrzeć na to, jaka intencja przyświeca ludziom, którzy o ojczyznę walczą: czy jedynie chęć udowodnienia, że "my" jesteśmy lepsi niż "oni", czy może ochrona naszych rodaków przed jakimś zbrodniczym systemem? W tym pierwszym przypadku takie działanie jest złem, w tym drugim ma oczywiście sens, przy czym zawsze trzeba starać się, by walczyć miłością i pokojem, a nie ogniem i mieczem.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 28 kwie 2010, 17:13

Dziękuję za wyczerpująca odpowiedź.Wydaje mi się,że w tych wszystkich rozważaniach na temat ziemskiej i duchowej ojczyzny,która jest naszym prawdziwym,wiecznym domem, waznym jest,by w czasie inkarnacji usilnie pracowac na rzecz tej ziemskiej,gdyż jest to jedno z zadan do wykonania tu i teraz.
Praca dla ojczyzny jest zarazem pracą na rzecz zamieszkujących ją ludzi,zatem jest aktem miłosierdzia-no,nie wiem ,może to za wiele powiedziane.W każdym razie, będąc dobrym człowiekiem,powinno sie zarazem być dobrym obywatelem.Niektórzy ludzie uważaja,że oszustwo podatkowe nie jest czynem nagannym,ponieważ nie okrada się konkretnej osoby,tylko anonimowe panstwo,tak jakby nie było to jednym i tym samym.

Ależ popadłam we wzniosły nastrój.Cóż,takie są moje poglądy-wiem,że jestem tu tylko chwilowo,ale nie czuję sie zwolniona od kochania ziemskiej ojczyzny,jakkolwiek patetycznie by to nie brzmiało.

Szukałąm czegoś na ten temat u Kardeca,ale niczego nie znalazłam.Może ktoś natknął się na cos w tym temacie?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Adeptus » 05 maja 2010, 19:36

atalia pisze: 1.Jak patriotyzm jest postrzegany w teorii spirytystycznej w kontekście wielości wcielen,przypuszczalnie w przeróżnych nacjach,
Nijak.

2.Czy patriotyzm jest wartościa,którą nalezy pielęgnowac,biorac pod uwage powyzsze.
Umierać za coś co nie istnieje. To bez znaczenia.

3.Czy oddanie własnego życia w obronie ojczyzny jest w świecie ducha uważane za wartośc dodatnią,czy wrecz przeciwnie,biorąc pod uwagę możliwość pozbawienia życia innych ludzi w walce.
Bez znaczenia, czy się umiera za ojczyznę, czyjeś poglądy czy za puszkę piwa. Ważne jest twoje wnętrze, jak to spostrzega umierająca osoba, jaka ona była etc.

Podsumowując-jeśli naszą prawdziwą ojczyzną jest domena duchowa,czy nasza ziemska ojczyzna ma jakiekolwiek znaczenie w rozwoju ducha?
Nie.
Awatar użytkownika
Adeptus

Postautor: atalia » 05 maja 2010, 20:31

Dziękuję,Adeptusie,za światłe uwagi,bez nich byłabym ciemna jak tabaka w rogu.Szczególnej iluminacji doznałąm przy odpowiedziach..."nijak"tudziez "to bez znaczenia" :shock:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Leszek » 05 maja 2010, 20:34

Adeptus cała masa argumentów tryska z Twojego posta. Ogarnij się i nie spamuj.

O patriotyzmie dużo można mówić, ale przejawia się on głównie w sytuacjach kryzysowych. Tak więc takie sytuacje zapewne trzeba by rozważać, czyli:
-wojnę
-klęski żywiołowe
-kryzys
A o tych aspektach Kardec już pisze w KD ;)

ad.1 Wydaje mi się że człowiek powinien służyć ojczyźnie w której się urodził, jeśli duch już któreś wcielenie z kolei spędza w danym kraju to przywiązanie może być silniejsze. Tak jak pisał Konrad, zazwyczaj duchy co wcielenie nie zmieniają kraju, gdyż jednak jakaś chęć kontynuacji danego "wątku" istnieje. Ja bym powiedział, że patriotyzm to jest coś z czym się rodzi, lecz także coś co można wpoić swojemu dziecku.

ad2. Patriotyzm to nic złego, więc dlaczego miałoby się go nie pielęgnować.

ad3. Oddawanie życia za ojczyznę, znaczy tyle co obrona przed najeźdźcą, tak więc jest to przypadek obrony koniecznej, opisanej w KD. Inne sytuacje, np. agresywna wojna dla swojego kraju już pozytywem nie jest.
Miłość, Prawda, Pokój, Nie Krzywdzenie, Właściwe Postępowanie
Leszek

Postautor: atalia » 05 maja 2010, 20:41

Tak,to bardzo rozsadne.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Adeptus » 05 maja 2010, 21:57

To nie jest spam. Prawda nie jest zawiła lecz prosta. Pisanie zawiłe świadczy o braku profesjonalizmu.

Kraj/państwo to kreacja istnieje tylko w waszych umysłach. Tworzy podziały i szerzy zawiść. Patriotyzm to chęć krzywdzenia innych ludzi w imię kreski na mapie.
Awatar użytkownika
Adeptus

Postautor: cthulhu87 » 05 maja 2010, 22:12

Uwielbiasz wszystko kontestować i wszystko wydaje ci się proste. A jednak takie nie jest. Powiedz, dlaczego masz taką postawę wobec życia?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: konrad » 06 maja 2010, 00:45

Adeptus pisze:atalia napisał(a):
1.Jak patriotyzm jest postrzegany w teorii spirytystycznej w kontekście wielości wcielen,przypuszczalnie w przeróżnych nacjach,
Nijak.

Wydaje mi się, że nie znasz jeszcze na tyle filozofii spirytystycznej, by wypowiedzieć się tu tak kategorycznie. O wiele lepiej byłoby napisać "Nie wiem" albo "W książkach spirytystycznych, które przeczytałem, nic na ten temat nie znalazłem"... Spirytyzm jest dość obszerną dziedziną, więc chyba nikt na świecie nie mógłby wypowiedzieć się aż tak kategorycznie.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi