Kosmos, inne światy, istoty

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Szukam pomocy!

Postautor: danut » 03 kwie 2016, 23:22

Pawełek pisze:
philosophus pisze:Okej, rozpętuję wojnę atomową, łamiąc ludzkie prawo i wybijam wszystkich ludzi i całe życie na Ziemi - co dalej z reinkarnacją? ;)

A co ma być? Nic, dalej będziesz się wcielał :)

A gdzie, skoro Ziemia się rozleci od tych wybuchów lub klimat i warunki na niej staną się niedogodne do życia?
danut

Postautor: Pawełek » 03 kwie 2016, 23:24

philosophus pisze:W co?

W ciało fizyczne ;)

danut pisze:A gdzie, skoro Ziemia się rozleci od tych wybuchów lub klimat i warunki na niej staną się niedogodne do życia?

A kto powiedział, że ma się odrodzić na ziemi? :) Jest wiele światów.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 03 kwie 2016, 23:28

Pawełek pisze:
philosophus pisze:W co?

W ciało fizyczne ;)

danut pisze:A gdzie, skoro Ziemia się rozleci od tych wybuchów lub klimat i warunki na niej staną się niedogodne do życia?

A kto powiedział, że ma się odrodzić na ziemi? :) Jest wiele światów.

O to mi chodziło :) , choć niektórzy tak mocno trzymają się tej ziemskiej rzeczywistości, że poza nią nic innego nie dostrzegają, tak prowadzi np. Tybetańska księga umarłych byleby tylko wrócić tu na tę Ziemię i w tę samą rzeczywistość... zatrzymaj się nad jej tekstem i po swojemu go przemyśl.
danut

Postautor: philosophus » 03 kwie 2016, 23:33

Pawełek pisze:A kto powiedział, że ma się odrodzić na ziemi? :) Jest wiele światów.

Tak też myślałem, że w tę stronę pójdziecie.
Zatem, nazwa światu i opis istot je zamieszkujących.
Podajcie tez współrzędne.
Awatar użytkownika
philosophus

Postautor: Pawełek » 03 kwie 2016, 23:38

philosophus pisze:
Pawełek pisze:A kto powiedział, że ma się odrodzić na ziemi? :) Jest wiele światów.

Chciałbyś mieć wszystko na tacy, co? ;)

Z tego co pamiętam, to z przekazów które tłumaczył Pablo, to najbliższy inny świat znajduje się na Jowiszu, które zamieszkują je istoty bardziej rozwinięte od nas, które są bardziej eteryczne niż my. Są rzekomo na poziomie, na którym my znajdziemy się dopiero za jakieś 500 lat.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 03 kwie 2016, 23:39

philosophus pisze:

Spójrz na wszechświat, w otchłanie kosmosu, na układy słoneczne kształtujące się w taki sam sposób jak nasz, na niepoliczone ilości słońc i księżyców i nowych ziem, odkryto ich już sporo. Jedne wyglądają tak jak na początku nasza planeta kiedy się ona stwarzała i przysposabiała do zamieszkania na niej ludzi, inne już dawno umarły.. :) Po co Ci szukać jakichś zupełnie niezwiązanych z człowieczeństwem istot? Skoro wszystko odradza się w sposób fraktalny?
danut

Postautor: philosophus » 03 kwie 2016, 23:47

Pawełek pisze:
philosophus pisze:

Chciałbyś mieć wszystko na tacy, co? ;)

Z tego co pamiętam, to z przekazów które tłumaczył Pablo, to najbliższy inny świat znajduje się na Jowiszu, które zamieszkują je istoty bardziej rozwinięte od nas, które są bardziej eteryczne niż my. Są rzekomo na poziomie, na którym my znajdziemy się dopiero za jakieś 500 lat.

Musza być bardzo eteryczne jeśli wytrzymują takie ciśnienie. :)
Dobra, tu nie dojdziemy do porozumienia, bo zaczyna się fantastyka...i Pablo...

danut pisze:Spójrz na wszechświat, w otchłanie kosmosu, na układy słoneczne kształtujące się w taki sam sposób jak nasz, na niepoliczone ilości słońc i księżyców i nowych ziem, odkryto ich już sporo. Jedne wyglądają tak jak na początku nasza planeta kiedy się ona stwarzała i przysposabiała do zamieszkania na niej ludzi, inne już dawno umarły.. :) Po co Ci szukać jakichś zupełnie niezwiązanych z człowieczeństwem istot? Skoro wszystko odradza się w sposób fraktalny?

Co innego, prawdopodobieństwo wynikające z wymiaru fraktalnego - a co innego mówienie, że tak jest na 100%, jak tutaj.
Awatar użytkownika
philosophus

Postautor: Pawełek » 03 kwie 2016, 23:49

philosophus pisze:Co innego, prawdopodobieństwo wynikające z wymiaru fraktalnego - a co innego mówienie, że tak jest na 100%, jak tutaj.

Bez obrazy, ale trzeba być naprawdę niesamowitym egoistą i ignorantem myśląc, że w tym nieskończonym wszechświecie tylko my "żyjemy" :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: philosophus » 03 kwie 2016, 23:57

Między zakładaniem, że jest inne (daleko bardziej zaawansowane życie niż bakterie), a twierdzeniem, że ja wiem na pewno, jest różnica.

Egoizm?
A co to ja komu zabraniam żyć w układzie Zeta-Reticuli?
Podatki zbieram?
Hehe... to nie egoizm, to racjonalizm i brzytwa Ockhama.

Dla mnie to sobie mogą żyć istoty w każdej galaktyce, albo w ogóle może ich nie być.
Nie mam tu żadnego ciśnienia.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2016, 23:58 przez philosophus, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
philosophus

Postautor: danut » 03 kwie 2016, 23:58

Na sto procent nie może być tak jak tutaj każda rzeczywistość rożni się od siebie jakimś szczegółem nawet bliźniacy jednojajowi nie są identyczni. Fraktale to twory matematyczne i cechuje ich samo- podobieństwo bez względu na skalę, w której je obserwujemy, "tj. mały fragment fraktala jest do złudzenia podobny do całości, a wycinek z tego fragmentu jest podobny i do poprzedniego większego fragmentu, i do całości. I tak w nieskończoność." Do tego potrzeba spojrzeć na sprawę dylatacji czasu w kosmosie i zdać sobie sprawę z naszego tu punktu odniesienia z jakiego kosmos obserwujemy.
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi