Ciekawi mnie taka rzecz:na jakiej podstawie twierdzisz,iż ..."Jezus przyszedł nie odwołać prawo ,ale je wypełnić"-przydałby się tu jakiś cytat.
Uscislijmy:czy mówiac prawo masz na myśli Stary Testament ?

`(17) Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. (18) Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni.``
Ewangelia według Mateusza 5/17, 18 – Biblia Tysiąclecia

Hehe. Dobre. ST i NT to jedność. Nie możesz uznawać NT i odrzucać ST. Jezus nie przybył nic ulepszać, ale wypełnić pismo oraz zebrać i ocalić owce, które poginęły z domu Izraela.konrad pisze:`(17) Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. (18) Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni.``
Ewangelia według Mateusza 5/17, 18 – Biblia Tysiąclecia
Chodzi tu o to, że Jezus miał na celu nie zniszczenie dominującej wówczas religii, ale sprawienie, by stała się jeszcze lepsza. Z tego też powodu katolicy wciąż odwołują się do Starego Testamentu, który z Nowym równać się nie może.
Czyli spirytyzm to takie chrześcijaństwo, tak?Zgodnie z tym, co napisane w I Rozdziale "Ewangelii według spirytyzmu", spirytyzm też pojawia się, nie aby zniszczyć chrześcijaństwo, ale by je uzupełnić. O wiele bardziej warto przecież budować niż niszczyć.
Bzdura. Czy myślisz, że w czasach Jezusa nie kamienowano osób parających się czarami?cthulhu87 pisze:Adeptus, zakazy, które przytaczasz, odnosza się wyłącznie do określonej sytuacji historycznej. Żydzi zabiegali o odrębność kulturową i musieli uwolnić się od zwyczajów, które przyjęli w Egipcie. Dlatego potępia się tu wywoływanie duchów.
Piękna manipulacja, ale cóż człowiek nie zrobi, aby usprawiedliwić swoje grzechy?Jeśli masz jakiekolwiek chęci poznawcze w tym kierunku i chcesz poznać stanowisko spirytystów w tej sprawie, bardzo polecam lekturę:
http://www.portal.spirytyzm.pl/index.ph ... &Itemid=61
Jak to nie?Nowy Testament ma tu zresztą znaczenie kluczowe, bo odnosi się nie tylko do Żydów jako narodu wybranego.
Jezus nie zmienił prawa. Nie musiał trąbić i powtarzać w kółko Prawa, bo uczeni w Piśmie, z którymi dyskutował, doskonale je znali. Czy Jezus wywołał Eliasza?Jezus w NT nie zakazuje kontaktów z duchami, sam zresztą rozmawia z Eliaszem.
Ładna nadinterpretacja.Nadto w NT mamy powiedziane wręcz, żeby Duchy badać:
1 Jana 4:1 Umiłowani, nie każdemu duchowi wierzcie, lecz badajcie duchy, czy są z Boga, gdyż wielu fałszywych proroków wyszło na ten świat.
2 Po tym poznawajcie Ducha Bożego: Wszelki duch, który wyznaje, że Jezus Chrystus przyszedł w ciele, z Boga jest.
3 Wszelki zaś duch, który nie wyznaje, że Jezus Chrystus przyszedł w ciele, nie jest z Boga. Jest to duch antychrysta, o którym słyszeliście, że ma przyjść, i teraz już jest na świecie.
Słowa powyższe odnoszą się również do analizy komunikatów od Duchów, jakich dokonują spirytyści. Duchy wyższe zawsze z pełnym autorytetem wypowiadaja się o Chrystusie, który powinien stanowić autorytet moralny nie tylko dla chrześcijan, ale i dla całej ludzkości.
Nie jestem przeciwny, to nie moje sumienie. Sami jesteście obdarzeni wolną wolą i sami decydujecie o swoim życiu. Nie wnikam w wasze praktyki, ale piszę jak jest.Rozumiem, że przeciwnicy spirytyzm lubują się w wyrywkowym cytowaniu ksiąg Starego Testamentu, z celowym pominięciem kontekstu historycznego bądź jego niezrozumieniem. Przy okazji zobaczmy resztę zapisów z Księgi Kapłańskiej, żeby naświetlić wyraźnie, że nie jest to prawo uniwersalne, lecz odnosi się do praktyk Żydów:
Wszystkie mają pozostać. Takie jest Prawo, ale to jest dyskusja o spirytyzmie więc podałem tylko cytaty związane ze spirytyzmem.Oto kilka następnych zakazów i nakazów, które towarzyszą tym o wywoływaniu duchów (nawiasem mówiąc, ciekaw jestem dlaczego traktuje się je wybiórczo: te o duchach oczywiście maja zostać, pozostałe nie... bardzo interesujące, może ktoś to logicznie wytłumaczy?)
Kapłańska 20, 18 Jeżeli kto obcuje cieleśnie z kobietą mającą miesięczne krwawienie i odsłoni jej nagość, obnaża źródło jej [krwi], a ona też odsłoni źródło swojej krwi, to oboje będą wyłączeni spośród swojego ludu.
Powtórzonego prawa 13, 13 Jeśli usłyszysz w jednym z miast, które Pan, Bóg twój, daje ci na mieszkanie, 14 że wyszli spośród ciebie ludzie przewrotni i uwodzą mieszkańców swego miasta mówiąc: «Chodźmy, służmy obcym bogom!», których nie znacie - 15 przeprowadzisz dochodzenia, zbadasz, spytasz, czy to prawda. Jeśli okaże się prawdą, że taką obrzydliwość popełniono pośród ciebie, 16 mieszkańców tego miasta wybijesz ostrzem miecza, a samo miasto razem ze zwierzętami obłożysz klątwą. 17 Cały swój łup zgromadzisz na środku placu i spalisz ogniem - miasto i cały łup jako ofiarę ku czci Pana, Boga twego. Zostanie ono wiecznym zwaliskiem, już go nie odbudujesz.
11 Jeśli jednak człowiek z nienawiści do swego bliźniego czatował na niego, powstał przeciw niemu, uderzył go śmiertelnie, tak iż tamten umarł, i potem uciekł do jednego z tych miast, 12 starsi tego miasta poślą po niego, zabiorą go stamtąd i oddadzą w ręce mściciela krwi, by umarł. 13 Nie zlituje się nad nim twoje oko, usuniesz spośród Izraela [przelanie] krwi niewinnego, by ci się dobrze powodziło.
21 Twe oko nie będzie miało litości. Życie za życie, oko za oko, ząb za ząb, ręka za rękę, noga za nogę*

Ja to rozumiem to tak że zabrania się ludziom wywoływania duchów gdyż mogliby poznać prawdę o zaświatach, reinkarnacji i Bogu, całkiem inną od tej która głoszą kapłani a wtedy doszłoby do utraty władzy przez kapłaństwo..Kapłańska 20:27 Jeżeli jaki mężczyzna albo jaka kobieta będą wywoływać duchy albo wróżyć, będą ukarani śmiercią. Kamieniami zabijecie ich. Sami ściągnęli śmierć na siebie.
atalia, już wcześniej ukazałaś swoją znajomość Pisma. Więc nie rozczarował mnie ten post. Jezus nie nauczał niczego sprzecznego z ST. Przykazanie miłości pochodzi z ST, nakaz przebaczania pochodzi z ST. Jezus nie walczył z Prawem, ale z tradycją, która przesłoniła Prawo.atalia pisze:Jezeli miałabym wierzyć w starotestamentowego Boga,to ja z takiego Boga rezygnuję.Zemsta,odwet,oko za oko-czy tego nauczał Chrystus ?
Uważam,że prawo to ustanowili ludzie,a nie Bog,w celu utrzymania ludności w strachu i posłuszenstwie.Nauki Jezusa Chrystusa,mówiące o miłości,przebaczaniu i odpuszczaniu win były w owym czasie tak rewolucyjne,iż on sam (po to aby być w ogóle wysłuchanym)musiał używać języka zrozumiałego dla ogólu i poruszac się w ówczesnych realiach.Proby negowania obowiazujacych praw na pewno zakończyłyby się Jego natychmiastowym zgładzeniem,a zatem nie mógłby On kontynuować swojej misji.
Czy Jezus nawoływał do zniszczenia całego miasta i wymordowania jego mieszkanców ,obojętnie z jakiego powdu ?
Czy Jezus nakazał swoim uczniom zemstę nad swoimi prześladowcami ?
Czy pierwsi chrześcijanie ,kierujący się Jego naukami,opierali się w sposób gwałtony swoim katom ?
Myślę,że odpowiedzi na te pytania są oczywiste.
Bóg ST jest Bogiem zemsty,pytaniem jest,czy takim uczynili Go ludzie dla swoich partykularnych celów.
Nie było aż tak źle z nią. Ludzie chuczą, że zmieniona przez te 2000 lat, lecz zwoje odnalezione w Qumran ukazują, że zmiany są żadne. ST nie zmienił się w cale. NT to trochę inna historia.Leszek pisze:Jeśli ktoś przytacza biblię i swoje argumenty opiera na biblii to jest w błędzie już od samego początku. Biblia została napisana przez ludzi, dla ludzi. Niestety na przestrzeni tych lat była niemiłosiernie modyfikowana, krojona, składana i jeszcze raz cenzurowana.
Bóg jest przede wszystkim sprawiedliwy.ST w ogóle ma się nijak do NT, same sprzeczności, np. sama postać Boga, tak jak wspomniała Atalia, w ST jest to Bóg zemsty, Bóg stronniczy i żądny krwi. W NT to już Bóg miłosierny i kochający. Coś tu nie gra, o ile wiem Bóg jest niezmienny i doskonały więc skąd takie wahania nastrojów.
Każdy kto wierzy w to, że Jezus Chrystus jest Synem Boga, wypełnia jego słowa i naśladuje Go, ten należy do narodu wybranego.Adeptus jeśli nie jesteś żydem to nie jesteś wśród narodu wybranego, zasmucę Cię.. a ponoć wobec Boga wszyscy są równi, ale widocznie według żydów są równi i równiejsi. Czysta propaganda, MY jesteśmy wybrańcami Boga więc lepiej nas nie atakujcie, poczytajcie księgi mojżeszowe to się dowiecie do czego jest zdolny nasz Bóg. Na tej zasadzie to działało.
Wszelki zaś duch, który nie wyznaje, że Jezus Chrystus przyszedł w ciele, nie jest z Boga. Jest to duch antychrysta, o którym słyszeliście, że ma przyjść, i teraz już jest na świecie.Ja bym w ogóle nie podejmował polemiki z osobą która przytacza cytaty z biblii(poza tym które wydanie jest PRAWDZIWE?). Kiedyś jeszcze wierzyłem w tą biblię bo jednak parę przydatnych rzeczy tam można znaleźć ale jednak większość jest przekłamana, po to by usidlić ludzi w rękach kościoła. Rozumienie biblii zależy od jej interpretacji a interpretacji jest tyle co ludzi na tym świecie, Księga Duchów przynajmniej nie pozostawia miejsca na niedomówienia.
Bóg zna wszystkie duchy pałętające się po wszechświecie i doskonale wie, że żadnej korzyści człowiekowi ich wiedza nie przyniesie. Ludzie stają się niewolnikami tych zwodniczych duchów, zaczynają bluźnić i plugawić wszystko co święte. Przykład takiej osoby właśnie zaprezentowałeś. Uwierzyłeś Kłamcy.Dam wam przykład:Ja to rozumiem to tak że zabrania się ludziom wywoływania duchów gdyż mogliby poznać prawdę o zaświatach, reinkarnacji i Bogu, całkiem inną od tej która głoszą kapłani a wtedy doszłoby do utraty władzy przez kapłaństwo..Kapłańska 20:27 Jeżeli jaki mężczyzna albo jaka kobieta będą wywoływać duchy albo wróżyć, będą ukarani śmiercią. Kamieniami zabijecie ich. Sami ściągnęli śmierć na siebie.

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości