Jakość życia nowej istoty na Ziemi w kwestii odpowiedzial...

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Jakość życia nowej istoty na Ziemi w kwestii odpowiedzia

Postautor: cthulhu87 » 01 mar 2016, 23:58

We wszystkim się z Platonem zgadzasz?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 02 mar 2016, 00:02

Dodalem jedno zdanie do poprzedniego postu. Co do Twojego pytania to nie przeczytałem wszystkiego co Platon przekazał nawet nie wiem czy połowę bo mi to nie potrzebne ;) a co do tego z czym się nie zgadzam to na przykład to, że kobiety to gorsza płeć.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: cthulhu87 » 02 mar 2016, 00:14

Dobrze, fanatykiem może (?) nie jesteś, skoro w kwestii kobiet się nie zgadzasz, ale czemu chciałbyś, aby państwo ingerowało w to czy ktoś ma się rodzić, czy też nie? Spójrz na rozwój społeczeństw: biednemu i upośledzonemu pod każdym względem środowisku agrarnemu zawsze towarzyszy ogromny przyrost naturalny, a społeczeństwom rozwiniętym technicznie i ekonomicznie zawsze towarzyszy niższy przyrost naturalny. To sami ludzie decydują, sami ludzie mądrzeją, ilość przechodzi w jakość - i to wszystko bez eugeniki ani kontroli ze strony państwowej biurokracji.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 02 mar 2016, 00:40

Dzięki temu fanatyzmowi troszkę mi oświeciłeś to jak ktoś błędnie może mnie postrzegać. Zaskoczyłeś mnie przyznam Ci, rzadko komu się to udaje, ale zostawmy to już ;). Nie jest rzeczywiście powiedziane, że z czasem nie będziemy mądrzejsi i lepsi ja tylko delikatnie chciałem głęboko podyskutować o tym czy dałoby to się już dziś zmienić. W ogóle to chciałbym, aby na forum ludzie przestali postrzegać mnie jako jakiegoś sekciarza Platońskiego bo tak zupełnie nie jest! Eh... ;). Dla mnie to jest piękne, że po ponad 2 tys. lat człowiek dochodzi do tego samego co on i to nie tylko w sprawach ludzkich, ale i metafizycznych przede wszystkim. A propos: On pisał, że będą się rodzić ludzie tacy jak ja - nazwał ich duszami filozofów. Tymi nielicznymi co mają pierwiastki władcze w duszy, ale pisał też, że oni wcale władzy nie chcą, jednak oni według niego byliby najlepszymi władcami, lub Ci którzy, by się zakochali w jakiś sposób w mądrości do której oni doszli. Wracając do tematu to nie chodzi tutaj o to, że jeden się rodzi, a drugi nie - bo rodzić mają się wszyscy. Sęk w tym, by twórcy ich byli odpowiedzialni za nich bo to oni tworzą życie ludzi na tej Ziemi. Czy byłbyś dumny jako jakiś tam wiesz ojciec ludzi, gdyby oni cierpieli w Twoim domu (na Ziemi)? Oczywiście, że nie dlatego Ty wraz z ich matką staralibyście się, aby im tu było dobrze, ilekolwiek by ich nie było bo wszyscy są waszymi dziećmi i żadne z nich nie zasługuje na brak przyjaźni, miłości, pracy, na odrzucenie. W ten sposób to my być może jesteśmy wszyscy odpowiedzialni za to, a nikt inny. Dlatego więc założyłem ten temat, aby tylko głęboko pomyśleć wraz z wami i przedyskutować to. Dziękuję Ci, że Ci się chciało.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pablo diaz » 02 mar 2016, 21:57

1Prawda1 pisze:.

Platon i ja pragniemy odpowiedzialności za ludzi, a nie tylko za wybranych ludzi.

Niektóre osoby mają duży wpływ na innych,jest to rodzaj uwodzenia,który wydaje się nie do odparcia,
może być to związane z religią,polityką,filozofią ,litraraturą itd.
Taki proces w spirytżmie nzywa się fascynacją,która może przeradzić się w procesy obsesyjne i która
w dużym stopniu hamuje rozwój ducha.
Takie zaślepienie wprowadza w nie możość określenia rzeczywistosci przez pryzmat własnych doswiadczeń duchowych
,większość wrazeń staje się iluzją i urojeniem. :)
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 02 mar 2016, 22:00

Pablo diaz pisze:
1Prawda1 pisze:.

Platon i ja pragniemy odpowiedzialności za ludzi, a nie tylko za wybranych ludzi.

Niektóre osoby mają duży wpływ na innych,jest to rodzaj uwodzenia,który wydaje się nie do odparcia,
może być to związane z religią,polityką,filozofią ,litraraturą itd.
Taki proces w spirytżmie nzywa się fascynacją,która może przeradzić się w procesy obsesyjne i która
w dużym stopniu hamuje rozwój ducha.
Takie zaślepienie wprowadza w nie możość określenia rzeczywistosci przez pryzmat własnych doswiadczeń duchowych
,większość wrazeń staje się iluzją i urojeniem. :)

Konkretny post i warty przemyślenia, popieram w stu procentach, na tym modelu żerują sekty.
danut

Postautor: 1Prawda1 » 02 mar 2016, 22:32

Aha czyli wpadnięcie na tak genialny pomysł jest złem. No cóż Platon pisał, że mnie ludzie nie zrozumieją. Uważam że porównywanie tego do sekt jest fascynacją do hejtowania która szkodzi duchowi.

Jak człowiek godny jest oceniać tego co wyszedł do światła skoro on sam jeszcze w jaskini siedzi? Pablo i danut proszę mi odpowiedzieć na to pytanie. Tylko nie argumentem ''on do żadnego światła nie wyszedł'' tylko argumentem logicznym który jest jeden: Nie zgodzimy się z tym bo nas jest wielu, my wolimy cienie bo tylko je uznajemy za prawdę, ktokolwiek myśli w sposób taki jak 1Prawda1 ten narazi się na wyśmianie. To proszę ocenić, czekam - a nie spieszyć się z krytyką bo cthulhu87 się już wczoraj za bardzo pospieszył, a później troszkę zwolnił. To naprawdę nie jest fer. Czekam na sprawiedliwą wypowiedź, a nie na własne wasze wizje tej sprawy.

Aha i co do iluzji to Platon jasno określa jak ja z resztą też, że ten Twój post Pablo został napisany w stanie iluzji bo jeszcze w cieniu. Żywa historia jaskini. Niesamowite. Oczywiście nie obrażaj się o to.

Dla ciekawych tego: http://www.forum.spirytyzm.pl/viewtopic.php?f=6&t=903&start=100
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 02 mar 2016, 23:02

Prawdo Platon pisał o Tobie? W którym momencie, gdzie? :shock: Czyjś genialny pomysł nie może być Twoim pomysłem, bo jeśli tak jest to wykonujesz jak robot za kogoś robotę, sam nie oceniasz i nie myślisz, zafascynowało Cię hasło i zostajesz porwany jego mocą.

A to zdanie jest już przegięciem i narzucaniem komuś tego co on ma robić i jak myśleć "Jak człowiek godny jest oceniać tego co wyszedł do światła skoro on sam jeszcze w jaskini siedzi?" To przecież Filozofia Platońska ma swoje korzenie omal w jaskini, jak po tylu wiekach wracać do niej i nadal jej się trzymać, nie rozwijać myśli, nie ewoluować? Karygodnym jest zabraniać ludziom myśleć i się rozwijać i oceniać ich, że nie są tego godni. Pragniesz odpowiedzialności za ludzi, jesteś nadczłowiekiem? Nie wystarcza Ci odpowiedzialność za samego siebie, za to chociażby co piszesz bez zastanowienia?
danut

Postautor: 1Prawda1 » 02 mar 2016, 23:06

To już jest nudne i smutne. Nie godny w tym sensie, że to jest tak jakby syty nie dawał jeść głodnemu tylko dlatego że syty nie rozumie o co temu głodnemu chodzi. Nie ma żadnego prawa oceniać go bo nie widzi świata tak jak on. Platon jasno (o boże jakie to już jest nudne) pisze, że TYLKO NIELICZNI WYCHODZĄ Z JASKINI I ONI BEDA WYSMIANI JAK WROCA DO JASKINI I ZE NIBY SIEBIE ZEPSULI TYM WYJSCIEM BO ONI SIE PRZYZWYCZAJAJA DO CIENI SKORO ZNOWU TAM SCHODZA. I PLATON PISZE JASNO ZE JAK MA ZACZAIĆ TEGO CO WYSZEDL KTOS KTO NIGDY NIE WYSZEDL NA ZEWNATRZ????????????????????????
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 02 mar 2016, 23:09

1Prawda1 pisze:To już jest nudne i smutne. Nie godny w tym sensie, że to jest tak jakby syty nie dawał jeść głodnemu tylko dlatego że syty nie rozumie o co temu głodnemu chodzi. Nie ma żadnego prawa oceniać go bo nie widzi świata tak jak on. Platon jasno (o boże jakie to już jest nudne) pisze, że TYLKO NIELICZNI WYCHODZĄ Z JASKINI I ONI BEDA WYSMIANI JAK WROCA DO JASKINI I ZE NIBY SIEBIE ZEPSULI TYM WYJSCIEM BO ONI SIE PRZYZWYCZAJAJA DO CIENI SKORO ZNOWU TAM SCHODZA. I PLATON PISZE JASNO ZE JAK MA ZACZAIĆ TEGO CO WYSZEDL KTOS KTO NIGDY NIE WYSZEDL NA ZEWNATRZ????????????????????????

Dlatego Ty nadal siedzisz w jaskini? :D
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi