Spirytyzm, dla kogo ?

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Re: Spirytyzm, dla kogo ?

Postautor: cthulhu87 » 15 paź 2015, 08:17

Hansel pisze: Ja do spirytyzmu doszedłem właśnie od tej strony. Co mnie przekonało?

Te wiarygodne badania zjawisk spirytystycznych wykonywali naukowcy (często z tego powodu tracąc swoją pozycję i stając się obiektem ataków) Nie jest możliwe aby w kontrolowanych warunkach, osoby o takim doświadczeniu uległy złudzeniom, a poza tym skoro nic nie zyskali głosząc swoje tezy (a raczej stracili) jest nieprawdopodobne, aby głosili swoje tezy z powodu innego niż poszukiwanie prawdy.

Nie wiem czy skłonisz w ten sposób zbyt wielu ateistów do zmiany zdania, ale ci nieliczni poszukujący, zaczną badać źródła tych informacji. To pierwszy krok do wiedzy i zrozumienia.

Tak samo Chrześcijanie dowodzą prawdziwości swojej religi: gdyby Jezus naprawdę nie Zmartwychwstał to Apostołowie nie poświęcili by życia dla głoszenia Ewagelii.

Nie sądzę, że tak samo - istnieje jednak różnica między relacjami, które różnią się w szczegółach (patrz opisy zmartwychwstania w Ewangeliach), a rezultatami specjalnie zorganizowanych spotkań, na których zjawiają się (zwykle) wykształceni badacze, które są też stenografowane i protokołowane, a także zestawiane z innymi, podobnymi doświadczeniami. Poza tym w przypadku chrześcijańskiego podania o zmartwychwstaniu Jezusa, mówimy jedynie o jednostkowym przypadku, natomiast w odniesieniu do kontaktów z duchami mamy do dyspozycji niezwykle obfity materiał.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 15 paź 2015, 13:31

Chyba rzeczywiście za bardzo to uprościłem...
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 26 paź 2015, 03:16

cthulhu87 pisze:Na pewno spirytyzm nie jest dla kogoś, kto chciałby innych nawracać
Bo wiedza o tym jak napradę wyglądają zaświaty jest zaszczytem na który nie wszyscy zasługują i dzielić można się nię tylko z tymki których uzna się tego godnymi...

Krzysztoff pisze:ja nie mam tego problemu , moja żona wszystkim mówi że ja jestem spirytystą - w ramach ciekawostki typu "urodził się pies z 2-ma głowami"
I jak ludzie na to reagują ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 05 lis 2015, 23:39

Luperci Faviani pisze:Warto opowiadać znajomym o spirytyznie tak "przy okazji", ale bez moralizatorstwa, a raczej można przedstawiać go jako ciekawostkę. Można też spróbować zaintarasować tematem osoby lubiące ezoterykę, duchowość... Szkoda tracić czas i energię na dyskusje z ludźmi nie potrafiącymi otworzyć się na ideologie inne, niż własna.

Na pewno NIE NALEŻY próbować nawracać.

Najlepiej jest nie wypierać się spirytyzmu przy jakichś dyskusjach. Gdy ktoś mnie pyta, otwarcie potwierdzam, że jestem spirytystą, a później ludzie z ciekawości zaczynają zadawać pytania, albo wyjaśniać mi w jaką to przepaść wpadłem... i tym samym otwierają drogę do dalszej dyskusji.

Rzecz pozornie oczywista:
NIE NALEŻY patrzyć z góry na inne ideologie! Spirytyzm jest dla tych, którzy go potrzebują, więc jeśli ktoś spełnia się w katolicyzmie, albo w islamie, to nie ma potrzeby mu przeszkadzać.

Ponieważ to w co wierzy dany człowiek jest tylko rzeczą wtórną wobec stanu ewolucyjnego jego duszy ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: cthulhu87 » 06 lis 2015, 00:15

Hansel pisze:Ponieważ to w co wierzy dany człowiek jest tylko rzeczą wtórną wobec stanu ewolucyjnego jego duszy ?

Możliwe, że to, w co wierzy człowiek jest odbiciem jego stanu znajomości świata i jego zaufania wobec źródeł, z których czerpie wiedzę na temat tego świata.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 06 lis 2015, 03:23

Tutaj powstaje pytanie dlaczego człowiek wierzy tym a nie innym źródłom ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 08 lis 2015, 07:38

Dlaczego nie wszyscy widzą świat duchowy?

Ponieważ w normalnym życiu, aby zobaczyć duchowe fakty i duchowe rzeczy otaczające nas na obecnym etapie rozwoju może to być dla człowieka w najwyższym stopniu niebezpieczne. Nie każdy jest gotowy na jego przyjęcie, ponieważ jest w tym świecie nie tylko siedziba aniołów lecz i innych niezwykłych istot i zjawisk, których człowiek jeszcze nie wybiera swoim umysłem. Dużo ludzi nadal nie jest w stanie przejść świadomie w duchowy świat, który nas otacza. Nasze ego jest bardzo blisko ziemi i jest w stanie rozeznać tylko te siły, które obejmują nasze zwykłe życie. Dla ego świadomy świat duchowy, który jest naszym prawdziwym domem nie istnieje, a to nie pozwala nam rozwijać swojego astralnego ciała.

W nocy miewamy sny, albo je zapamiętujemy, albo zaraz po przebudzeniu pogrążamy się w naszym fizycznym i eterycznym ciele i je zapominamy. Kierujemy uwagę na zadania zewnętrzne, a sny uważamy za nocne marzenia, mary. Osoby, które natychmiast zastosują się do swojej wewnętrznej istoty rozważają swoje sny, które bywają dokładną odwrotnością sytuacji, która może wystąpić w czasie naszego czuwania; taka osoba potrafi wyczuć grunt pod własnymi nogami.

Kiedy człowiek budzi się na wyższym poziomie wówczas sny stają się jawą. Wtedy doświadczamy proroczych snów.

Osoby, które gaszą swoje ego i mocniej wnikają w swój wewnętrzny świat znajdują swoją wewnętrzną jaźń, pokonują wtedy swoje zewnętrzne pragnienia i wchodzą na drogę do wewnętrznej istoty ludzkiej, już nie działają za pomocą swojego ego, tylko przenikają przez niego wyższe siły, otwierają się na Światło Chrystusowe. Coraz mocniej wpływają w nich strumienie energii Chrystusowej, które odcinają ich namiętności, pożądania, chciwość, zawiść, dlatego Święty Paweł powiedział:

„Teraz już nie ja żyję, lecz żyje we mnie Chrystus.”
(Gal. 2, 20)

Paweł powiedział słowa, które go dyskredytowały w oczach świata, zarzuty wobec niego były bardzo poważne i obciążały autorytet Pawła. Ludzie nie rozumieli jego słów, była to dla nich całkowita nowość. Tymczasem Paweł nie rezygnował tylko kładł na nich większy nacisk. Jego zdaniem wiara w Chrystusa wyzwalała z mocy grzechu i zła, zmieniała życie i los ludzi, i to co nie było wcześniej możliwe stawało się możliwe.

http://www.vismaya-maitreya.pl/kryzys_d ... i_cz7.html
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: kalatala » 03 lut 2016, 10:04

Xsenia pisze:No i te słowa popieram w 100% :D Teraz też w dyskusjach różnych mówię np. " mogę spokojnie sprzątać w niedzielę palmową, bo NIE JESTEM KATOLICZKĄ i zakaz mnie nie dotyczy". I od razu padają pytania, skoro nie jestem katoliczką to kim. I już się otwiera rozmowa :D

Czyżby to znaczyło Xseniu, że jednak uważasz się za spirytystkę? :-)
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Xsenia » 03 lut 2016, 12:15

Raczej za sympatyka spirytyzmu :) Nie wszystkie teorie spirytyzmu mi pasują i dlatego na forum nie chcę plakietki "Spirytystka".
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: kalatala » 05 lut 2016, 22:44

Świetnie, masz do tego prawo oczywiście. :-) Wiesz, wydaje mi się, że filozofia spirytystyczna między innymi zakłada to, że ludzie nie będą w nią wierzyć na słowo, na ślepą wiarę, jak to jest w religiach. Duchy wręcz zalecają poszukiwania i analizę komunikatów. Ja sama nie zawsze zgadzam się z tym, co czytam w literaturze tematu. Czasem mam wątpliwości. Mam prawo? Mam :-)

Myślę, że spirytyzm, w odróżnieniu od religii, daje swobodę myślenia jego zwolenników. Nie mówiąc o tym, że się rozwija, też w odróżnieniu.

Czy będę zbyt ciekawska pytając Ciebie z jakimi teoriami spirytyzmu sie nie zgadzasz?
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Spirytyzm w Polsce