Inspirujące nas cytaty

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: Inspirujące nas cytaty

Postautor: atalia » 13 sty 2016, 20:21

Jeszcze raz - przeczytaj książke, o której pisałam i zapoznaj się z metodami jakie stosowali Wilbur, który jest autorytetem w dziedzinie duchowości i jego chora na raka żona Treya i jak to się zakonczyło.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Mirek » 13 sty 2016, 21:05

Rozumiem, że wg Ciebie miał monopol na te metody i to są jedyne jakie istnieją?
Przeczytaj ksiażki, które Ci polecilem, a poznasz skuteczne metody.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danut » 13 sty 2016, 21:19

Oj, po co te kłótnie. Przecież sposobu na nieśmiertelność nie ma w żadnej książce, a wszystko to tylko przechwałki ludzi, których nie dotknął jeszcze ten problem, a i wiedzcie - wcale nie umiera się ze starości tylko na choroby, jakby kto nie myślał pozytywnie - kiedyś i tak umrze.
danut

Postautor: Xsenia » 13 sty 2016, 22:01

danut pisze:wcale nie umiera się ze starości tylko na choroby

Oj kłóciłabym sie :) Choroby chorobami, ale jeśli osoba naprawdę nie chce żyć, traci tzw. "wolę życia", to po prostu umiera, choć mogłaby jeszcze długo żyć.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pawełek » 13 sty 2016, 22:20

To prawda - jeśli osoba jest chora to sporo jej daje pozytywne myślenie, często jest to spotykane w szpitalach. Gdy ktoś nie chce żyć to choćby ją lekami karmić dzień i noc - nic to nie da.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 13 sty 2016, 22:30

Xsenia pisze:
danut pisze:wcale nie umiera się ze starości tylko na choroby

Oj kłóciłabym sie :) Choroby chorobami, ale jeśli osoba naprawdę nie chce żyć, traci tzw. "wolę życia", to po prostu umiera, choć mogłaby jeszcze długo żyć.

ale ja temu nigdzie nie zaprzeczyłam, a nawet poprę ten wniosek. Silna wola życia i uzgodnienie z innymi częściami naszej świadomości, tego co i w którym miejscu i czasie będzie dla nas najlepsze czyni takie cuda - jakoś nikt o tym wcześniej nie wspomniał, co jest dla mnie dziwne.. :) Zamiast tego mamy przechwałki o sile swoich myśli mających sprawiać cuda - co mija się z prawdą zupełnie. Nasza czuwająca świadomość jest za model życia, czas życia i moment naszej śmierci najmniej odpowiedzialna. I dalej - zabawy ze świadomością i porady do jej ćwiczenia na podobieństwo do tych fizycznych porad jak to utrzymać ciało w dobrym zdrowiu, choć w drugim przypadku bywają skuteczne w pierwszym są tylko próbą oszukiwania przeznaczenia, którego w rezultacie i tak nie da się oszukać bez uzgodnienia, o którym napisałam parę linijek wcześniej. Zawiłe?- Trudno, jaśniej nie umiem tego napisać, a miałam do czynienia z punktem granicznym pomiędzy życiem a śmiercią. Dlatego potępiam każde przechwalanie się o swoich domniemanych możliwościach w tej dziedzinie i jako poparcie do słuszności mojego nieusatysfakcjonowania z takich porad podaje rozstrzygający motyw taki, że każdej z tych osób " dobrze radzących" samej nie uda się uniknąć śmierci, a co za tym idzie samej uleczyć się z każdej choroby.
danut

Postautor: soldado » 13 sty 2016, 23:04

Silna wola życia i uzgodnienie z innymi częściami naszej świadomości, tego co i w którym miejscu i czasie będzie dla nas najlepsze czyni takie cuda

Konkretnie uzgodnienie - połączenie z nad świadomością czyni takie cuda :)
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: danut » 13 sty 2016, 23:07

soldado pisze:
Silna wola życia i uzgodnienie z innymi częściami naszej świadomości, tego co i w którym miejscu i czasie będzie dla nas najlepsze czyni takie cuda

Ciekawe kiedy ta nadświadomość przestanie mi iść na te ustępstwa :D bo wiecznie się o to z nią kłócę i tyle razy stało się po mojemu... że ostatnio się już aż trochę waham.
danut

Postautor: soldado » 13 sty 2016, 23:11

danut pisze:
soldado pisze:

Ciekawe kiedy ta nadświadomość przestanie mi iść na te ustępstwa :D bo wiecznie się o to z nią kłócę i tyle razy stało się po mojemu... że ostatnio się już aż trochę waham.

A dlaczego ma nie iść na ustępstwa, skoro realizujesz scenariusz, który był z góry ustalony ? :)
Miałaś w swoim życiu zawsze pod górkę, gdy się buntowałaś.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: danut » 13 sty 2016, 23:13

Moje życie tu to samowolka, dlatego mam pod górkę ;).
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasz Spirytyzm