SEX

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: SEX

Postautor: cthulhu87 » 08 sty 2016, 13:01

Davidius, zauważyłem, że nie odniosłeś się do problemu braku bliskości między osobami, które współżyją jedynie dla przyjemności. Chciałbym też poznać Twoją opinię na temat zatracania intymności u ludzi, którzy nie rezerwują tej sfery życia jedynie dla najbliżej osoby. Traktowanie tego jak każdej innej potrzeby fizjologicznej, na podobnej zasadzie jak odpowiadamy na głód czy pragnienie, pozbawia tę sferę życiową właściwie całej głębi emocjonalnej. Nie wmówisz mi chyba, że istnieje emocjonalna więź z prostytutką, którą ktoś zna od 5 minut? W dodatku sprawia to wrażenie, że partner seksualny staje się kimś w rodzaju kelnera podającego jedzenie (w dodatku definiowanego nie poprzez swoje człowieczeństwo, co funkcję/pełnioną rolę) albo automatu na napoje. Poza tym napięcie seksualne ludzie (np. nastolatkowie albo partnerzy pozostający przez jakiś czas daleko od partnera) mogą rozładowywać poprzez masturbację, nie jest tu więc potrzebna prostytucja. Zauważ też, że jest to popęd, który w przeciwieństwie do głodu czy pragnienia możemy w dużej mierze kontrolować, a jak dowodzą psychoanalitycy - również sublimować. Jeśli odnosimy się tu do kategorii "ludzkie" - "zwierzęce", to jest to właśnie kolejna rzecz, która ludzi od zwierząt odróżnia.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 08 sty 2016, 13:18

Davidius pisze:w świecie duchowym nie ma pojęć wyższe i niższe ....

Przestań się kompromitować i wstydu sobie oszczędź.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: cthulhu87 » 08 sty 2016, 13:28

stefan12 pisze:
Davidius pisze:w świecie duchowym nie ma pojęć wyższe i niższe ....

Przestań się kompromitować i wstydu sobie oszczędź.

Stefan, może grzeczniej trochę??
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 08 sty 2016, 13:30

A coś niegrzecznego powiedziałem?
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: cthulhu87 » 08 sty 2016, 13:35

stefan12 pisze:A coś niegrzecznego powiedziałem?

stefan12 pisze:Przestań się kompromitować i wstydu sobie oszczędź.

Na co dzień też tak się odzywasz do ludzi? Jeśli tak, to szczerze współczuję, nie chciałbym prowadzić dyskusji z kimś takim. Jeśli ktoś się myli, wykaż mu błąd argumentacją zamiast pisać chamskie wypowiedzi.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 08 sty 2016, 13:42

Dziwię się, że jako zasłużony spirytysta przechodzisz do porządku dziennego nad takimi bredniami i nie reagujesz.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Mirek » 08 sty 2016, 18:46

Stefan poprawność polityczna musi być, tak jak w Niemczech. Więc grzeczniej. Bierz przykład z niemieckich mediów. Pewne sprawy dla dobra wizerunku trzeba przemilczeć, jak te ataki na kobiety w Koloni.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: gaba75 » 08 sty 2016, 21:19

Czy nawet temat SEXU jest aż tak polityczny, że należy go "zmasakrować". Przecież seks to sama przyjemność. Bliskość ciała. Duszy. Komunikacja poprzez dotyk,muśnięcie.
Mirku,Pablo dla rozładowania emocji proszę Was uprzejmiście znajdźcie jakiś wiersz lub muzykę odnoszącą się do tematu i niech skończy się ta przegadywanka. Niemcy, Rosja, Polska,Albania Tirana Chiny, co to za różnica. Seks to temat do rozmów w każdym kraju. My rozmawiamy tu i teraz i wróćmy do tematu, a nie do poprawności politycznej.
gaba75

Postautor: Xsenia » 08 sty 2016, 21:58

Również nie mogłabym zrozumieć ludzi, którzy nie uprawiają seksu, bo nie mają "ukochanej, jedynej" osoby. Bardzo wielu ludzi nie znajduje "drugiej połówki". Miłości wielkiej, jedynej, wspaniałej i w ogóle ach, ach. I jeśli takie osoby nie miałyby uprawiać seksu, bo "seks tylko uduchowiony", to ludzkość by wyginęła. Tak uważam.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: gaba75 » 08 sty 2016, 22:41

Kurczę, Davidius, nie wiem co powiedzieć. Powiem, ze podoba mi się to, co piszesz.

Seks- to przyjemność, ale -i tu możecie mnie zbesztać- jestem za tym, by seks uprawiany był tylko i wyłącznie z jednym partnerem. Z tym z którym jest się świadomie, z miłości. Nie ma dla mnie innej opcji. I tak, uważam również, że kobieta uprawiająca seks zawodowo, jest zdolna do podjęcia ryzyka i skosztowania życia w prawdziwej miłości- ale to są jak przypuszczam jednostki.
Seks to dopełnienie miłości, jak wspomniałam wcześniej. To piękne uniesienia, to wzloty do raju, prawie że. Ale Warunkiem takiego stanu uniesienia, jest czystość. tak moi mili, czystość serca myśli ciała również- brak odurzenia narkotykami. Kiedy jesteśmy w tym zjednoczeni, w sobie,w samym sobie i myślimy o miłości fizycznej o zbliżeniu się swym ciałem do ciała ukochanej/ ukochanego, wtedy taki seks może nas uzdrowić.
gaba75

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi