SEX

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: SEX

Postautor: soldado » 06 sty 2016, 00:52

Davidius pisze:Freud jak Freud, uczony był to człek, ale żarty na bok z tymi piramidami, teściowymi, mnie ciekawi zdanie was SPIRYTYSTÓW I SYMPATYKÓW SPIRYTYZMU , czy Seks dla samej przyjemności jest dla was złem - grzechem, bez intencji płodzenia potomstwa jak myślicie ?

Dla mnie nie jest grzechem wtedy, gdy poprzez to co robię nikogo nie krzywdzę.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: Pablo diaz » 06 sty 2016, 01:21

Davidius pisze:Freud jak Freud, uczony był to człek, ale żarty na bok z tymi piramidami, teściowymi, mnie ciekawi zdanie was SPIRYTYSTÓW I SYMPATYKÓW SPIRYTYZMU , czy Seks dla samej przyjemności jest dla was złem - grzechem, bez intencji płodzenia potomstwa jak myślicie ?

Zależy ,czy np. ta ,,przyjemność,, staje sie uzależnieniem i uprawiamy seks codziennie lub nawet kilka razy dziennie,
Według mnie nadużywanie sksu to pobudka czysto fizyczna,charakterystyczna dla duchów nizszego rzędu zamieszkujących ziemię.Wszystko należy więc wypośrodkować nawet seks.
W spirytyżmie nie ma grzechu ,jest prawo przyczyny i skutku,lub inaczej prawo akcji i reakcji.
Znam osobę (mężczyznę) ,który bardzo lubi seks ,skutek? rak prostaty.Złem,więc będzie nieprzestrzeganie praw boskich,które skorygować można na bazie doświadczania chorób ,które nauczą nas żyć w harmonii.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 06 sty 2016, 11:31

Człowiek jako istota inteligentna zdołał rozdzielić współżycie od prokreacji. Wydaje mi się, że wszystkie lub prawie wszystkie gatunki zwierzęce tego nie potrafią. Jest to więc jakaś zdobycz ewolucyjna, która powinna służyć pogłębieniu więzi między ludźmi. Moim zdaniem nie ma nic złego w seksie dla samej przyjemności, ale między ludźmi, którzy się kochają. Seks z przypadkowymi partnerami jest po prostu oddawaniem się przyjemnościom zmysłowym, mało to ma wspólnego z duchowością.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 06 sty 2016, 12:13

Człowiek to zwierze, które uwierzyło w Boga. Jeżeli sex traktujemy tylko jako przyjemność kierujemy się w stronę instynktów i tego zwierza w nas. Kiedy traktujemy go jako wypełnienie miłości duchowej mającej rownież na celu prokreację kierujemy się w kierunku Boga.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: gaba75 » 06 sty 2016, 13:37

Bardzo podobają mi się posty soldado i Pabla. Dziękuję Wam za nie. I jeśli piramida nie kojarzy Wam się z seksem, to już Wasza sprawa. Widocznie wyobraźnia u Was jest mało rozwinięta. Może zamiast podpierać się znajomościami na UŚ-iach czy innych instytucjach, podeprzyjcie się własnym zdaniem a nie szukajcie ułatwień, które są nic tylko wynikiem lenistwa. Mówię to do tych, którzy okazali ironię wobec moich postów.
Możliwe, że zmysły panują nad Wami.Uduchowienie to piękna sprawa. Seks to dopełnienie miłości i nic więcej. Jeśli ktoś tego nie pojmuje musi to zrozumieć,a żeby zrozumieć musi mówić o swych znajomych, by dojść do zrozumienia tego, co inni już pojęli w poprzednich wcieleniach. Niestety, ja nikomu życia ułatwiać nie będę. To byłoby z mojej strony nie etyczne. Jeśli ktoś chce dojść do prawdy o seksie i piramidach, niech sam to zrobi. Niech ruszy i zacznie działać wyobraźnią, która wg Alberta Einsteina, zaprowadzi człowieka wszędzie. Może nauki wypływające z działań Einsteina również podważysz, człowieku bez wyobraźni?
gaba75

Postautor: Xsenia » 06 sty 2016, 15:00

Davidius pisze:czy Seks dla samej przyjemności jest dla was złem - grzechem, bez intencji płodzenia potomstwa jak myślicie ?

Hm jedzenie czekolady też sprawia przyjemność, 3 gałki lodów w 30 stopniowym upale też, ciepła kąpiel w zimny dzień też, czy te rzeczy to też grzech i zło, bo sprawiają przyjemność?
Wszystko jest dla ludzi.

soldado pisze:Dla mnie nie jest grzechem wtedy, gdy poprzez to co robię nikogo nie krzywdzę.

Popieram.

cthulhu87 pisze:Seks z przypadkowymi partnerami jest po prostu oddawaniem się przyjemnościom zmysłowym, mało to ma wspólnego z duchowością.

Cthulhu a czy wszystko co nie jest związane z duchowością to zło i grzech? Tylko duchowość to dobro?
Według mnie, tak jak powiedział Soldado, jeśli nikogo się tym nie krzywdzi, to można się oddawać seksie, nawet z przypadkowymi partnerami.

gaba75 pisze:.Uduchowienie to piękna sprawa. Seks to dopełnienie miłości i nic więcej.

To dlaczego ludzie tak gonią za seksem, skoro to tylko dopełnienie miłości?
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: cthulhu87 » 06 sty 2016, 15:09

Xsenia pisze:
cthulhu87 pisze:Seks z przypadkowymi partnerami jest po prostu oddawaniem się przyjemnościom zmysłowym, mało to ma wspólnego z duchowością.

Cthulhu a czy wszystko co nie jest związane z duchowością to zło i grzech? Tylko duchowość to dobro?
Według mnie, tak jak powiedział Soldado, jeśli nikogo się tym nie krzywdzi, to można się oddawać seksie, nawet z przypadkowymi partnerami.

Sami siebie krzywdzimy. Oddając przypadkowym osobom wszystko to, co oddajemy tylko najbliższym ludziom, których kochamy, właściwie unieważniamy we własnym umyśle i przyzwyczajeniach pojęcie bliskości, intymności i (w przypadku związków monogamicznych, które są podstawą rodziny w naszym kręgu kulturowym) wyłączności.

Można się krzywdzić nie tylko fizycznie, ale też duchowo. To drugie jest tylko bardziej subtelne i nie boli tak samo, ale zawsze po pewnym czasie się mści.

To dlaczego ludzie tak gonią za seksem, skoro to tylko dopełnienie miłości?

Bo nie rozumieją, że jest tylko dopełnieniem miłości. Niektórzy jak w jakiejś ponurej monomanii skupiają swoje życie wokół jednego: może to być kasa, alkohol, seks, albo jakaś idea... to problem ich niedojrzałości, a nie obiektywnej wartości tych rzeczy.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 06 sty 2016, 16:26

to problem ich niedojrzałości

Całkowicie zaprzeczę. Oddawanie się jednej rzeczy, która nie jestem złem typu alkoholizm nie jest niedojrzałością. Istnieje tzw. 'poznanie' dzięki któremu zgłębienie mocno danej jednej rzeczy, czy nawet idei pozwala wejść na wyższy stopień dojrzałości duchowej.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: gaba75 » 06 sty 2016, 18:39

Prawdo

zgadzam się, ale tu chodzi o nazywanie rzeczy po imieniu, ktoś kto nie dojrzał do poznania, jest siłą rzeczy niedojrzały. Tak więc musi iść na terapię taki ktoś, albo samemu spróbować znaleźć wyjście z tego w co się wplątał, czyli w uzależnienie-temat seks- więc od seksu
Alkoholizm może nie jest nie dojrzałością, ale stan do jakiego doprowadza się człowiek nadużywając różnych rzeczy jest niedojrzałością a więc tym samym brakiem poznania tego, co dojrzałe.
gaba75

Postautor: Xsenia » 06 sty 2016, 20:30

cthulhu87 pisze:Sami siebie krzywdzimy. Oddając przypadkowym osobom wszystko to, co oddajemy tylko najbliższym ludziom, których kochamy, właściwie unieważniamy we własnym umyśle i przyzwyczajeniach pojęcie bliskości, intymności i (w przypadku związków monogamicznych, które są podstawą rodziny w naszym kręgu kulturowym) wyłączności.

Trochę sie z tym nie zgodzę. W naszym kręgu kulturowym rzeczywiście propagowany jest typ związków monogamicznych. Ale jeśli inne kultury propagują poligamię to ma oznaczać, że propagują zło? Według mnie człowiek jest w stanie kochać więcej niż jedną osobę, dlatego jestem za poligynią, poliandrią i poligynandrią (która nota bene musi być bardzo ciekawym doświadczeniem :D ). I dla mnie to nie jest krzywdzenie samego siebie. Co innego, gdy ktoś uprawia seks chcą sie podświadomie za coś ukarać. Wtedy to rzeczywiście jest krzywdzenie samego siebie.

cthulhu87 pisze:Niektórzy jak w jakiejś ponurej monomanii skupiają swoje życie wokół jednego: może to być kasa, alkohol, seks, albo jakaś idea... to problem ich niedojrzałości, a nie obiektywnej wartości tych rzeczy.

Fanatyzm, obojętnie czego, zawsze źle się kończy dla fanatyka.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi