Specyficzna ''atmosfera'' internetowego pisania

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Specyficzna ''atmosfera'' internetowego pisania

Postautor: atalia » 31 gru 2015, 14:42

No, ja na przykład w internecie uchodzę za straszną zołzę a w realu jestem człowiekiem "do rany przyłóż"... Dlaczego? ;)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: 1Prawda1 » 31 gru 2015, 14:52

O tym właśnie mowa w temacie :D
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: atalia » 31 gru 2015, 14:57

Gdzie? ( cytat)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: 1Prawda1 » 31 gru 2015, 15:05

To znaczy chodziło mi o to, że ta różnica między zołzą a ''do rany przyłóż'' jest jednym z elementów tytułu tematu.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 31 gru 2015, 15:36

1Prawda1 pisze:
Ważne tylko, by nie mylić zakłamania odnoszącego się do sfery moralności z różnicami między kontaktami internetowymi a fizycznymi, które są po prostu jakościowo różne.

Co masz tu na myśli? bo mnie to zaciekawiło

Może ja odpowiem. CtHulhu chodziło tu o to, żeby nie składać braku moralności jakiejś osoby na karb połączenia internetowego. To znaczy, że jeśli jakaś osoba chce cię oszukać to zrobi to niezależnie czy przez internet czy w realu. Oczywiście przez internet jest się bardziej anonimowym i dlatego oszukać jest łatwiej. A jeśli chodzi o różnicę w jakości kontaktu internetowego a realem, to chyba nie muszę tłumaczyć na czym ona polega. :)

atalia pisze:No, ja na przykład w internecie uchodzę za straszną zołzę a w realu jestem człowiekiem "do rany przyłóż"... Dlaczego?

Wydaje ci sie Atalia :P
Ale rzeczywiście różnice w odbiorze jakiejś osoby czy to przez internet, czy w realu mogą być naprawdę znaczne. Może to zależeć też od tego, że w realu człowiek ukrywa większość uczuć, zwłaszcza takich jak smutek, depresja, złość. Natomiast w internecie można je pokazać niejako anonimowo. Ludzie oceniają cię przez to co pokazujesz, a ponieważ w internecie pokazujesz więcej uczuć, nawet tych negatywnych, to i ludzie będą oceniać cię inaczej niż w rzeczywistości. :)

Ja natomiast mam problem ze zrozumieniem przez innych moich wypowiedzi w internecie. Co w kontaktach w realu nigdy się nie zdarza.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Nikita » 31 gru 2015, 15:53

Mi sie wydaje, ze przez Internet jestesmy bardziej dosadni a w realu bardziej sie kontrolujemy..
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: 1Prawda1 » 31 gru 2015, 15:57

Ja natomiast mam problem ze zrozumieniem przez innych moich wypowiedzi w internecie. Co w kontaktach w realu nigdy się nie zdarza.

Bardzo możliwe, że właśnie przez brak tonacji, mimiki itp..

Wyobraźnia lepiej działa jak jest mimika itp., a wyobraźnia odbiorcy kreuje Twój przekaz.

https://www.youtube.com/watch?v=YQHsXMglC9A
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Krzysztoff » 31 gru 2015, 19:57

1Prawda1 pisze:A co byś Pawle powiedział na temat zakłamania relacji wytworzonej przez internet w porównaniu do tej na żywo?

Internet jest jak kontakt z Duchami , nigdy nie wiesz kto jest po 2giej stronie :)

Ja swoją żonę poznałem przez internet ale generalnie to różnie bywało przy wcześniejszych kontaktach z innymi. Z reguły człowiek wytwarza sobie jakiś obraz (zazwyczaj wyidealizowany) 2giej osoby i potem jest wiele rozczarowań. Więc moje rady
1. Nie nastawiać się za bardzo , że jest to osoba taka jaką sobie wyobrażamy,
2. nie przeciągać znajomości w internecie - w miarę szybko przechodzić do REAL-a , w świecie realnym szybko się wyjaśniają różne rzeczy :)
3. jak się nie uda, nie przejmować się, podziękować i szukać dalej
pozdro
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 31 gru 2015, 23:02

Czyli wychodzi na to, że jednak jestem zołzą... :oops:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: 1Prawda1 » 01 sty 2016, 13:16

1Prawda1 pisze:

Bardzo możliwe, że właśnie przez brak tonacji, mimiki itp..

Wyobraźnia lepiej działa jak jest mimika itp., a wyobraźnia odbiorcy kreuje Twój przekaz.

I tak samo wyobraźnia kreująca obraz drugiej osoby na podstawie mimiki emotikon. Nie należy się zrażać ale mieć to na uwadze. Emotikony są wszystkie takie same, a każdy z nas jednak wyraża emocje na twarzy w sposób wyjątkowy. Oczywiście pod względem większej sympatii, miłości.
Awatar użytkownika
1Prawda1

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi