Normy moralne są ludziom wrodzone ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Normy moralne są ludziom wrodzone ?

Postautor: Xsenia » 29 gru 2015, 09:28

Poruszyłeś bardzo ciekawy temat Hansel. :)
Hansel pisze:Z tego co wiem przynajmniej większość ludzi odczuwa taki jakby naturalny wstręt żeby zabijać nie tylko innych ludzi ale również zwierzęta. Tutaj pojawia się moje pytanie: po co nam coś takiego zostało wbudowane ?

Hansel pisze:Ale praktyka np w śród żołnierzy pokazuje coś zupełnie innego: Ludzie mają w swojej psychice naturalne blokady

Być może natura wbudowała w nas naturalny wstręt do zabijania własnego gatunku byśmy się rozmnażali i rozwijali, a nie mordowali nawzajem. Zwróć uwagę, że człowiek nigdy nie zabija innego człowieka bez powodu. Zawsze musi istnieć jakiś powód czy motyw. Gdyby tego nie było, to ludzie sami by się powybijali i bylibyśmy teraz gatunkiem wymarłym. W sumie ludzie ciągle się tego obawiają, że sami na siebie ściągniemy własną zagładę.

Inną sprawą są żołnierze. Oni maja za zadanie wykonywać rozkazy, a nie myśleć. Dlatego gdy żołnierz dostanie rozkaz wybić cała wioskę, to nie on jest odpowiedzialny, tylko własnie dowódca, który wydał taki rozkaz. Bo żołnierz, który nie wykona rozkazu może być ukarany, a nawet w przypadku wojny rozstrzelany.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Nikita » 29 gru 2015, 09:31

No ja bym z tym dyskutowala czy czlowiek nie wybija wlasnego gatunku....chocby komory gazowe XX wieku i inne tym podobne wynalazki raczej wskazuja na cos calkiem innego...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Pawełek » 29 gru 2015, 11:54

Xsenia pisze:Zwróć uwagę, że człowiek nigdy nie zabija innego człowieka bez powodu. Zawsze musi istnieć jakiś powód czy motyw.

Zwierzę zaatakuje człowieka tylko z trzech powodów:
1) Jest zaatakowane przez niego
2) Chroni swoje małe
3) Jest głodne
A człowiek? Zaatakuje dla zabawy.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 29 gru 2015, 12:19

Pawełek pisze:A człowiek? Zaatakuje dla zabawy.

Niektóre zwierzaki polują dla zabawy - chyba po to, aby doskonalić umiejętności łowieckie. Np. moje koty polują na muchy i generalnie na wszystko co się rusza :) . Nie muszę dodawać, że są najedzone :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 29 gru 2015, 12:25

Zwierzeta sa nizej od czlowieka wiec ten instynkt zabijania jest jeszcze silniejszy...ale czlowiek potrafi byc bardziej demoniczny od zwierzat...bo zwierzeta zazwyczaj nie znecaja sie nad swoja ofiara a czlowiek potrafi.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Hansel » 29 gru 2015, 12:38

Xsenia pisze:Być może natura wbudowała w nas naturalny wstręt do zabijania własnego gatunku byśmy się rozmnażali i rozwijali, a nie mordowali nawzajem. Zwróć uwagę, że człowiek nigdy nie zabija innego człowieka bez powodu. Zawsze musi istnieć jakiś powód czy motyw. Gdyby tego nie było, to ludzie sami by się powybijali i bylibyśmy teraz gatunkiem wymarłym. W sumie ludzie ciągle się tego obawiają, że sami na siebie ściągniemy własną zagładę.

Przypominają mi się te wszystkie filmy z okresu zimnej wojny które straszyły samozagładą gatunku ludzkiego wskutek wojny atomowej...
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Pawełek » 29 gru 2015, 13:06

cthulhu87 pisze:
Pawełek pisze:A człowiek? Zaatakuje dla zabawy.

Niektóre zwierzaki polują dla zabawy - chyba po to, aby doskonalić umiejętności łowieckie. Np. moje koty polują na muchy i generalnie na wszystko co się rusza :) . Nie muszę dodawać, że są najedzone :)

No masz rację :) Ale jednak chyba zgodzisz się ze mną, że to wśród ludzi występuje często chęć torturowania i znęcania się nad innymi istotami, bo naprawdę nie wiem czy istnieje jakieś zwierzę które by to robiło dla SAMEJ zabawy, bo tak jak wspomniałeś, niektóre mogą polować by doskonali umiejętności i jakiś sens w tym jest, ale człowiek? Smutne to jest.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 29 gru 2015, 17:29

Przyznaję, że człowiek jest jedyną istotą na świecie, która potrafi zaangażować wysoko rozwiniętą inteligencję do torturowania i mordowania innych żywych istot. Jest to faktem. Pytanie teraz, co to znaczy? Jeżeli rozwój inteligencji to znak wyższości ewolucyjnej, daleko posuniętego postępu, to tutaj mówilibyśmy o przypadkach degradacji tego ewolucyjnego sukcesu - spłycania go do funkcji zaspokajania jeszcze zwierzęcych żądz. Osoba, która dopuszcza się tego, patrząc na zależność odpowiedzialności od samoświadomości, musiałaby ponieść poważne konsekwencje tego czynu w świecie duchowym.

Co do dziedziczności naszych norm moralnych - myślę, że zdobycze duchowe naszego gatunku zapisane są w naszych sumieniach i normach socjalizacyjnych. To co uniwersalne jest jednocześnie wspólne ludziom wszystkich kultur, zamieszkującym odmienne rejony geograficzne, i jak tego poszukamy, to znajdziemy coś, co jest naszym wspólnym duchowym dziedzictwem.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 29 gru 2015, 18:21

tak swoja droga to ciekawe dlaczego i skad sie bierze w ludziach ta chec mordowania i torturowania?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Mirek » 31 gru 2015, 08:43

Obrazek
Większość z nas, gdy spotyka zło szalejące na tym świecie, to obwinia o nie Boga i czeka na Jego interwencję. W skrajnych przypadkach, gdy dzieje się coś szczególnie złego, ludzie odchodzą nawet od Boga. Nie chcą oni mieć nic wspólnego z kimś, kto jest rzekomo wszechmocny i może zmiażdżyć wszelkie zło jednym swoim skinieniem, ale z jakichś powodów nie chce tego zrobić.

Wniosek, który oni wyciągają ze swoich doświadczeń i obserwacji, może być tylko jeden. Ich zdaniem Bóg nie istnieje, a wszystko, co o nim rzekomo wiemy, to zwykłe mrzonki. Doskonale takich ludzi rozumiem, bo ciężar wyniesiony, na przykład z obozów koncentracyjnych, może prowadzić do takich wniosków. Na szczęście dla nas wszystkich, tacy ludzie są w błędzie.

My ludzie mamy ogromny talent do obwiniania Boga, za wszystkie nieszczęścia i zbrodnie tego świata. Czynimy tak zawsze wtedy, gdy widzimy, że komuś dzieje się krzywda, lub co najgorsze, gdy nieszczęścia dotykają nas osobiście. To On ma coś z tym zrobić i wszystkiemu zadziałać. Tak właściwie uważamy, że jest to Jego "boskim obowiązkiem". Czy nie od tego właśnie Go mamy?

Kto Waszym zdaniem morduje, torturuje, gwałci, czy wpędza ludzi w nędzę i czerpie z tego korzyści, Bóg, czy inni ludzie?

Nikt nikogo nie zmusza do wyboru tej "złej drogi". Sami na nią wchodzimy, wbrew wszelkim ostrzeżeniom. Gdy już tkwimy w szambie, to za wszystko oczywiście winimy Boga, bo nie będziemy przecież winić samego siebie.

Przez całe nasze życie Bóg krzyczy do nas i prosi, byśmy w Jego imieniu zrobili coś ze złem, które nas otacza. On ze wszystkich sił stara się obudzić nasze sumienie, pokazując straszne obrazy nieszczęść, które spotykają ludzi.

Nie ma dnia, by Bóg nie prosił Cię, abyś Mu pomógł, czyniąc, choć małe dobro dla swojego brata. On mówi, wrzeszczy i trąbi prosto do naszych uszu, by skruszyć nasze zimne i nieczułe serca. Stara się jak tylko może, by obudzić drzemiące w nas człowieczeństwo.

My jednak wolimy zamknąć się w bezpiecznym świecie naszej egzystencji, narzekać na Boga i czekać na Jego interwencję. Najlepiej przecież nic nie robić, współczuć bezbronnym ofiarom i cieszyć się, że nas to nie dotyczy. Wygodniej jest nam, nie słyszeć głosu Boga, który błaga o naszą interwencję.

Czy zdajecie sobie sprawę, jakie to jest podłe i małostkowe? Mogę pomóc, ale nie pomagam i wkurzam się na Boga, że On tego za mnie nie robi.

Rusz więc swoje szanowne cztery litery i posprzątaj dom, który dostałeś od Boga pod opiekę. Twoja bierność i bezczynność sprawiają, że to Ty, a nie Bóg jesteś współwinnym wszystkich zbrodni tego świata.

Możesz postarać się coś z tym zrobić lub usiąść ponownie na tyłku, narzekać na zło, płakać nad ofiarami i nadal obwiniać Boga. Tak jest przecież najbezpieczniej, najłatwiej i najwygodniej. Jesteś w końcu tylko słabym, szarym, zwykłym człowiekiem, no nie? Każdy musi to przecież zrozumieć...

Wybieraj, bo nikt tego za Ciebie nie zrobi. Pamiętaj jednak, że obierając jakąś drogę, przyjmujesz na siebie również, związane z nią konsekwencje.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi