Nienawiść do inności

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Nienawiść do inności

Postautor: Xsenia » 14 gru 2015, 18:10

A powinni.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Achill » 14 gru 2015, 21:29

myślę, że dyskusja toczy się troche nie na temat.
Problemem nie jest to czy powinni czy nie powinni, czy im wolno czy nie wolno.
Można potraktować krzyz jako forme ukłonu dla ludzi wierzących, dla których może i jest to istotne. Puki nie odprawiają mszy przed każdym głosowaniem z mównicy sejmowej to można wykazać się odrobina tolerancji. Tylko dlaczego nie wolno nawet porozmawiać o takim ukłonie dla wyznawców innych religii?
Z prostego powodu to nie ukłon a faworyzowanie - "jedynej słusznej" wiary.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 28 gru 2015, 14:44

Davidus demokracja obecna to demoralizacja i tolerancja dla zboczeń różnej maści. Czy na takiej demokracji Ci zależy?
Najbardziej demokratyczne miasta w historii świata były: Sodoma i Gomora. Ta ich demokracja doprowadziła do unicestwienia. Dzięki temu co tak zwalczasz i ośmieszasz mamy, jako naród, szansę powtórzyć sukces Jaka III Sobieskiego.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: cthulhu87 » 28 gru 2015, 14:57

Mirek pisze:i tolerancja dla zboczeń różnej maści.

Co konkretnie masz na myśli? :)

Mirek pisze:Najbardziej demokratyczne miasta w historii świata były: Sodoma i Gomora

Którzy historycy tak twierdzą? :)
Mirek pisze:szansę powtórzyć sukces Jaka III Sobieskiego.

Jaki sukces masz na myśli? Chyba nie kulturowy i ekonomiczny, bo Polska od połowy XVII wieku była na równi pochyłej...
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 28 gru 2015, 15:09

Pedofilie, lansowanie związków jednej płci i indoktrynację homoseksualną.

Zatrzymanie Islamizacji Europy
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Krzysztoff » 29 gru 2015, 21:05

Mirek pisze:Pedofilie, lansowanie związków jednej płci i indoktrynację homoseksualną.

Mirek przechodzisz sam siebie w pisaniu bzdur. Gdzie cię ktoś ostatnio namawiał żebyś stał się homoseksualistą, czyli gdzie to lansowanie ?

Znasz osobę o odmiennej orientacji ? Co możesz o niej powiedzieć ?

Żyj i daj żyć innym a nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 30 gru 2015, 13:58

Krzysztofie znowu mnie zadziwiasz. Kiedyś uważałem, że jesteś spirytystą z prawdziwego zdarzenia, czyli charakteryzującego się wysoką moralnością jak uczy ta dziedzina "filozofii", a widzę, że masz swoje normy moralne.
https://www.youtube.com/watch?v=FYBOEbn9NeM
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Krzysztoff » 30 gru 2015, 20:31

Mirek pisze:Krzysztofie znowu mnie zadziwiasz. Kiedyś uważałem, że jesteś spirytystą z prawdziwego zdarzenia, czyli charakteryzującego się wysoką moralnością jak uczy ta dziedzina "filozofii", a widzę, że masz swoje normy moralne.
https://www.youtube.com/watch?v=FYBOEbn9NeM

Mirek, te personalne uwagi osądzające są zupełnie niepotrzebne , to czy jestem dobrym spirytystą czy złym nie jest tematem tej rozmowy.

Filmik przywołany w linku moim zdaniem bardzo dobrze informuje młode pokolenie jak należy przekazywać informację o relacjach homoseksualnych.

Nie widzę tu żadnego lansowania

Niemcy już przerobili tą lekcję u nas jeszcze boimy się inności to jedno . 2-gie dotyczy kościoła który z jednej strony piętnuje a z 2giej strony tajemnicą poliszynela jest fakt że w swoich szeregach ma wielu gejów. Zakłamanie z fanatyzmem często idzie ręka w rękę

Co byśmy tutaj nie powiedzieli, każdy zostanie przy swoim zdaniu. Proponuję ci Mirku żebyś sprawdził temat empirycznie, poznaj jakąś osobę (lub kilka) o odmiennej orientacji, porozmawiaj, wyrób sobie zdanie na podstawie bezpośrednich doświadczeń a nie bajań bojaźliwych fanatyków.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 31 gru 2015, 08:40

Nie mam więcej pytań.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 18 lut 2016, 11:17

Pawełek pisze:Tolerancję? Dobrze, ale nie w taki sposób, bo to w jaki to zrobili raczej wyśmiewa to wszystko.

I z cały szacunkiem, ale każdy z tego forum ma własne wyobrażenie Boga i podejrzewam że nie jest to "dziadek w chmurach", więc proszę zachować takie uwagi dla siebie.

Ale w Czecha ich uznali

,,Niektórym może się wydawać, że to żart, ale nie - Czechy naprawdę oficjalnie uznały Kościół Latającego Potwora Spaghetti. Obywatelowi pozwolono na założenie na głowę sitka do makaronu na zdjęciu do dowodu osobistego.
ADVERTISEMENT

To wielki krok dla pastafarian, którzy z całych sił walczą o uznawanie swojego kościoła. Zwycięstwo dla Kościoła Latającego Potwora Spaghetti odniósł teraz Lukas Novy z Czech, który do zdjęcia do swojego dokumentu mógł założyć sitko do makaronu jako element jego wiary.

Novy domagał się od władz możliwości założenia sitka. Urzędnicy stwierdzili, że przepisy dotyczące wolności religijnej są jasne i muszą zaakceptować jego prośbę, szczególnie, że sitko nie zakrywa twarzy - to jedyne, co mogłoby przeszkodzić. Tym samym, Czesi oficjalnie uznali autentyczność i istnienie Kościoła Latającego Potwora Spaghetti, choć teoretycznie - na co uwagę zwrócił nam jeden z Czytelników - kościół ten wciąż nie jest w Czechach zarejestrowany. ,,

http://natemat.pl/70539,czesi-uznali-ko ... astafarian
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia