CZERWIEC 2009 - Czym się ma zajmować stowarzyszenie?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: CZERWIEC 2009 - Czym się ma zajmować stowarzyszenie?

Postautor: Sebastian » 04 mar 2010, 20:47

A ja jeszcze odpowiem vinitora:
Większość zamieszczonych tu postów zajmuje się więcej oprawą niż treścią. [...] Ciekawe, czy wszyscy forumowicze i członkowie Stowarzyszenia zainteresowani tą nauką, przyjmują bezkrytycznie słowo pisane w XIX wieku. [...] Wydaje mi się, że pora przejrzeć cały dorobek Kardeca

Może zwróciłbym uwagę na to, o jakich obszarach mówimy. Jeśli chodzi o Polskę sprawa się komplikuje. Piszesz o tym, aby "przejrzeć cały dorobek Kardeca". Ale w Polsce "cały dorobek Kradeca" NIE JEST znany, gdyż nie wszystkie jego dzieła zostały przetłumaczone i nie są ogólnodostępne. Dlatego trzeba zacząć od początku. Żeby odrestaurować budynek - trzeba skończyć go budować. A właśnie to PTSS robi, bo przecież pojawiają się tłumaczenia materiałów, jest już księgarnia Rivail, ma być Ewangelia spirytyzmu itd. itd.
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 04 mar 2010, 21:54

Właśnie. Pierwszym krokiem zanim zdecydujemy, by przejrzeć cały dorobek Kardeca jest zapoznanie się ze wszystkimi jego pracami. Osób, które znają wszystkie jego książki jest w naszym kraju niewiele, może dwie.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Sebastian » 25 kwie 2010, 13:32

2) Jak docierać z wiedzą spirytystyczną do innych ludzi - jest internet, ale może powinniśmy zacząć inne działania?

Ostatnio dochodzę do wniosku, że książki - chociaż są elementarną podstawą - nie mają siły przebicia. Poprzez książki Kardeca można trafić tylko do zainteresowanych tym temat. A są przecież ludzie, którzy (może to dziwnie zabrzmi) nie wiedzą, że mogliby być czymś takim zainteresowani bo nigdy o tym nie słyszeli. A czytanie opasłych tomów o spirytyzmie nowicjuszy nie zachęca. Tym bardziej językiem Kardeca, który dla niektórych może być męczący (patrz: wstęp do KD). I wywnioskowałem to nie z domysłów, a z doświadczenia, bo już kilku osobom podsuwałem KD i jeśli w ogóle zaczęła czytać, to nie kończyła.

Jeśli spirytyzm nie miałby być tylko dla elit, to idealnym sposobem szerzenia wiedzy o nim jest chyba kultura masowa. Chodzi mi tutaj o film o Chico. Można przetłumaczyć wszystkie książki Kardeca i brazylijskich spirytystów, ale będzie to tylko kilka kroków do przodu. Jeśli "Chico Xavier" miałby premierę w Polsce, byłby to krok milowy. Zakładam, że przed seansem pojawiłaby się informacja "Film oparty na faktach", wtedy ludzie masowo zaczną szukać o tym informacji. Co pierwsze wyskoczy w googlach? Spirytyzm.pl :]
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 25 kwie 2010, 13:40

No to miejmy nadzieję, że uda się go sprowadzić do Polski, Konrad tam zrobi napisy i będzie trzeba ludziom pokazać, że taki film istnieje i niech sobie go obejrzą ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Sebastian » 25 kwie 2010, 15:03

Sęk w tym, że to nie jest takie proste i oczywiste. I też nie możemy wszystkiego zrzucać na Konrada xD Myślałem, żeby zrobić petycję, ale musielibyśmy mieć przynajmniej kilka tysięcy podpisów.
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: Paweł » 25 kwie 2010, 17:41

Ja akurat siedzę trochę w filmach i powiem Wam że aby sprowadzić jakiś film do polskich kin to jest nie lada wyzwanie a raczej nie możliwe :)

O tym decydują dystrybutorzy a oni niestety wybierają tylko filmy kasowe na których da się zarobić jak najwięcej.

Filmy biograficzne lub historyczne niestety rzadko pojawiają się w kinach z racji małego zainteresowania. Przykład naszego filmu Katyń, oprócz Polski nikt inny tego filmu nie oglądał, dopiero teraz po tragedii inne państwa zaczeły wykupywać licencje. Zresztą nasi dystrybutorzy są śmieszni że tak powiem, nikt nie wie czym oni się kierują i wiele filmów nawet kasowych nie trafia do polskich kin a nie które nawet z opóźnieniem 30 lat!!

Obecnie aby nie przegapić żadnego filmu monitoruje rynek amerykański - tam prawie wszystko jest puszczane, wcześniej monitorowałem jedynie polski rynek ale jak zobaczyłem podsumowanie roku 2009 ile do polski filmów nie dojechało i jak ciekawe to były tytuły to zaprzestałem obserwować Polski repertuar kin, 50% filmów do polski nie dociera i nawet nikt nie wie że takie filmy wyszły, kontynuacje itd.
Paweł

Postautor: Voldo » 25 kwie 2010, 18:27

Sebastian pisze:I też nie możemy wszystkiego zrzucać na Konrada xD

Zaofiarował się, że jeśli będzie miał film, to go przetłumaczy ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Sebastian » 25 kwie 2010, 21:40

tylko filmy kasowe na których da się zarobić jak najwięcej.

I właśnie dlatego pomyślałem o petycji, jeśli byłoby widać jakiś odzew internautów to może... w każdym razie jest to więcej niż nic. Nawet jeśli jest to naiwne.

Filmy biograficzne lub historyczne niestety rzadko pojawiają się w kinach z racji małego zainteresowania.

Tylko trzeba wziąć pod uwagę fakt, iż film o Chico to więcej niż film biograficzno-historyczny. To nie jest jakieś tam wydarzenie z historii ważne tylko dla danego narodu. Sam wątek wywoływania duchów będzie w Polsce kontrowersyjny, a na kontrowersjach się zarabia. Po obejrzeniu trailera bez jakiejkolwiek znajomości spirytyzmu chciałbym iść na taki film (a jeszcze jakbym wiedział, iż jest to oparte na faktach...).

Zaofiarował się, że jeśli będzie miał film, to go przetłumaczy

Nie no, tłumaczenie to tak. Po prostu chciałem zmobilizować do jakiejś burzy mózgów :D
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 25 kwie 2010, 22:29

Jeszcze można popatrzeć co kościół na to powie...
Pewnie będzie to zakazany owoc :P
A wiadomo jak takie coś działa.
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi