Sztywnienie ludzi z wiekiem

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Sztywnienie ludzi z wiekiem

Postautor: 1Prawda1 » 14 gru 2015, 03:21

Xsenia pisałaś wcześniej o tym, że człowiek który jest odpowiedzialny za swoje życie nie może aż tak jak dziecko oddawać się rozwojowi. Zatem mam do Ciebie ciekawe pytanie: Nie uważasz, bo ja uważam, że człowiek powinien się NIE PODDAWAĆ i pamiętać o sobie, o pięknie jakie w nim było, gdy był dzieckiem? Że sztywniejąc przez pracę itp. staje się brzydszy A TO JEGO OBOWIĄZKIEM JEST: BYĆ STAŁYM W PIĘKNIE?
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 14 gru 2015, 09:15

1Prawda1 pisze:Xsenia pisałaś wcześniej o tym, że człowiek który jest odpowiedzialny za swoje życie nie może aż tak jak dziecko oddawać się rozwojowi. Zatem mam do Ciebie ciekawe pytanie: Nie uważasz, bo ja uważam, że człowiek powinien się NIE PODDAWAĆ i pamiętać o sobie, o pięknie jakie w nim było, gdy był dzieckiem? Że sztywniejąc przez pracę itp. staje się brzydszy A TO JEGO OBOWIĄZKIEM JEST: BYĆ STAŁYM W PIĘKNIE?

Celem człowieka tu na Ziemi jest przetrwać. Gdyby Bogowi zależało tylko i wyłącznie na naszym rozwoju duchowym, i jak to piszesz PIĘKNIE, to nie tworzył by nam ciał i nie zsyłał na materialną Ziemię. Dzieciństwo to piękna rzecz, ale trzeba i należy DOROSNĄĆ. I przejąć odpowiedzialność za własne życie tu na Ziemi. Obowiązkiem człowieka Prawdo nie jest "być stałym w pięknie", ale przetrwać jak najdłużej i rozmnożyć się. A w tym pierwszym pomaga praca. Poza tym człowiek bez jakiejkolwiek pracy degeneruje się, nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Praca jest nam potrzebna do normalnego życia.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 14 gru 2015, 09:20

Filozofia Platona inaczej widzi rozwój. Ale dziękuję za opinie i pozdrawiam.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 14 gru 2015, 20:01

1Prawda1 pisze:Filozofia Platona inaczej widzi rozwój. Ale dziękuję za opinie i pozdrawiam.

Ja również bliższa jestem do filozofii Platona niż drugiego z wielkich Arystotelesa, który niepotrzebnie wprowadził złoty środek i uzależnił szczęście duchowe od potrzeb materialnych. Dla Platona materia była odbiciem ducha idei i dawał nacisk na miłość, przyjaźń i piękno duszy człowieczej.
danut

Postautor: Xsenia » 14 gru 2015, 20:40

danut pisze: Dla Platona materia była odbiciem ducha idei i dawał nacisk na miłość, przyjaźń i piękno duszy człowieczej.

A robaki i tak go zjadły :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 14 gru 2015, 21:03

Zjadły jego ciało, a nie jego. O co Ci tu chodziło? :roll:
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 14 gru 2015, 22:44

1Prawda1 pisze:Zjadły jego ciało, a nie jego. O co Ci tu chodziło?

O to, że czasem warto zejść na ziemię, a nie ciągle bujać w obłokach. Odczucie piękna nie zaspokoi uczucia głodu twojego brzucha. Duchowość, piękno jest ważne, ale nie można przy tym zapominać o ciele. W końcu po coś zostało ono nam dane.
O robaczkach też wspomniałam, w ramach przypomnienia "memento mori" i "carpe diem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 14 gru 2015, 22:53

I tu się mylisz - można powstrzymać uczucie głodu, stosują to np. jogini i bardzo dobrze nawet na tym wychodzą. Ćwiczenie woli i sprawdzalność jej siły , gdyby przyszło nam żyć w ciężkich warunkach, jak myślisz kto w nich dłużej wytrzyma - ten myślący tylko o pełnym brzuchu, czy ten wysoko uduchowiony? :)
danut

Postautor: Xsenia » 14 gru 2015, 22:58

Ten uduchowiony przetrwa sam, a ten szukający jedzenia, gdy już je znajdzie może podzielić się z innymi i uratuje choć kilka osób. Kto w takim zestawieniu zasłuży bardziej? :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 14 gru 2015, 23:01

Xsenia pisze:Ten uduchowiony przetrwa sam, a ten szukający jedzenia, gdy już je znajdzie może podzielić się z innymi i uratuje choć kilka osób. Kto w takim zestawieniu zasłuży bardziej? :)

A jeśli nie da się znaleźć tego jedzenia, a da się wzmocnić swoim wsparciem i czyjegoś ducha?
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi