Budowa zaświatów i odprowadzanie dusz miłością.

Rozwój nauki, naukowe ciekawostki, pseudo i paranauki. Sprytne i ciekawe rzeczy, badania i doswiadczenia.. Pisz o swoich zainteresowaniach.

Re: Budowa zaświatów i odprowadzanie dusz miłością.

Postautor: Pawełek » 10 gru 2015, 19:53

Dziękuję ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Casandra » 10 gru 2015, 20:18

Danut, jeśli mogę prosić o Twoją opinię - czyli Twoim zdaniem założenia na których opiera się spirytyzm są błędne?
Stworzyłeś Panie tyle krętych dróg, pozwól mi proszę dostrzegać też Twe drogowskazy.
Awatar użytkownika
Casandra

Postautor: danut » 10 gru 2015, 20:32

Odpowiem Ci cytatem słynnego człowieka Dmitrija Iwanowicza Mendelejewa tego od pierwiastków i „tablicą Mendelejewa”. Napisał w swojej książce „Materiały do wydania opinii na temat spirytyzmu” w 1876 roku:

„Zjawisk tych nie można ignorować, a przeciwnie, trzeba je dokładnie zbadać, to znaczy stwierdzić, co spośród nich należy do dziedziny znanych wszystkim zjawisk naturalnych, co należy do rzeczy zmyślonych i halucynacji, co zaś do haniebnych oszustw, i wrzeszcze stwierdzić, czy któreś z nich nie należą do kategorii zjawisk dotychczas nie wyjaśnionych i wynikających z nieznanych jeszcze praw przyrody. Po takim zbadaniu zjawiska te utracą znamię tajemniczości pociągającej tak wielu ludzi i w ten sposób mistycyzm zostanie pozbawiony wszelkich podstaw.”

Takie założenie jest słuszne nie zaś te na które się powołujesz.
danut

Postautor: Casandra » 10 gru 2015, 20:36

Racja jest jak d..., każdy ma swoją:-)
Nie możesz mówić, że takie (czy inne) założenie jest słuszne, chyba, że dodasz, że jest słuszne dla Ciebie. Albo - chyba, że masz dowody na to, że jest to jedyne słuszne założenie. Przynajmniej tak mnie uczono.
Stworzyłeś Panie tyle krętych dróg, pozwól mi proszę dostrzegać też Twe drogowskazy.
Awatar użytkownika
Casandra

Postautor: danut » 10 gru 2015, 20:40

Casandra pisze:Racja jest jak d..., każdy ma swoją:-)
Nie możesz mówić, że takie (czy inne) założenie jest słuszne, chyba, że dodasz, że jest słuszne dla Ciebie. Albo - chyba, że masz dowody na to, że jest to jedyne słuszne założenie. Przynajmniej tak mnie uczono.

Jest słuszne! Właśnie założenie, że już wszystko w tej dziedzinie odkryto, wyjaśniono, zamknięto i zapieczętowano a teraz mamy tylko powtarzać i stosować starą utartą ścieżkę jest całkowicie błędne, no i mamy na to mnóstwo dowodów.
danut

Postautor: Casandra » 10 gru 2015, 20:47

Moi drodzy spirytyści - czy spirytyzm został już w całości zbadany, odkryty, wyjaśniony i zapieczetowany? Czy nie rozwija się naturalnie w każdym, kto powiela i stosuje tą filozofię? Czy jako temat ściśle powiązany z Bogiem może być czymś przestarzałym? Utartą ścieżką?
Dziękuję tym z Was, którzy zechcieliby podzielić się ze mną swoją opinią.
Awatar użytkownika
Casandra

Postautor: Casandra » 10 gru 2015, 20:51

Danut już rozumiem Twoje podejście - czyli dla Ciebie spirytyzm to ewentualnie punkt wyjścia dla osoby chcącej zbadać te tematy, tak? Bo z biegiem czasu dochodzą nowe fakty? To masz na myśli?
Nie gniewaj się proszę, że tak wypytuję, poważnie mnie to ciekawi. I dziękuję za chęć podzielenia się ze mną swoją wiedzą.
Awatar użytkownika
Casandra

Postautor: danut » 10 gru 2015, 20:52

Casandra pisze:Moi drodzy spirytyści - czy spirytyzm został już w całości zbadany, odkryty, wyjaśniony i zapieczetowany? Czy nie rozwija się naturalnie w każdym, kto powiela i stosuje tą filozofię? Czy jako temat ściśle powiązany z Bogiem może być czymś przestarzałym? Utartą ścieżką?
Dziękuję tym z Was, którzy zechcieliby podzielić się ze mną swoją opinią.

Przecież Ty jednym swoim postem zaprzeczasz swojemu drugiemu? Co naprawdę chcesz powiedzieć? :shock:
danut

Postautor: danut » 10 gru 2015, 20:54

Casandra pisze:Danut już rozumiem Twoje podejście - czyli dla Ciebie spirytyzm to ewentualnie punkt wyjścia dla osoby chcącej zbadać te tematy, tak? Bo z biegiem czasu dochodzą nowe fakty? To masz na myśli?
Nie gniewaj się proszę, że tak wypytuję, poważnie mnie to ciekawi. I dziękuję za chęć podzielenia się ze mną swoją wiedzą.

Nie, nie idę po rozwiązanie problemu do innej osoby i nie przyjmuje jak świeżą bułeczkę jej opinii, sama to badam przez wiele lat, rozmyślam, czytam konsultuje, pracuję, odnoszę do własnych doświadczeń, wyciągam wnioski.
danut

Postautor: Casandra » 10 gru 2015, 21:20

Danut. ..my się niestety nie rozumiemy:-( ja o czym innym, Ty o czym innym - takie mam wrażenie, może mylne, ale takie właśnie jest.
Awatar użytkownika
Casandra

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nauka