Sztywnienie ludzi z wiekiem

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Sztywnienie ludzi z wiekiem

Postautor: 1Prawda1 » 08 gru 2015, 18:05

No Danutko źle zrozumiałaś tą sztywność, nie o to chodzi. ;). A propos autorem tematu jestem ja ;).

Chodzi o sztywność polegającą na zgubieniu swoich uczuć. O zgubieniu piękna.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 08 gru 2015, 18:19

A... wrażliwość na piękno. Też się nie zgodzę, mnie na przykład tak cieszy piękno przyrody, że jeszcze bardziej się nią zachwycam niż dawniej :D Chyba ze chodzi o piękno swojej urody, to może i jestem inna, ale nie sztywna przez to - nigdy mnie ono nie fascynowało i nigdy nie dokładałam starań byleby tylko się komuś spodobać, zwykle preferowałam sportowy tryb życia i aby mi było czuć się i poruszać wśród ludzi swobodnie, a to niestety z pięknymi strojami, makijażami mocno kolidowało. :D Uczucia - tak one słabną, lub raczej stają się one zapieczętowane, nie ma już wielkich uniesień i nie jest nas na to stać przez stabilność, codzienność, troski, ale byleby tylko nam nie odbiło i byśmy nie stali się przez to starym zrzędą, co to innym tylko dokucza i szkodzi. :D
danut

Postautor: 1Prawda1 » 08 gru 2015, 18:29

Chodzi mi o piękno romantyzmu.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pawełek » 08 gru 2015, 18:32

Mnie takie widoki wzruszają, szczególnie te które widuje w snach, ostatnio miałem taką okazję. Taki piękny widok miałem pod koniec snu, a z tego względu że we śnie postrzegamy jeszcze bardziej rzeczywistość (szczegóły, kolory) to po obudzeniu się chciałem tam wrócić i miałem łzy w oczach, szczególnie że to był taki zmodyfikowany widok miejsca z czasów gdy byłem dzieckiem. Coś pięknego. Takie życie jak za czasów malucha, zero problemów, zero "świadomości dzisiejszego świata", czysta niewinność.

Zauważyłem również, że - w moim przypadku - dzięki takim wyobrażeniom, umiem na pewien czas się uspokoić i uciec myślami od dzisiejszych problemów. Przykładowo zakładam słuchawki, puszczam utwór który dla mnie jest przepiękny i wyobraźnia zaczyna działać. Czasem sobie wyobrażam, że rozmawiam ze swoim opiekunem, aż mnie raz zaczęło zastanawiać... czy to tylko moje wyobrażenie. Sam nie wiem jakby to potwierdzić, no ale ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 08 gru 2015, 18:34

Boś jest duszą filozofa pewnie, albo jesteś bliski anamnezy.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 08 gru 2015, 18:36

Zorientowałam się :D Myślę, że kto wie, starsze osoby samotne być może byłoby na to jeszcze stać - bo np. znalazł miłość swojego życia na sam koniec, ale takim w związkach po prostu się nie chce pielęgnować, podlewać tego co się już ma, chyba że tak od święta, gdy namówi ich do tego jakiś dobry duszek..
danut

Postautor: 1Prawda1 » 08 gru 2015, 18:38

Szkoda, że tak myślisz, bo miałem do Ciebie bajerować :lol:. U mnie jest to konieczne, a nie od święta. Bo później awantury, albo nuda.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pawełek » 08 gru 2015, 18:42

1Prawda1 pisze:Bo później awantury, albo nuda.

Bo to nie miłość, lecz ludzkie przywiązanie.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 08 gru 2015, 18:43

Oczywiście Pawle. :D
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 08 gru 2015, 18:45

1Prawda1 pisze:Szkoda, że tak myślisz, bo miałem do Ciebie bajerować :lol:. U mnie jest to konieczne, a nie od święta. Bo później awantury, albo nuda.

No widzisz :D , to u mnie nuda, ale nie chce nic zmieniać.. "Ja już nigdy się nie zmienię" "Zawsze będę żyć już tak.( w tej rzeczywistości) "choć "Zawsze warto byc człowiekiem, choc tak łatwo zejść na psy..."
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi