Szamanizm i Animizm a Spirytyzm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Szamanizm i Animizm a Spirytyzm

Postautor: Hansel » 08 gru 2015, 03:25

O szamanach ciekawsze są jednak książki Pawlikowskiej http://lubimyczytac.pl/ksiazka/227623/b ... -u-szamana
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 04 sty 2016, 11:57

,,szamanizm

(tung. szaman, z sanskr. śramana - mnich żebrzący, asceta) Forma religii pierwotnej, której charakterystyczne cechy to bujnie rozwiniety animizm (wiara w duchy) oraz istnienie instytucji szamana. Szaman jest kapłanem, lekarzem, zaklinaczem, który obcuje z niewidzialnym światem bogów, duchów i zmarłych przodków. Szamanizm był popularny zwłaszcza u ludów Azji Środkowej i Północnej, a w niektórych rejonach, w mniej lub bardziej rozwinietej postaci, przetrwał do czasów współczesnych.

Szamanizm jest religią w której bożki są jedynie uduchowniem zjawisk przyrody (religie naturalistyczne). Z Szamanizmu wyewoluował taoizm (Chiny) czy przedbuddyjska religia Bon (Tybet). Elementy szamanizmu widać także w wierzeniach ludów Maoryskich czy indiańskich co świadczy o bardzo wczesnym praktykowaniu (więcej niż 20.000 lat temu) na terenie całego świata.,,

http://www.okiem.pl/leks/glossary.php?word=szamanizm
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: fruwla » 08 sty 2016, 14:41

Hansel pisze:
,,MODLITWA: Siło Ducha Północy, pozwól mi rozpoznać mądrość i zaszczyt dotykania świętej przestrzeni. Pomóż mi mieć odwagę i przekonanie, by być ubranym w kolory wojownika tęczy. Oczyść moje ciało, umyśl i duszę przez mój związek, połączenie ze Stwórcą.

aha, kolory wojownika teczy ?
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi