Złorzeczenie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Złorzeczenie

Postautor: Mirek » 07 gru 2015, 15:37

Akceptacja wcale nie jest równa z przyzwoleniem. Jeżeli człowiek nie zaakceptuje choroby nigdy jej nie pokona. Jeżeli nie zaakceptuje zła, to również nie będzie potrafił go zwyciężyć.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danut » 07 gru 2015, 15:53

Mirek pisze:Akceptacja wcale nie jest równa z przyzwoleniem. Jeżeli człowiek nie zaakceptuje choroby nigdy jej nie pokona. Jeżeli nie zaakceptuje zła, to również nie będzie potrafił go zwyciężyć.

Pisałam o biernej akceptacji jako przyzwoleniu i poddaniu się, dokładnie jak w przypadku choroby - nic nie robić i zgadzać się, by ona nas pokonała, wtedy mamy raczej pewność, że tak się stanie. I jeszcze raz przywołam tu Rejenta z "Zemsty" A. Fredro - "Niech się dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgodzić trzeba" :) - i mamy jak na dłoni pokazaną osobowość , która tak ogłasza i czym ona się charakteryzuje. Z tym pojmowaniem walczę.
danut

Postautor: Mirek » 07 gru 2015, 16:15

Wiele pojęć mylisz danut, dlatego tak wiele osób Cię nie rozumie. Akceptacja nie ma nic wspólnego z rezygnacją, czy załamaniem. Ponadto jest akceptacja albo jej nie ma. Nie istnieje akceptacja bierna, czy czynna.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danut » 07 gru 2015, 16:18

Mirek pisze:Wiele pojęć mylisz danut, dlatego tak wiele osób Cię nie rozumie. Akceptacja nie ma nic wspólnego z rezygnacją, czy załamaniem. Ponadto jest akceptacja albo jej nie ma. Nie istnieje akceptacja bierna, czy czynna.

Proszę się zapoznać, pisałam o przyzwoleniu i biernej postawie
https://pl.wikipedia.org/wiki/Akceptacja
danut

Postautor: Mirek » 07 gru 2015, 16:26

Tu masz przykład, że niektóre definicje w Wikipedii są błędne. Każdy tam może napisać swoją definicję. Nie zgadzam się z tym, że akceptacja jest rezygnacją.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danut » 07 gru 2015, 16:28

Przecież to jest ze "Słownika Współczesnego Języka Polskiego" :)

A o mocy ludzkich intencji masz np. tutaj i poparte eksperymentalnymi badaniami naukowców

http://bioenergonauka.pl/niezwykla-moc-intencji/
danut

Postautor: Achill » 07 gru 2015, 18:15

Mirek pisze:Tu masz przykład, że niektóre definicje w Wikipedii są błędne. Każdy tam może napisać swoją definicję. Nie zgadzam się z tym, że akceptacja jest rezygnacją.

Mirek definicja jest poprawna. Obawiam się, że jednak zostało to źle zrozumiane przez naszą koleżankę.

Domyślam się że się zasugerowala tym fragmentem: pogodzenie się z czymś, czego nie można zmienić
Niestety Danut, gdy odpowiemy sobie na pytanie czy można w jakikolwiek sposób zapobiegać, przeciwdziałać, niwelować zło? A odpowiemy twierdząco - to musimy wyciagnąc wniosek iż można dokonać zmiany - zatem przykro mi ale w tym wypadku NIE DOTYCZY.
Co ciekawe jest tam tez laciński odpowiednik - który podkresla właściwe znaczenie. akceptacja to po prostu świadome przyjmowanie do wiadomości danego faktu.

danut pisze:Tak, jestem w posiadaniu takich danych

A zechcesz się w takim razie na nie powołać? Jakieś odosniki, linki, nazwiska osób prowadzących badania?

atakuje się najbardziej wysoko moralnych.

Przepraszam, że spytam czy Ty jesteś Polką? czasem używasz dość dziwnych form... o w/w różnicach w rozumieniu słów nie wspominając
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 07 gru 2015, 18:40

Dlaczego ta definicja ma "nie dotyczyć" mojego pojmowania rzeczy w tym temacie, dlaczego według Was nie można zmienić swojego losu, oprzeć się złu i go zniwelować? Dlaczego chcesz wmówić mi, że muszę się na wszystko i ze wszystkim pogodzić? Nie jest to prawdą i podałam w celu zaprzeczenia tym twierdzeniom wyżej link o mocy intencji, są w nim również nazwiska naukowców prowadzących badania w tym kierunku.
Achilku nie staraj się mi ponownie wmawiać, ze to ja nie rozumiem słów.
danut

Postautor: Achill » 07 gru 2015, 19:02

danut pisze:Dlaczego ta definicja ma "nie dotyczyć" mojego pojmowania rzeczy w tym temacie,

może nie zauważyłaś ale odpisłem i to dość dokładnie dlaczego. bardziej wprost się nie da.
dlaczego według Was nie można zmienić swojego losu, oprzeć się złu i go zniwelować?

Zapraszam do przeczytania mojego postu jeszcze raz.
Dlaczego chcesz wmówić mi, że muszę się na wszystko i ze wszystkim pogodzić?

Ja nie wiem o co Ci z tym chodzi, nikt Ci tu nie probuje wmówić. prowadzimy dyskusję - a dyskusja ma to do siebie że polega na wymianie poglądów, i podważaniu lub uznawaniu argumentów. Odbieranie każdego postu jako atak jest ... a zresztą. no comment

Nie jest to prawdą i podałam w celu zaprzeczenia tym twierdzeniom wyżej link o mocy intencji, są w nim również nazwiska naukowców prowadzących badania w tym kierunku.

chodzilo mi o dane dotyczące tej kwestii a nie Intencji. napisałaś , że je masz.
Achill pisze:
Danut pisze: Złorzeczenia najczęściej są słane właśnie do takich ludzi posiadających wysoką moralność?
Jestes w posiadaniu danych które by to potwierdzały

Achilku nie staraj się mi ponownie wmawiać, ze to ja nie rozumiem słów.

Achill wystarczy ;)
Przeczytaj kilka ostatnich postów. Mnie w nich zastanawia np. z kim Ty właściwie jeszcze dyskutujesz? Bo wszyscy się już dawno zgodzili że biernośc jest zła. A ty ciągle jakimś WAM zarzucasz że jesteśmy bierni i jeszcze próbujemy to komuś narzucać. To raczej swiadczy o czyms przeciwnym do rozumienia.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 07 gru 2015, 19:07

Właśnie, wystarczy bo takiego obracania kota ogonem, ani owijania w bawełnę to ja nie zniosę. :D
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi