Zawiłości spirytyzmu

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Zawiłości spirytyzmu

Postautor: Luperci Faviani » 13 kwie 2010, 21:28

vinitor pisze:Nawet z bujną fantazją nikt by takich rzeczy nie opowiadał!

Vinitor, po raz kolejny poddaję się. Jednak brakuje mi na Ciebie siły. Sięgnij po jakieś książki i trzymaj się zdrowo. Hej
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: konrad » 13 kwie 2010, 21:35

Luperci Faviani pisze:Vinitor, po raz kolejny poddaję się. Jednak brakuje mi na Ciebie siły. Sięgnij po jakieś książki i trzymaj się zdrowo. Hej

Vinitor jest dla nas próbą cierpliwości, wyrozumiałości i miłosierdzia. Tych wszystkich cech życzę wszystkim w tym również sobie, bo wiem, że mi zwłaszcza ich często brak :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 13 kwie 2010, 21:45

Ale ja nie jestem na Vinitora zły, nie czuję do niego niechęci, nie mam najmniejszej nawet ochoty zwymyślać go, szczerze życzę mu dużo zdrowia, ale mam już dosyć bicia głową w mur.

Podam prosty przykład - siebie. Gdy czegoś nie wiem, sięgam po książkę i staram się nie zadawać tysiąca dziwnych pytań na forum, bo szkoda czasu. Inną sprawą jest, gdy ktoś ma autentyczny problem i nie wie od czego zacząć, bo ze spirytyzmem pierwszy raz zetknął się wczoraj wieczorem.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: methyl » 14 kwie 2010, 12:29

vinitor pisze:Powłoka czyli ciało jest mniej lub bardziej materialne. Czy wzmiankowane wyżej łańcuchy mogą być mniej materialne?

Odpowiedź z KD którą komentujesz świadczy o tym, że istoty materialne wcale nie musza mieć ciał w całości bazujących na węglu. Im Duch doskonalszy, tym mniej materialna szata, w którą odziewa sie schodząc do matarialnych światów. Na Jowiszu tez może istnieć ogrom istot o ciałach tak "fluidalnych" że my, Ziemianie nie mamy szans na ich wykrycie.
vinitor pisze:To jednakże nie potwierdza powstawania światów zamieszkałych

Bo ten fakt może potwierdzić na razie tylko nasza wyobraźnia. Wyobraź sobie ogrom wszechświata z jedną zamieszkałą planetą. Czyste szaleństwo.
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: cthulhu87 » 14 kwie 2010, 14:10

Vinitor, wybacz, ale przez przypadek skasowałem Twojego ostatniego posta :( Jeśli masz go zapisanego gdzieś na komputerze, wstaw go proszę ponownie.
Przy okazji usunąłem własną odpowiedź. Nie chce mi się pisać od nowa. W skrócie chodziło mi o to, że należy określić czym dokładnie jest "materialność", większa czy mniejsza. Otóż, ktoś może rozumieć to tak: "Woda w kształcie lodu jest o wiele bardziej materialna niż w formie pary wodnej" - proste. W każdym razie musimy mieć jasność w tej kwestii, jeśli chcemy wykazać jakąkolwiek sprzeczność.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 14 kwie 2010, 14:15

A tak dodatkowo, dla wyrobienia sobie pewnego wyobrażenia o naszym miejscu w Kosmosie, proponuję ten filmik, który kiedyś podesłał mi Jul:

http://www.youtube.com/watch?v=WHD4jumn ... re=related
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Jul » 14 kwie 2010, 16:13

Nie, drogi cthulhu87, ja podsyłałem Ci ten filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=Vj-c-4JPCu0

:-)
Jul

Postautor: jb3 » 14 kwie 2010, 16:47

.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2011, 10:46 przez jb3, łącznie zmieniany 1 raz
jb3

Postautor: Robert » 14 kwie 2010, 18:15

jb3 bardzo dobrze przytoczony fragment a ponadto podobają mi się wypowiedzi i podejście Konrada:D
dość słodzenia, miłego wieczoru życzę :)

„Jeśli dojdziesz do ładu z własnym wnętrzem, wówczas to, co zewnętrzne, samo się ułoży. Rzeczywistość pierwotna tkwi wewnątrz, a zewnętrzna jest wobec niej wtórna.„ Eckhart Tolle
Awatar użytkownika
Robert

Postautor: Przepol » 14 kwie 2010, 21:06

Hej ... nie przesadzajcie - ten temat pozwala patrzeć na KD przez oczy sceptyka - pokazuje problemy które istnieją lub nie. Ale wywołuje dyskusje.

To że sam autor zna odpowiedź na zadawany problem to inna kwestia :)

Co oznacza mniej lub bardziej materialne?? - polecam "Solaris" Lema - najlepiej przeczytać 2 razy i dojść do drugiego dna książki :)

Vinitor - czy zakładasz życie bytów czysto energetycznych (nie piszę o jakiś pijawkach energetycznych, orbsach czy cholera wie czym ani o duchach) tylko życiu opierającym się na energii ??
Przepol

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi