Biblia a spirytyzm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Biblia a spirytyzm

Postautor: Hansel » 28 lis 2015, 12:45

Terza mnie naszło takie pytanie jak jako spirytyści traktujemy Biblię ? Na pewno nie jak księgę nieomylną ale można chyba powiedzieć że w pewnym sensie powstałą z inspiracji Boga ? To znaczy zdaję sobie Sprawę że gdyby Kadec urodził się w państwie Arabskim to duchy tłumaczyły by mu wszystko w oparciu o Koran a w Indiach to w oparciu o Wedy a w Chinach o Daodejing więc dla Spirytystów ona nie ma większego znaczenia niż te księgi ?
Ostatnio zmieniony 28 lis 2015, 14:01 przez Hansel, łącznie zmieniany 1 raz
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Re: Biblia a spirytyzm

Postautor: Achill » 28 lis 2015, 13:50

Hansel pisze:To znaczy zdaję sobie Sprawę że gdyby Kadec urodził się w państwie Arabskim to duchy tłumaczyły by mu wszystko w oparciu o Koran a w Indiach to w oparciu o Wedy a w Chinach o Daodejing

myślę, że nie chodzi o miejsce urodzenia ale o miejsce przeprowadzania seansów ;)
Choc i tego nie jestem pewien.
Wydaje mi się jednak, że duchy które za zycia były chrześcijaninami trzymają się środowisk chrześcijańskich, itd...
Tylko te wysokie mogą sobie podróżować po świecie i dzielic się wiedza niezależnie od poglądów religijnych - gdyż rozumieją że każda ścieżka jest dobra.

Biblia jako księga zawiera pewne prawdy uniwersalne, które znajdzie się i w innych księgach. Kazda święta księga okesla jednak historię poznania tych prawd w ujęciu historyczno-legendarnym charakterystycznym dla konkretnego narodu, opiera się na indywidualnych doświadczeniach danego ludu. I w ujęciu tychże się manifestuje.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Re: Biblia a spirytyzm

Postautor: Hansel » 28 lis 2015, 14:07

Achill pisze:
Hansel pisze:To znaczy zdaję sobie Sprawę że gdyby Kadec urodził się w państwie Arabskim to duchy tłumaczyły by mu wszystko w oparciu o Koran a w Indiach to w oparciu o Wedy a w Chinach o Daodejing

myślę, że nie chodzi o miejsce urodzenia ale o miejsce przeprowadzania seansów ;)
Przepraszam za użycie skrótu myślowego....
Achill pisze:Wydaje mi się jednak, że duchy które za zycia były chrześcijaninami trzymają się środowisk chrześcijańskich, itd...
Z tego co pamiętam to Kardec rozmawiał też z Duchami które za życia wyznawały Judaizm albo Islam
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Wróć do Pytania i odpowiedzi