Stosunek religii do Spirytyzmu

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Stosunek religii do Spirytyzmu

Postautor: Hansel » 12 maja 2015, 18:24

Teraz mnie naszło takie pytanie: dużo tutaj mówimy o tym jaki ma stosunek do Spirytyzmu ma Katolicyzm a jak ta sprawa wygląda z innymi religiami np Islamem ?
Ostatnio zmieniony 12 maja 2015, 22:21 przez Hansel, łącznie zmieniany 1 raz
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Re: Stosunek religii do Spirytyzmu

Postautor: Luperci Faviani » 12 maja 2015, 21:43

Jeden czort. Nikt nas nie lubi :(
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Pawełek » 16 maja 2015, 14:39

Większość ludzi których znam to słowo "spirytyzm" kojarzy im się tylko z wywoływaniem duchów, więc nie dziwne że nikt nas nie lubi skoro mają ograniczoną wiedzę na temat tego czym dokładnie jest spirytyzm ;) Jedynie osoby zaciekawione wiedzą coś więcej.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Obserwator » 19 maja 2015, 14:09

Sporo rozmawiam z ludźmi i z tego co zauważyłem spirytyzm jest jak na razie bardzo często mylony i wrzucany do jednego worka z okultyzmem. Dlaczego ? Wydaje mi się, że to wynik historii naszego kraju i wieloletniej ateizacji po wojnie. Na scenie po wojnie pozostał praktycznie tylko Krk, bo był zbyt silnym ruchem religijnym i zbyt zakorzenionym w tradycji, aby uległ erozji w wyniku prawie półwiekowej oficjalnej ateistycznej edukacji.

Wadą ;) :lol: - jeśli można tak powiedzieć - spirytystów jest to, że nie budują scentralizowanej władzy zarządzającej sumieniami mas, nie prowadzą kampanii ideologicznej opartej na straszeniu wszystkich którzy się nie przyłączą piekielnymi mękami i potępieniem. W sumie w ogóle nie tworzą przecież żadnej religii (ale wchodzą na jej pole). Starają się edukować (nic więcej), a to mało w zestawieniu z "imperialnymi" zakusami wielkich religii, na polu wypasania ludzkich dusz i zarządzania sumieniami. Dlatego też dla kapłanów spirytyści stanowią wdzięczny cel do ataku. Spirytyzm zawsze łatwo zmiksować z okultyzmem, a potem przedstawić jako odmianę satanizmu. Z tym też się spotkałem. Wierni religiom, niekoniecznie samodzielnie szukają odpowiedzi (na temat własnego losu i sensu życie) , skoro mają je wpojone od dziecka (niezależnie jak absurdalne byłyby tezy ich religii). Skoro więc według kapłanów spirytyzm to okultyzm, a okultyzm to satanizm, no cóż-wnioski dla wierzącej osoby są jasne: trzeba go nienawidzić i unikać. W żadnym razie poznawać.

Co ciekawe. Jeśli ktoś uważnie prześledzi doktryny Krk (te oficjalne, a nie parafialne) okaże się, że kościół nie zaprzecza zjawiskom spirytystycznym. Inaczej je interpretuje (anioły/demony) a zwalcza bo doszukał się w Biblii zakazu kontaktu ze zmarłymi, którego nie wolno łamać.

A co do Islamu. Patrząc na to w jakim kierunku się teraz rozwija, (co smutne) zasadniczo islam stał się wygodnym sztandarem ludzi którzy nie tolerują nie tylko innych wyznań, ale nie tolerują niczego co sprzeciwia się sunnickiej wersji islamu. Nie rozmawiałem niestety z żadnym polskim muzułmaninem, więc trudno mi powiedzieć jaki jest oficjalny stosunek tej religii do spirytyzmu. Podejrzewam jednak, że podobny do podejścia Krk. Spirytyzm będzie tym bardziej agresywnie zwalczany, im więcej osób go zrozumie i przestanie być osobami religijnymi. Żadna "religia" nie lubi, kiedy wierni wyrywają się na wolność i zaczynają samodzielnie myśleć.
"Żeby zdobyć wiedzę, trzeba studiować. Żeby zdobyć mądrość, trzeba obserwować."
 Marilyn vos Savant
Awatar użytkownika
Obserwator
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 19 maja 2015, 15:49

A co z Judaizmem i religiami wschodu np Buddyzmem ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 27 lis 2015, 12:17

Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Pawełek » 27 lis 2015, 16:11

Hansel pisze:A co z Judaizmem i religiami wschodu np Buddyzmem ?

Co masz na myśli?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 28 lis 2015, 10:06

Np Świadowie Jehowy wspominali mi kiedyś że że do dzisiaj w Izraleu się kamienuje za Spirytyzm...
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: cthulhu87 » 28 lis 2015, 10:19

Hansel pisze:Np Świadowie Jehowy wspominali mi kiedyś że że do dzisiaj w Izraleu się kamienuje za Spirytyzm...

Jakieś przykłady? ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 28 lis 2015, 10:38

Nie podali...
Awatar użytkownika
Hansel

Następna