Argumenty Teozofów przeciwko Spirytyzmowi

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Argumenty Teozofów przeciwko Spirytyzmowi

Postautor: Achill » 26 lis 2015, 16:07

danut pisze:Nie jest to działanie czysto mechaniczne jest to działanie zamierzone i z tendencją do łączenia się celowego, logicznego i w ten sposób tworzenia struktur. Wszystkim zarządza większa świadomość, a nie przez przypadek.

mechanicznośc nie oznacza przypadkowości. zachowanie mechanicznym można nazwac rozpezanie się metali pod wpływem ciepła, i ich kurczenia pod wpływem zimna. Gdzie tu świadomość? przypadkowoe to tez nie jest. a jednak się dzieje. i ma to swoje uzasadnienie.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 26 lis 2015, 16:12

Achilku - Jeśli nie dzieje się przypadkowo to dzieje się świadomie, w określonym celu. My tylko tak pysznie uznajemy swoją świadomość jako coś wyjątkowego a też wcale tak nie jest, bo nasza świadomość jest również podporządkowana prawom ustalonym przez wyższą świadomość. Wszystko dzieje się za jej przyczyną.
danut

Postautor: Flavius » 26 lis 2015, 16:15

Hansel pisze:
Flavius pisze:Co do teozofii to za bardzo za nimi nie przepadam, bo oni chyba wierzą w to, że byliśmy najpierw bakterią, rośliną, zwierzęciem, a dopiero później staliśmy się inteligentnym człowiekiem tzn. nie chodzi mi o ewolucję jako taką, tylko o to, że każdy musi przejść taką drogę... oni chyba w to wierzą... Osobiście wydaje mi się to jakieś nielogiczne i niespójne.
A Spirytyści nie ?

Czytałem trochę o spirytyzmie i nigdy nie natknąłem się na wzmiankę o inkarnacji w pozbawioną inteligencji formę życia....Może byłem niezbyt uważnym czytelnikiem...
Awatar użytkownika
Flavius

Postautor: danut » 26 lis 2015, 16:18

Flavius pisze:
Hansel pisze:
Flavius pisze:Co do teozofii to za bardzo za nimi nie przepadam, bo oni chyba wierzą w to, że byliśmy najpierw bakterią, rośliną, zwierzęciem, a dopiero później staliśmy się inteligentnym człowiekiem tzn. nie chodzi mi o ewolucję jako taką, tylko o to, że każdy musi przejść taką drogę... oni chyba w to wierzą... Osobiście wydaje mi się to jakieś nielogiczne i niespójne.
A Spirytyści nie ?

Czytałem trochę o spirytyzmie i nigdy nie natknąłem się na wzmiankę o inkarnacji w pozbawioną inteligencji formę życia....Może byłem niezbyt uważnym czytelnikiem...

Może dlatego, że na wyższą inteligencję składa się wiele składowych niższych form życia, to idąc w druga stronę ona musiała by ulec rozpadowi na kilka tych form a nie na jedną?
danut

Postautor: Flavius » 26 lis 2015, 16:23

danut pisze:Może dlatego, że na wyższą inteligencję składa się wiele składowych niższych form życia, to idąc w druga stronę ona musiała by ulec rozpadowi na kilka tych form a nie na jedną?

Tzn. na moją inteligencję składają się niższe formy życia? Nie do końca rozumiem... Pod słowem ,,inteligencja'' oczywiście rozumiemy zdolność abstrakcyjnego myślenia, planowania, kreatywność itd. ,a nie jedynie procesy życiowe, takie jak np. fotosynteza u roślin ?
Awatar użytkownika
Flavius

Postautor: danut » 26 lis 2015, 16:25

Świadomość to również procesy, ot co.. :) https://pl.wikipedia.org/wiki/Procesy_poznawcze
Ostatnio zmieniony 26 lis 2015, 16:27 przez danut, łącznie zmieniany 1 raz
danut

Postautor: Achill » 26 lis 2015, 16:26

jeśli tak zdefiniujemy świadomość to może i tak.
Jednakże działanie receptorów jest uzasadnione dzięki prawom chemicznym i fizycznym. nie trzeba tu elementu myślącego, podejmującego decyzję na poziomie receptorów. Świadomość może ignorować sygnał z receptorów. Same receptory jednak zawsze będą reagować na z góry określony sposób.

zresztą to nie miejsce na kolejną dysputę naukową. rozmowa jest o teozofii i jej argumentach przeciw spirytyzmowi.

Flavius to zależy co rozumiemy przez inteligencję. Jeśli uznamy za nia umiejętnośc rozwiązywania zaawansowanych równań matematycznych to gatunek ludzki w większości wypadków nie należy do inteligentnych. Jeśli uznamy za nią możliwość świadomego działania - choćby na zasadzie wyboru najkrótszej drogi w celu pozyskania pokarmu to już nnajdrobniejsze bakterie podpadają pod tę kategorię.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Achill » 26 lis 2015, 16:29

Flavius pisze:Pod słowem ,,inteligencja'' oczywiście rozumiemy zdolność abstrakcyjnego myślenia, planowania, kreatywność itd.

no nie wiem... czy to takie oczywiste ;)
dla mie inteligencja to umiejętnośc rozwiązywania problemów. między mną a pokarmem jest przeszkoda, więc nawet najbardziej prymitywna próba jej pominięcia wskazuje już na szcżatkową inteligencję.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Flavius » 26 lis 2015, 16:34

Achill pisze:no nie wiem... czy to takie oczywiste ;)
dla mie inteligencja to umiejętnośc rozwiązywania problemów. między mną a pokarmem jest przeszkoda, więc nawet najbardziej prymitywna próba jej pominięcia wskazuje już na szcżatkową inteligencję.

Dla mnie jest to możliwość wyboru pomiędzy dobrem i złem.. Świadomość tego co jest dobre, a co złe... Jaki sens w naszym duchowym kształceniu się miałoby życie bez tych wyborów...?
Awatar użytkownika
Flavius

Postautor: danut » 26 lis 2015, 16:42

Flavius i tu masz inny temat, który należy wziąć pod uwagę, gdzie rozmawialiśmy wspólnie - odpowiednie łączy się z odpowiednim i tworzy łańcuch na tym polega też ten wybór, o którym piszesz. Lubię się rozpisywać, gdy coś wyraźnie rozszerza się o inne aspekty. My w spojrzeniu całości jesteśmy też jakby jedną komórką, na to wskazują zauważone np. przez spirytystów grupy bratnich dusz w modelu łączenia się w odpowiednie struktury. A nawet odważę się i wysunę wniosek, bo dużo myślałam nad rozpoznaniem kim jest żołnierz w moich doświadczeniach- inni spytają kim jest anioł stróż, a jeszcze inni tę niewiadoma określą inaczej - a ja dostrzegłam, ze jego świadomość jest złożona z kilku świadomości bliskich mi osób rozszerzonej o przyszłość i jeszcze nieznane nam poznanie.

Ten wybór pomiędzy dobrem a złem jest doskonale widoczny w całym świecie przyrody nie przypisany tylko do ludzi, stworzenia pożyteczne i niepożyteczne( owady) rośliny pożyteczne i chwasty, grzyby jadalne i trujące, wirusy, pasożyty i bakterie pożyteczne i niepożyteczne. I wszystko istnieje w formie do siebie bardzo zbliżonej tworzy się jak falsyfikaty i czasami jest je trudno rozpoznać.
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi