Czy boimy się swojej wolności?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Czy boimy się swojej wolności?

Postautor: danut » 22 lis 2015, 21:38

To właśnie Achill, czy to nie żądza władzy daje człowiekowi satysfakcje, poczucie siły i prowadzi ludzi do rywalizacji pomiędzy sobą i dlaczego tak jest skoro ten sam zamysł potrafi człowieka zniszczyć? Ten sam zamysł wymyślił przeróżne mechanizmy manipulacji tylko po to, aby dla siebie uzyskać jakąkolwiek korzyść, innym ograniczyć w nieważne jakim stopniu wolność i stanąć na czele nieważne jak dużej grupy, po co to?
danut

Postautor: soldado » 22 lis 2015, 21:46

hej Danut, ale założyłaś modny i poczytny temat... :)
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: Pablo diaz » 22 lis 2015, 21:47

danut pisze:Co do wielkości to nie taki osobny temat wiąże się z ograniczaniem cudzej wolności sama ta myśl, że są jacyś wielcy wśród nas ludzi.
Jezus mył nogi swoim uczniom, siadał z nimi do stołu, pił wino, rozmnożył je nawet na weselu, starał się pokazać, że nie wymaga na nikim, aby uznawali go za większego. Skąd to się wzięło? Od przywódców w stadzie? Czyli powinniśmy tę skłonność do nazywania się, ale i określania innych kimś ważniejszym, większym, piękniejszym, chyba odrzucić.

Nie miałem na myśli zaniżania swoich walorów czy wolności ,ani wywyższania innych ,jak to ,że poczucie niższości jest oznaką pokory.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 22 lis 2015, 21:49

blackbitch pisze:Nie czuję żebym komuś tu ublizala czy była chamska wobec kogokolwiek .

Bardzo często nie czujemy, że kogoś ranimy, obrażamy. Czasem mówimy normalne słowa, ale druga osoba przez swoje doświadczenia odbiera je jako obrazę, choć tak naprawdę nie jest. Dlatego tak ważne jest by zastanawiać sie co druga osoba miała na myśli i co naprawdę chciała przekazać.
Podam przykład: całkiem niedawno była zwykła dyskusja, w której ktoś wspomniał coś o bękarcie. Większość ludzi by się za to nie obraziła, nie poczuła dotknięta, ale osoby, które nie miały ojca, które mogły być przez całe dzieciństwo wyzywane od bękartów, takie osoby mogłyby być bardzo, ale to bardzo dotknięte.

blackbitch pisze:słuchaj nie napisałaś ze jesteś ekspertem ale wystarczy spojrzeć na twoje komentarze są wszechobecne wiec chyba uważasz się za eksperta w każdej dziedzinie .

Najwidoczniej nie czytasz forum zbyt dokładnie :D Nie piszę wszędzie, co wystarczy sprawdzić w aktywnych tematach :) wiec twoje CHYBA jest dalekie od prawdy :)

blackbitch pisze:ale człowiek uczy się na błędach prawda ?

Szczera prawda :D I powiem więcej, ucząc sie na błędach rozwijamy sie :D

danut pisze:czy to nie żądza władzy daje człowiekowi satysfakcje, poczucie siły i prowadzi ludzi do rywalizacji pomiędzy sobą i dlaczego tak jest skoro ten sam zamysł potrafi człowieka zniszczyć? Ten sam zamysł wymyślił przeróżne mechanizmy manipulacji tylko po to, aby dla siebie uzyskać jakąkolwiek korzyść, innym ograniczyć w nieważne jakim stopniu wolność i stanąć na czele nieważne jak dużej grupy, po co to?

Dla materialistów liczy się władza i majątek. I niestety niektórzy do osiągnięcia tych dwóch rzeczy są w stanie zrobić najgorsze rzeczy. Niektórzy też mają tak niskie poczucie własnej wartości, że muszą popierać się uwielbieniem mas. Mimo to dalej nie są szczęśliwi i dopiero po długim czasie domyślają się, że uwielbienie mas nie podnosi ich wartości.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 22 lis 2015, 21:53

Pablo diaz pisze:
danut pisze:Co do wielkości to nie taki osobny temat wiąże się z ograniczaniem cudzej wolności sama ta myśl, że są jacyś wielcy wśród nas ludzi.
Jezus mył nogi swoim uczniom, siadał z nimi do stołu, pił wino, rozmnożył je nawet na weselu, starał się pokazać, że nie wymaga na nikim, aby uznawali go za większego. Skąd to się wzięło? Od przywódców w stadzie? Czyli powinniśmy tę skłonność do nazywania się, ale i określania innych kimś ważniejszym, większym, piękniejszym, chyba odrzucić.

Nie miałem na myśli zaniżania swoich walorów czy wolności ,ani wywyższania innych ,jak to ,że poczucie niższości jest oznaką pokory.

Ale czuć się niższym mniejszym nie jest dobrym rozwiązaniem według mnie. Sam pomyśl czujesz się lepiej w grupie towarzyszy czując się tam jak równy im, czy gdy będziesz się tam czuł jak szara myszka i przez to pozwalał im sobą kierować i zarządzać, podejmować za ciebie decyzje, bo przecież im tylko o to chodzi wtedy, gdy patrzą na ciebie z wysoka?
danut

Postautor: danut » 22 lis 2015, 21:56

soldado pisze:hej Danut, ale założyłaś modny i poczytny temat... :)

Chyba nie modny, bo widzisz nie wiem, czy ludzie na takie tematy obnażające do bólu tak chętnie gdzie indziej dyskutują.
danut

Postautor: 1Prawda1 » 22 lis 2015, 21:59

całkiem niedawno była zwykła dyskusja, w której ktoś wspomniał coś o bękarcie. Większość ludzi by się za to nie obraziła, nie poczuła dotknięta, ale osoby, które nie miały ojca, które mogły być przez całe dzieciństwo wyzywane od bękartów, takie osoby mogłyby być bardzo, ale to bardzo dotknięte.

Bardzo popieram. Widać jak pięknie się uczymy od siebie. Na tym forum w tych dyskusjach jest to możliwe. Super sprawa.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pablo diaz » 22 lis 2015, 22:39

danut pisze:
Pablo diaz pisze:

Ale czuć się niższym mniejszym nie jest dobrym rozwiązaniem według mnie. Sam pomyśl czujesz się lepiej w grupie towarzyszy czując się tam jak równy im, czy gdy będziesz się tam czuł jak szara myszka i przez to pozwalał im sobą kierować i zarządzać, podejmować za ciebie decyzje, bo przecież im tylko o to chodzi wtedy, gdy patrzą na ciebie z wysoka?

Nie zrozumiałaś moich słów Danut ,podkreślę jeszcze raz to samo.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 22 lis 2015, 22:54

Zwracam honor, przepraszam, zasugerowałam się dawnymi wpisami o pokorze i pokorze i tak wyszło, a wychodzi teraz ze napisaliśmy to samo
danut

Postautor: Pablo diaz » 22 lis 2015, 23:44

Jesteś bardzo obyta i wyrozumiala Danut, dziękuję .To ja winien jestem przeprosin za moje inklinacje, które często każą domyślać się, co siedzi mi w głowie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi