Czy boimy się swojej wolności?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Czy boimy się swojej wolności?

Postautor: danut » 21 lis 2015, 17:36

cthulhu87 pisze:
danut pisze:Achil nie odebrał tych uwag do siebie i bardzo dobrze. ;) Już sobie wyjaśniliśmy o co komu w wypowiedziach chodziło. A tu Mirek :o

Danut, a o co Ci właściwie chodziło (o ile nie skopiowałaś wcześniejszej wypowiedzi dla frajdy)? ;)

Dla jakiej frajdy miałabym to zrobić? Nie odnajdujesz w tekście nic pożytecznego nad czym nie warto się zastanowić też i na tym forum, czy tematycznie jest mu odległy ten tekst? Wyrażam w nim swoje odczucia i myślę, ze zwracają uwagę innych na mogący się pojawiać problem, przeczytałeś go w ogóle, czy tak tylko piszesz? O co chodziło wyrażone jest już w samym tytule specjalnie nadanym do rozmowy na tym forum.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2015, 17:40 przez danut, łącznie zmieniany 1 raz
danut

Postautor: cthulhu87 » 21 lis 2015, 17:39

danut pisze: Wyrażam w nim swoje odczucia i myślę, ze zwracają uwagę innych na mogący się pojawiać problem, przeczytałeś go w ogóle, czy tak tylko piszesz?

to znaczy na jaki, bo tak tylko piszę?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 21 lis 2015, 17:41

cthulhu87 pisze:
danut pisze:nnych na mogący się pojawiać problem, przeczytałeś go w ogóle, czy tak tylko piszesz?

to znaczy na jaki, bo tak tylko piszę?

To co ja mam teraz zrobić, streścić ci cały swój artykuł od nowa, bo nie chce ci się go czytać w całości?
danut

Postautor: cthulhu87 » 21 lis 2015, 17:42

Tak. Poproszę o streszczenie dla prostego, leniwego człowieka.
Zaraz... jaki znowu artykuł?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Achill » 21 lis 2015, 17:45

Nie posadzam o plagiat, czasem zdarza się, że ktoś albo zapomni wskazać źródło albo napisze własnymi słowami, albo i to i to. Nie widze w tym nic zlego, a z mojej strony nie ma w tym żadnych oskarżeń. :)

Wracjać jeszcze do tematu. Myślę, że suwerenność myślenia jest cechą charakterystyczną dla spirytystów. Primo, spirytyści wręcz starają się badać, poddawać w wątpliwość wszystko i dopiero na drodze własnych wniosków weryfikacji tego co nam się podaje - i treści jakie niesie spirytyzm dość dobrze, choć i nie bez szwanku, znoszą taki krytycyzm.
Druga rzecz że po spirytyzm sięgają już zazwyczaj ludzie którym "standardowe" formułki nie wystarczają, ludzie którzy poszukują dalej, więcej, dokładniej. Dla nich dogmatyczne postrzeganie świata (czy to religijnie czy naukowo) jest niczym siedzenie w klatce. Spirytyzm przekonuje swoim wolnomyślicielstwem, zachęcaniem do analizowania i wnioskowania według własnych systemów badawczych i wartości.

Oczywiście zdarzają się osoby mało elastyczne, Rzecz w tym, że z naszego punktu widzenia - wolno im. Bo błądzenie to też forma nauki. A czasem to wcale nie błąd, gdyż wnioski sa słuszne, ale nie dające jeszcze pełnego obrazu.
Dlaczego ludzie pozwalają się zamykać w schematach, nie mam pojęcia.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pablo diaz » 21 lis 2015, 17:46

Według mnie streszczenie tego ,co pisze Danut wygląda mniej więcej tak:

Budda rzekł, nie wierz czemuś tylko dlatego że pisze się o tym w książkach, lub mówi się o tym. Nie wierz czemuś tylko dlatego iż stanowi to tradycję, lub brzmi prawdziwie lub też zaakceptowanie przyczynia się do jakiś korzyści. Upewnij się czy zgadza się to z twoim doświadczeniem. Obecność umysłu, niezależnego względem mózgu, zgadza się z doświadczeniem. Wszystko to składa się na fakty.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 21 lis 2015, 17:50

Byłam redaktorem na innym forum, a ten temat założyłam tu długim postem, ale masz rację jest on za skąpy na artykuł, może to za dużo powiedziane.
Chodzi w nim o lenistwo do głębszych przemyśleń, skłonności do pochopnego przyjmowania poglądów od innych ludzi, za szybkie opowiadanie się za gotowym cudzym hasłem. Gdy sami w sobie posiadamy to coś pozwalające nam na poznanie i mamy wolność w wyborze.
danut

Postautor: danut » 21 lis 2015, 17:53

Pablo diaz pisze:Według mnie streszczenie tego ,co pisze Danut wygląda mniej więcej tak:

Budda rzekł, nie wierz czemuś tylko dlatego że pisze się o tym w książkach, lub mówi się o tym. Nie wierz czemuś tylko dlatego iż stanowi to tradycję, lub brzmi prawdziwie lub też zaakceptowanie przyczynia się do jakiś korzyści. Upewnij się czy zgadza się to z twoim doświadczeniem. Obecność umysłu, niezależnego względem mózgu, zgadza się z doświadczeniem. Wszystko to składa się na fakty.

Oj pięknie ujęte. Tak zgadzam się.
danut

Postautor: blackbitch » 21 lis 2015, 18:02

Mirek pisze:
blackbitch pisze:
Mirek pisze:Jeżeli Achill mowi nieprawdę, to udowodnić to, a jeżeli mówi prawdę, to dlaczego zarzucasz mu atak na swoją osobę?

Niech zatem Achill udowodni swoje racje i wypowie się konkretnie :) nie widzę tu żeby Danut zarzucala komuś atak na własną osobę :) jeżeli to robi wskaż gdzie ...

Przeczytaj drugi post Danut, ostatnie zdanie, a bedziesz wiedziała gdzie.

A ty umiesz czytać ze zrozumieniem ? wyrywasz jakieś dziwne zdania z kontekstu wogóle jesteś taki troll !!! I niech mnie nawet za to zablokuja i usuną ten post jesteś człowiekiem który nie umie akceptować innych napadasz na Danut od wielu dni i mnie się to nie podoba! Robicie jakieś insynuacje dziwne osobiste ! A ty jesteś w tej właśnie grupie nie umiesz powiedzieć nic konkretnego a robisz z siebie nie wiem jak oswieconego a dla mnie jesteś pusty jak bęben Rolling stonesow a twoje wypowiedzi są bezwartościowe i puste ! I wcinasz się w każdy post i prowokujesz dziwne przepychanki słowne takie masz zadanie ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać – takie jest prawo...
Awatar użytkownika
blackbitch

Postautor: cthulhu87 » 21 lis 2015, 18:11

Danut, a gdzie zauważyłaś u nas niesamodzielność myślenia? Jakieś konkretne tematy? Czy my ciągle sobie przytakujemy? Chyba nie myślisz, że nas ktoś urodził i wychował na spirytystów, a teraz klepiemy te wszystkie formułki jak pacierze? Ja sam myślę nad tym wszystkim co najmniej od 2007 roku i do tej pory mam wiele wątpliwości, może i więcej niż na początku... i wiele nowych lektur do przeczytania i wielu ludzi do wysłuchania... a inni forumowicze pewnie są w podobnej sytuacji... każdy ma jakąś historię za sobą i takie gadanie dla gadania nic tu nowego nie wniesie.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi