Xsenia pisze:danut pisze: Związek nie wymaga, ale wymóc może sytuacja.
Ale to nie sytuacja mówi "kocham cię" tylko człowiek
Ale ja nigdzie nie napisałam, że ma się prawo wymagać coś od drugiej osoby w imię miłości, wręcz przeciwnie.
Xsenia pisze:danut pisze: Związek nie wymaga, ale wymóc może sytuacja.
Ale to nie sytuacja mówi "kocham cię" tylko człowiek
gaba75 pisze: A jeżeli cierpienie uszlachetnia i czyni człowieka silniejszym i prowadzi do dobrego, to dlaczego zwalczać cierpienie. Pozwólmy sobie pocierpieć, a próbę przejdziemy zwycięsko.

gaba75 pisze:dlaczego zwalczać cierpienie.

Pablo diaz pisze:Spotkałem się wiele razy z wypowiedziami Duchów, które wspominaly o celowym wyborze inkarnacji w schorowanym ciele.Inne mówiły,że
jeśli założona przez nich ,,lekcja ,, nie doszlaby o skutku ,to obarczali się chorobą(sami wybierali cierpienie) przyśpiesza to proces ewolucyjny ducha.Sam spotkałem się z takimi osobami , zakładam, wiec że moze to być prawda.
danut pisze:Jednak średniowieczna asceza, to nie wiem czy tak do końca prowadziła do duchowej doskonałości, a to właśnie przez wybranie cierpienia dla cierpienia bez konieczności zmierzenia się z konkretną sytuacją i przymusu podjęcia walki z napotkaną trudnością, zmierzeniem się z czymś, bo wtedy nie dokonuje się wyboru najlepszej z dróg, nie ćwiczy zachowań, ani nie sprawdza swojego człowieczeństwa i jego przejawiania się w działaniu.

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości