Zwalczanie cierpienia

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Zwalczanie cierpienia

Postautor: danut » 19 lis 2015, 22:09

Xsenia pisze:
danut pisze: Związek nie wymaga, ale wymóc może sytuacja.

Ale to nie sytuacja mówi "kocham cię" tylko człowiek :)

Ale ja nigdzie nie napisałam, że ma się prawo wymagać coś od drugiej osoby w imię miłości, wręcz przeciwnie.
danut

Postautor: gaba75 » 19 lis 2015, 22:49

LUDZIE LUDZIE co się z Wami dzieje. Może pierwej dla rozjaśnienia tegoż forum powinniśmy przeanalizować słowo ROZUM. Nie mieści mi się w głowie, że tak wielu ludzi mądrych, niestety nie czuje problemów drugiej osoby. Czy naprawdę Polska ma wielki problem? Bo z tego co tu widzę to tak. Nie ma szlachetności wśród Polaków? "Cierpienie uszlachetnia", "raz pod wozem, raz na wozie" i "przyjaciół poznaje się w biedzie". No cóż. Tak jak pisze Danut każda sytuacja jest inna i przez pryzmat sytuacji należałoby rozpatrywać dany problem. To moje zdanie. A jeżeli cierpienie uszlachetnia i czyni człowieka silniejszym i prowadzi do dobrego, to dlaczego zwalczać cierpienie. Pozwólmy sobie pocierpieć, a próbę przejdziemy zwycięsko.
gaba75

Postautor: cthulhu87 » 19 lis 2015, 23:28

gaba75 pisze: A jeżeli cierpienie uszlachetnia i czyni człowieka silniejszym i prowadzi do dobrego, to dlaczego zwalczać cierpienie. Pozwólmy sobie pocierpieć, a próbę przejdziemy zwycięsko.

Cierpienia ma być tylko tyle, ile ma być... w sam raz, i ani trochę więcej. Nie wiemy ile dokładnie, więc na dobrą sprawę nie dokładajmy nikomu zbędnego cierpienia. A kto ma uszy ku słuchaniu zrozumie więcej i bez cierpienia ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Achill » 20 lis 2015, 00:26

Ja w ramach zwalczania cierpienia idę spać - napisze jutro czy przyniosło ulgę ;)
dobranoc wszystkim (bez wyjątku) forumowiczom ;)
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 20 lis 2015, 00:41

dobranoc : )
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 20 lis 2015, 09:50

Gaba to też nie do końca tak. Cierpienia należy unikać o ile jest to możliwe. Jeśli możesz uniknąć cierpienia, a tego nie zrobisz, "bo cierpienie uszlachetnia", to jest to zaniechanie działania. Dopiero poddanie się cierpieniu, którego nie sposób uniknąć nas uszlachetnia.
I od razu dodam, że cierpienie przez własne uczucia można uniknąć.

gaba75 pisze:dlaczego zwalczać cierpienie.

Ponieważ cierpienie zagraża naszemu zdrowiu, zwłaszcza długotrwałe.

Polecam artykuł do przeczytania:
http://www.festiwal.djp2.pl/fundacja/fi ... pieniu.pdf
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pablo diaz » 20 lis 2015, 12:09

Spotkałem się wiele razy z wypowiedziami Duchów, które wspominaly o celowym wyborze inkarnacji w schorowanym ciele.Inne mówiły,że
jeśli założona przez nich ,,lekcja ,, nie doszlaby o skutku ,to obarczali się chorobą(sami wybierali cierpienie) przyśpiesza to proces ewolucyjny ducha.Sam spotkałem się z takimi osobami , zakładam, wiec że moze to być prawda.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 20 lis 2015, 13:38

Pablo diaz pisze:Spotkałem się wiele razy z wypowiedziami Duchów, które wspominaly o celowym wyborze inkarnacji w schorowanym ciele.Inne mówiły,że
jeśli założona przez nich ,,lekcja ,, nie doszlaby o skutku ,to obarczali się chorobą(sami wybierali cierpienie) przyśpiesza to proces ewolucyjny ducha.Sam spotkałem się z takimi osobami , zakładam, wiec że moze to być prawda.

To, że cierpienie przyśpiesza proces ewolucyjny można zaobserwować i w naszym normalnym tu życiu obserwując je i dostrzegając jak często wzrastają wartości duchowe cierpiącego człowieka. Jednak średniowieczna asceza, to nie wiem czy tak do końca prowadziła do duchowej doskonałości, a to właśnie przez wybranie cierpienia dla cierpienia bez konieczności zmierzenia się z konkretną sytuacją i przymusu podjęcia walki z napotkaną trudnością, zmierzeniem się z czymś, bo wtedy nie dokonuje się wyboru najlepszej z dróg, nie ćwiczy zachowań, ani nie sprawdza swojego człowieczeństwa i jego przejawiania się w działaniu.
danut

Postautor: cthulhu87 » 20 lis 2015, 13:52

danut pisze:Jednak średniowieczna asceza, to nie wiem czy tak do końca prowadziła do duchowej doskonałości, a to właśnie przez wybranie cierpienia dla cierpienia bez konieczności zmierzenia się z konkretną sytuacją i przymusu podjęcia walki z napotkaną trudnością, zmierzeniem się z czymś, bo wtedy nie dokonuje się wyboru najlepszej z dróg, nie ćwiczy zachowań, ani nie sprawdza swojego człowieczeństwa i jego przejawiania się w działaniu.

Warto odnieść się tu do przekazu otrzymanego przez spirytystów w Paryżu w 1863 r. (z Ewangelii wg spirytyzmu, s. 125-126.) : "Nie osłabiajcie waszego ciała zbędnymi wyrzeczeniami i bezcelowym umartwieniem, gdyż potrzeba wam wszystkich sił, by wypełnić wasze zadanie na Ziemi. Torturowanie i umartwianie ciała z własnej woli to złamanie prawa Boga, który przekazuje wam środki do znalezienia oparcia i siły. Bezustanne jego osłabianie to prawdziwe samobójstwo. Używajcie, ale nie nadużywajcie - takie jest prawo. Nadużycie tego, co dobre, niesie ze sobą nieuniknione, przykre konsekwencje".

I dalej: "Ale wy, którzy oddalacie się od innych, by uniknąć pokusy i żyć w odosobnieniu, w jakiż sposób im się przysługujecie? Gdzie jest wasza odwaga w stawianiu czoła próbom, jeśli uciekacie od walki, dezerterując z pola bitwy? Jeżeli szukacie umartwień, umartwiajcie waszą duszę, a nie ciało; Ducha, a nie skórę. Piętnujcie waszą dumę. Przyjmujcie upokorzenia bez słowa skargi. Rańcie wasze samouwielbienie. Stawiajcie czoła bólowi, który sprawiają wam obelgi i oszczerstwa, gdyż jest on bardziej dotkliwy niż ból fizyczny. Oto prawdziwe umartwienie i to tego rodzaju rany na coś się wam zdadzą, ponieważ świadczyć będą o waszej odwadze i o tym, jak bardzo poddaliście się woli Boga".
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 20 lis 2015, 16:12

piękny przekaz
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna