Jak się skutecznie rozwijać?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Jak się skutecznie rozwijać?

Postautor: fruwla » 04 lis 2015, 00:52

Xeniu, prawdopodobnie najbardziej rozwijamy sie kiedy mamy problemy. Wtedy przewaznie mobilizujemy uspione albo nieswiadome nam sily , dostajemy skrzydel albo kopa i tworzymy cos, do czego nie doszlibysmy w fazie leniwego dobrobytu .
Sprytny mobbing jes trudny do udowodnienia i przewaznie bardzo perfidny.
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: Xsenia » 04 lis 2015, 10:31

fruwla pisze:Xeniu, prawdopodobnie najbardziej rozwijamy sie kiedy mamy problemy.

Zgadzam się.

fruwla pisze:Wtedy przewaznie mobilizujemy uspione albo nieswiadome nam sily , dostajemy skrzydel albo kopa i tworzymy cos, do czego nie doszlibysmy w fazie leniwego dobrobytu .

Tyle, że ja lubię leniwy dobrobyt. Lubię wiedzieć co czeka mnie jutro i pojutrze, układać sobie tygodniowy plan i jego się trzymać (nawet jeśli jest napięty do ostatniej minuty). A nienawidzę niepewności, zmian planu co godzinę. 8 lat żyłam na ciągłej niepewności, starczy tego na całe życie. :(

fruwla pisze:Sprytny mobbing jes trudny do udowodnienia i przewaznie bardzo perfidny.

Zgadzam się, ale musi być jakaś możliwość obrony przed nim.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 04 lis 2015, 13:20

Życzenie tej osobie dobra i miłości:
"Rozdrażnienie w stosunku do ludzi, złość to próba energetycznego ataku nie tylko na konkretnego człowieka, lecz także na cały wszechświat, co powoduje deformacje struktur pola. „Błogosławcie tych, którzy was przeklinają, życzcie dobra tym, którzy was nienawidzą i módlcie się za tych, którzy was obrażają i prześladują” – to pewna ochrona przed nieszczęściami, chorobami i tym, co nazywamy urokiem". S.Łazariew
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pablo diaz » 04 lis 2015, 13:49

Ja również tak mysle, ciekawi mnie jaki cel ma Łazariew podpisując się pod słowami, które wypowiadał Jezus?
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 04 lis 2015, 15:27

Nie wiem, czy zauważyłeś, że słowa Jezusa są w cudzysłowiu.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Krzysztoff » 04 lis 2015, 16:17

Xsenia pisze:
fruwla pisze:Sprytny mobbing jes trudny do udowodnienia i przewaznie bardzo perfidny.

Zgadzam się, ale musi być jakaś możliwość obrony przed nim.

Ludzie za zwyczaj są racjonalni, więc robią coś z pewnego powodu - jeżeli dowiesz się z jakiego , to wszystko się wyjaśni.
Być może chodzi o jakieś drobne sprawy które dla niej są istotne i jej przeszkadzają. Np. są tacy ludzie którym bardzo przeszkadza że ... np. mam bałagan na biurku itd. Zapytaj czego oczekuje od ciebie i być może dojdziecie do porozumienia.
Czasami trzeba nieco ustąpić jakiemuś "szefowi" - nasze ego na tym cierpi ale to też jest jakaś nauka skromności.

Jeżeli okazuje się że jest to osoba z piekła rodem, która stosuje mobbing intencjonalny i czujemy się tym skrzywdzeni, dodatkowo cierpią inne osoby. Wtedy trzeba zdecydowanie działać - tak jak napisałaś, gnać do prezesa albo do innej jednostki która zajmuje się takimi tematami (czasami dział HR odpowiada za zgłoszenia mobbingowe).

Ale to co napisali poprzednicy też jest ważne, nie należy odpowiadać złem na zło. Generować niechęci, nienawiści czy odwetu. Trzeba działać przeciwko złemu zachowaniu a nie przeciwko osobie.

"Miłujcie waszych nieprzyjaciół; dobrze czyńcie tym, którzy was nienawidzą; błogosławcie tym, którzy was przeklinają, i módlcie się za tych, którzy was oczerniają. (...) czyńcie dobrze i pożyczajcie, niczego się za to nie spodziewając. (...) Bądźcie miłosierni, jak Ojciec wasz jest miłosierny". Łk 6,27b-28.35b.36
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 04 lis 2015, 17:07

Krzysiu ja zastanawiam sie jaki ona ma cel. I jedyne co przychodzi mi do głowy, to pokazanie wszystkim jaka ona jest mądra, a jacy głupi są inni. Dziś jej mąż, który jest nota bene inżynierem projektu w naszej firmie darł się, przeklinał na mojego kolegę. Traktował go jak śmiecia i debila. A jak zwróciłam mu uwagę, to kazał mi się zamknąć. Podobnie potraktował kolegę z działu zaopatrzenia. Oboje ci państwo zachowują sie jakby firma była ich, a oni mogli pomiatać każdym w tej firmie. I chyba jednak czeka mnie rozmowa z prezesem. :(
Zaczynam się spinać za każdym razem gdy jadę do pracy, a rozluźniam jak tylko przekraczam próg firmy po skończonej dniówce. A w firmie 8,5 godziny nerwów. Mam tego dosyć. A nie przejmować się nie potrafię.
Nie szkodzę im w żaden sposób, ale nie mam zamiaru modlić sie za ich pomyślność, bo to by znaczyło, że modlę sie za swój upadek.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: gaba75 » 04 lis 2015, 18:20

Ciesz się Xseniu, że masz do kogo się zwrócić. Ja natomiast tylko do Pana Boga mogę. O lepsze jutro.
gaba75

Postautor: OneNight » 04 lis 2015, 18:46

fruwla pisze:Xeniu, prawdopodobnie najbardziej rozwijamy sie kiedy mamy problemy. Wtedy przewaznie mobilizujemy uspione albo nieswiadome nam sily , dostajemy skrzydel albo kopa i tworzymy cos, do czego nie doszlibysmy w fazie leniwego dobrobytu .

W moim przypadku działa to na odwrót: gdy mam problemy, to najchętniej nie wstawałbym z łóżka.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 04 lis 2015, 19:15

OneNight pisze:
fruwla pisze:Xeniu, prawdopodobnie najbardziej rozwijamy sie kiedy mamy problemy. Wtedy przewaznie mobilizujemy uspione albo nieswiadome nam sily , dostajemy skrzydel albo kopa i tworzymy cos, do czego nie doszlibysmy w fazie leniwego dobrobytu .

W moim przypadku działa to na odwrót: gdy mam problemy, to najchętniej nie wstawałbym z łóżka.

Najczęściej tak się problemy nie rozwiążą.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi