Czy zawsze należy mówić wszystko?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Czy zawsze należy mówić wszystko?

Postautor: Pawełek » 02 lis 2015, 15:00

Mam takie pewnie pytanie.. Czy jeśli coś dusimy w sobie, długi czas, ale już nie potrafimy wytrzymać i chcemy to powiedzieć, mimo że prawdopodobnie zranimy dwie osoby, ale gdy nie powiemy to będzie się dalej żyć w kłamstwie a dwie inne osoby będą żyły w nieświadomości, to... Czy mamy mówić?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Re: Czy zawsze należy mówić wszystko?

Postautor: cthulhu87 » 02 lis 2015, 16:13

Pawełek pisze:Mam takie pewnie pytanie.. Czy jeśli coś dusimy w sobie, długi czas, ale już nie potrafimy wytrzymać i chcemy to powiedzieć, mimo że prawdopodobnie zranimy dwie osoby, ale gdy nie powiemy to będzie się dalej żyć w kłamstwie a dwie inne osoby będą żyły w nieświadomości, to... Czy mamy mówić?

Czasami złe rzeczy można powiedzieć w dobry sposób, skoro już trzeba :)

Przypomniało mi się coś, gdy zadałeś to pytanie hehe

"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pawełek » 02 lis 2015, 16:20

cthulhu87 pisze:Czasami złe rzeczy można powiedzieć w dobry sposób, skoro już trzeba :)

Ciekawi mnie w jaki sposób :(
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 02 lis 2015, 16:23

Pawełek pisze:Ciekawi mnie w jaki sposób :(

To zależy co chcesz powiedzieć i komu. Jeśli to sprawa prywatna, możesz napisać do mnie na priv i coś pogłówkujemy ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pawełek » 02 lis 2015, 17:05

cthulhu87 pisze:

To zależy co chcesz powiedzieć i komu. Jeśli to sprawa prywatna, możesz napisać do mnie na priv i coś pogłówkujemy ;)

Dziękuje za propozycję :) Ale chyba mnie czas wybawił, albo dobry duch który w ostatnim momencie szepnął mi myślą "Nie rób tego.". Jak coś to się odezwę... ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 02 lis 2015, 17:20

Pawełek pisze:
cthulhu87 pisze:

Dziękuje za propozycję :) Ale chyba mnie czas wybawił, albo dobry duch który w ostatnim momencie szepnął mi myślą "Nie rób tego.". Jak coś to się odezwę... ;)

Zastanowiłbym się jeszcze czy milczenie nie zrani mniej osób niż mówienie... Czasami zresztą w grę wchodzą rzeczy, o których nie wiemy... i czas załatwi wszystko, może więc warto poczekać.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pawełek » 02 lis 2015, 20:01

cthulhu87 pisze:Zastanowiłbym się jeszcze czy milczenie nie zrani mniej osób niż mówienie... Czasami zresztą w grę wchodzą rzeczy, o których nie wiemy... i czas załatwi wszystko, może więc warto poczekać.

A czy milczenie raniące osobę która milczy - można by uznać jako poświęcenie?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 02 lis 2015, 20:07

Pawełek pisze:A czy milczenie raniące osobę która milczy - można by uznać jako poświęcenie?

A jeśli ktoś tnie żyletkami sam siebie, to czy to jest poświęcenie?
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pawełek » 02 lis 2015, 20:13

Xsenia pisze:
Pawełek pisze:A czy milczenie raniące osobę która milczy - można by uznać jako poświęcenie?

A jeśli ktoś tnie żyletkami sam siebie, to czy to jest poświęcenie?

Świetne porównaniu Xseniu.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Wróć do Pytania i odpowiedzi