Spojrzenie Pana Łazariewa na obecną inwazję Islamu na Europę

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Spojrzenie Pana Łazariewa na obecną inwazję Islamu na Eu

Postautor: cthulhu87 » 28 paź 2015, 08:43

Mirek pisze:Marcinie, zwykli ludzie dorzywali tam 40 lat, ponieważ było wiele konfliktow zbrojnych i ludzie nie umierali śmiercią naturalną.

Ale to nieprawda ;) . Nawet badania szkieletów dowodzą, że ludzie byli gorzej odżywieni, a ich wzrost dużo niższy niż dzisiaj - w tamtych czasach osoba mająca 180 cm wzrostu uchodziła za człowieka bardzo wysokiego. Poza tym dopóki nie upowszechniła się uprawa ziemniaków w czasach nowożytnych Europa regularnie cierpiała z powodu głodu. A słyszałeś o epidemii czarnej śmierci (dżumy)? O gruźlicy, ospie, cholerze i innych chorobach, które zabijały miliony ludzi na świecie, a które współczesna medycyna w rozwiniętych krajach skutecznie zwalczyła? Mógłbyś zainteresować się np. kiedy powstawały cmentarze choleryczne w Europie i w Polsce i czemu dziś już nie ma potrzeby, aby powstawały takie cmentarze. Historia to też nauka i nie można sobie tak dowolnie pisać o przeszłości co nam do głowy przyjdzie, bo fakty są faktami.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 28 paź 2015, 09:22

Nie mozma rownirez czytać zrodel historycznych, bo one kłamiąarcinie. Prawda?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 28 paź 2015, 09:27

Dzis tez sa epidemie ale takie dlugotrwale przywiazujace pacjentow do lekow, np epidemia cukrzycy, alergii i wszelkich innych chorob cywilizacyjnych....nie mowiac o pernamentbnym stresie....Mi sie wydaje, ze ludzie pierwotni byli szczesliwsi od nas i blizsi natury.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Xsenia » 28 paź 2015, 09:45

Nikita pisze:Mi sie wydaje, ze ludzie pierwotni byli szczesliwsi od nas i blizsi natury.

Złudne nadzieje. Owszem w obecnej dobie szybkiego tempa życia mamy naprawdę dużo różnych stresów, ale to nie znaczy, że kiedyś nie było stresów i ludzie żyli szczęśliwsi. W każdej epoce były jakieś zdarzenia powodujące, że ludzie nie byli całkiem szczęśliwi. Choroby, wojny, inkwizycja, głód. Myśmy się części z tych zdarzeń pozbyli, ale doszły nam inne zmartwienia. Człowiek od zawsze miał się czym martwić i już chyba na zawsze będzie miał.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Nikita » 28 paź 2015, 12:53

No tak ale obserwujac sobie jak zyja ludy tzw prymitywne to oni sa naprawde bardziej spokojni i blizsi natury i Boga niz my ludzie tzw cywilizowani...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: cthulhu87 » 28 paź 2015, 13:53

Nikita pisze:No tak ale obserwujac sobie jak zyja ludy tzw prymitywne to oni sa naprawde bardziej spokojni i blizsi natury i Boga niz my ludzie tzw cywilizowani...

Może bardziej pogodzeni z życiem, z jego przemijalnością? A w ogóle człowiek współczesny musi załatwiać codziennie tysiące spraw, które stale zajmują jego myśli... czegoś takiego w dawnych wiekach nie było i to też pewnie wpływało na ludzkie myślenie. Sam fakt, że dziś mamy zegary i mierzymy czas, że stale myślą wybiegamy w przyszłość, a dawnych czasach żyło się od świtu do zmierzchu i według pór roku, też coś znaczy jeśli chodzi o poczucie, że żyje się zgodnie z naturalnym porządkiem.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pawełek » 28 paź 2015, 15:53

Nikita pisze:No tak ale obserwujac sobie jak zyja ludy tzw prymitywne to oni sa naprawde bardziej spokojni i blizsi natury i Boga niz my ludzie tzw cywilizowani...

Ponieważ żyli teraźniejszością, a nie jak teraz współcześni ludzie przeszłością oraz przyszłością. Świetnie jest to opowiedziane w książce "Potęga teraźniejszości".
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 29 paź 2015, 09:32

Tak, Nikita masz rację. Ale powiem ci szczerze, że wystarczy jechać na miesiąc na polską wieś by przekonać się, że tam czas inaczej płynie :D Tam nie odlicza się minut, godzin nawet, oni tam żyją według pór roku. :) To niekoniecznie dotyczy tylko ludzi prymitywnych. :)

cthulhu87 pisze:dawnych czasach żyło się od świtu do zmierzchu i według pór roku

Dokładnie Cthulhu :) I pracowało się od świtu do zmierzchu, 7 dni w tygodniu :) No może 6 jak weszło chrześcijaństwo :P

Pawełek pisze:Ponieważ żyli teraźniejszością, a nie jak teraz współcześni ludzie przeszłością oraz przyszłością.

Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Ludzie na wsiach musieli myśleć i o przeszłości (rodzinne historie rodowe) i o przyszłości (jaka będzie następna zima, co zasadzić, co kupić, co sprzedać).
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pawełek » 29 paź 2015, 09:44

Xsenia pisze:
Pawełek pisze:Ponieważ żyli teraźniejszością, a nie jak teraz współcześni ludzie przeszłością oraz przyszłością.

Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Ludzie na wsiach musieli myśleć i o przeszłości (rodzinne historie rodowe) i o przyszłości (jaka będzie następna zima, co zasadzić, co kupić, co sprzedać).

Lecz nie było to tak nasilone jak w dzisiejszych czasach gdzie ludzie zapominają o teraźniejszości.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 29 paź 2015, 10:07

Pawełek pisze:Lecz nie było to tak nasilone jak w dzisiejszych czasach gdzie ludzie zapominają o teraźniejszości.

Chyba się nie rozumiemy.
Znam wiele osób, które myślą tylko i wyłącznie o teraźniejszości i nie przejmują się tym co będzie, bo "jakoś to będzie". Biorą kredyty i nie spłacają, rzucają robotę, a 5 dzieci w domu itp.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi