Kilka wątpliwości

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kilka wątpliwości

Postautor: Hansel » 22 paź 2015, 13:42

danvue pisze:Spójrzmy na Osiem Błogosławieństw wg. Ewangelii według Mateusza:
5, 9:
"Błogosławieni, którzy wprowadzają pokój, albowiem oni będą nazwani synami Bożymi."
Trzeba jeszcze uświadomić sobie o co chodzi z tym synem. Graliście kiedyś w Gothica 3? Jeśli nie, to pewnie słyszeliście gdzieś takie zwroty: Synu Kłamstwa, Ojcze Niewdzięczności.
Tamci ludzie mówili właśnie w ten sposób, tj. na kogoś kto dobrze kłamał mówili Synu Kłamstwa, na kogoś kto bardzo dobrze kłamał, mówiono: Ojcze Kłamstwa. Bardzo częsty zwrot.
Jezus więc był Synem Boga, lub też, jak nazwał go pewien Duch: Tyś jest Święty Boga. Był kimś, kto był miły Bogu - Synem Boga.

W takim razie co Jezus miał na myśli nazywająć się ,,Synem człowieczym,, ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 22 paź 2015, 18:10

Hansel pisze:W takim razie co Jezus miał na myśli nazywająć się ,,Synem człowieczym,, ?

Księga Rodzaju 6,1-4
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Hansel » 22 paź 2015, 18:43

,,1 A kiedy ludzie zaczęli się mnożyć na ziemi, rodziły im się córki. 2 Synowie Boga, widząc, że córki człowiecze są piękne, brali je sobie za żony, wszystkie, jakie im się tylko podobały.
3 Wtedy Pan rzekł: «Nie może pozostawać duch mój w człowieku na zawsze, gdyż człowiek jest istotą cielesną; niechaj więc żyje tylko sto dwadzieścia lat». 4 A w owych czasach byli na ziemi olbrzymi; a także później, gdy synowie Boga zbliżali się do córek człowieczych, te im rodziły. Byli to więc owi mocarze, mający sławę w owych dawnych czasach.,,

Więc chodziło mu po prostu oto że jest człowiekiem ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 22 paź 2015, 19:23

Tak :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Hansel » 12 lis 2015, 17:51

kakofonia myśli pisze:No dobrze, bo się parę dni skupić nie mogłam :)

cthulhu87 pisze:Ja z biologii orłem nie byłem, ale żeby kobieta urodziła dziecko i miała potem nienaruszoną błonę dziewiczą... chyba łatwiej uwierzyć mi w Noego objeżdżającego cały świat w poszukiwaniu zwierząt, które miał na liście do uratowania i kijem zaganiającego antylopy do arki :)

Biologia biologią, fizjonomia fizjonomią, ale skoro robimy pokłon w stronę kreacjonizmu to dlaczego mamy negować niepokalane poczęcie? Łatwiej uwierzyć, że pewnego dnia Bóg " sobie usiadł i tak ot, stworzył świat"?

Zastanawiałam się nad Maryją po obejrzeniu dokumentu na temat egzorcyzmów Anneliese Michele. Ksiądz, który w owych egzorcyzmach brał udział twierdził, że "demony" ( i to takie przed którymi można się ugiąć, bo był tam i Neron, i Hitler, i Kain, a nawet sam książę ciemności (uprzedzę gromy z jasnego nieba: oczywiście wiem, że nie byli to oni :lol: )) zaczęły opuszczać ciało dziewczyny dopiero po inwokacji Matki Boskiej.
Skoro była "zwykłą" kobietą to raczej nie miałaby takiej mocy. A może też była Duchem wyższym?

Krzysztoff pisze:Tak naprawdę - myślę że egzorcyzmy - są dla katolików - mają taką oprawę - bo taka jest potrzeba tych ludzi; To im jest potrzebne do rozwoju - ciekawe że o tym mówisz bo ostatnio temat był na naszym spotkaniu wirtualnym

Właśnie nie tyle o oprawę mi chodzi, a o "podmiot", do którego się w tych egzorcyzmach zwracają. W sumie spirytyści też odprawiają pewnego rodzaju egzorcyzmy podczas uwalniania od opętania. Więc pozostawmy semantykę i skupmy się na mocy sprawczej postaci, które podczas takich praktyk są interpelowane :)

Dodatkowo teściowa zaciągnęła mnie do kina na film, o którego istnieniu dowiedziała się z katolickiego radia. Film "Jak przepędzić szatana?", czy coś w tym stylu - swoją drogą nie polecam - to pseudo dokument nakręcony przez niejakiego Michała Kondrata, który przez 5 lat przebywał w otoczeniu księdza egzorcysty, a następnie udał się do Włoch, by tam spotkać się ze znamienitymi egzorcystami i przeprowadzić z nimi rozmowy. I w filmie wyszedł temat ks. Pio, który też był egzorcystą i również odwoływał się głównie do Maryi.

https://www.youtube.com/watch?v=-irX3GI2i7Q
Awatar użytkownika
Hansel

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi